Investitiile realizate in economia romaneasca au scazut cu 0,3% in primul trimestru, la 12,77 miliarde lei
Investitiile realizate in economia Romaniei au scazut in primul trimestru cu 0,3% fata de trimestrul similar din 2008, la 12,77 miliarde de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Scaderea s-a datorat diminuarii sumelor investite in utilaje, inclusiv mijloace de transport, in vreme ce investitiile in lucrari de constructii noi si ale cheltuieli au crescut.
Astfel, pe elemente de structura, investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au situat la 5,7 miliarde de lei, in scadere cu 11,3%, cele in lucrari de constructii noi au fost de 6,01 miliarde de lei, cu 9,2% mai mult decat perioada similara a anului trecut, iar alte cheltuieli s-au ridicat la 1,06 miliarde de lei, in crestere cu 23,9%.
Cel mai mare volum al investitiilor s-a realizat in industrie, 40,8% din total, urmat de comert si servicii, sector care a atras 36,2% din totalul investitiilor. In agricultura s-a investit 7,6% din totalul fondurilor plasate in economie, iar constructiile au atras 6,8% din total. In alte ramuri ale economiei au fost plasate 8,6% din totalul investitiilor.
Comparativ cu primul trimestru din 2008, in primele trei luni ale anului se constata o scadere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in totalul investitiilor cu 4,9 puncte procentuale. Ponderea investitiilor in lucrarile de constructii noi a crescut cu 3,1 puncte procentuale, iar cea a investitiilor in alte cheltuieli cu 1,8 puncte procentuale.
Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).
In volumul investitiilor nete nu se cuprind valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din tara si din import care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice (considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii).