Investitorii din Vest cauta muncitori straini
Investitorii din Jimbolia si Sannicolau Mare se gandesc sa-si aduca muncitori din China
Jimbolia si Sannicolau Mare sunt doua orasele din judetul Timis, ambele situate la granita de vest: Sannicolaul e la o aruncatura de bat de Ungaria, iar Jimbolia, de Serbia. Acum cativa ani, localitatile aveau printre cele mai mari rate de somaj din judet, iar acum incearca sa aduca muncitori de peste hotare, pentru ca nu mai exista forta de munca in zona.
„Am vorbit cu un investitor strain care imi spunea ca s-a gandit sa aduca muncitori chinezi pentru a lucra intr-un parc industrial la Jimbolia. L-am sfatuit sa mai astepte si sa analizeze posibilitatea de a angaja cetateni din Serbia, care ar face naveta doar de la cativa kilometri”, a declarat ieri, pentru Romania libera, prefectul Ovidiu Draganescu.
La Sannicolau Mare exista deja un cetatean chinez care si-a deschis un restaurant cu specificul tarii sale. La Delphi Packard, din Sannicolau Mare s-a reusit deja angajarea catorva cetateni din Ungaria. „Nu au gasit in toata zona sudori cu gaz nobil si au fost nevoiti sa caute in Ungaria, unde au gasit cateva persoane”, a adaugat subprefectul Zoltan Marossy.
Dupa ce patronii de fabrici au epuizat angajarea muncitorilor din alte judete, in special Aradul, s-a trecut la satele de peste granita. Primarul Jimboliei, Kaba Gabor, spune ca se discuta despre aducerea unor muncitori din localitatile sarbesti, mai ales ca toti cei 15 mari investitori din localitate se plang ca nu mai gasesc oameni.
Anularea, incepand de ieri, a vizei de intrare sau iesire din Serbia ar putea rezolva lipsa resursei umane, insa pentru aducerea muncitorilor din alte tari, investitorii se confrunta cu o alta dificultate: autorizatiile de munca pentru straini se obtin de la trei oficii distincte si permisele de munca sunt scumpe.
„Cel mai mare impediment este ca legislatia spune ca muncitorii trebuie sa fie platiti cu salariul mediu pe economie, adica 1.270 lei, bani pe care angajatorii nu ii pot da nici localnicilor, deci nici strainilor”, a precizat Kaba.
Profilul oraselor
Dezvoltarea celui mai vestic oras al tarii, Sannicolau Mare, a inceput in 1995, o data cu primele fabrici care s-au instalat aici. La Delphi Packard, care produce instalatii electrice pentru marci auto de renume, sunt angajate 5.000 de persoane. Zoppas Industries, al doilea mare angajator din oras, a dat de lucru la inca 4.000 de oameni.
Populatia celor doua orase timisene nu trece de 15.000 de persoane si toti au de lucru, pentru ca nu exista firma cat de mica sa nu caute oameni. In Jimbolia, s-au instalat fabrici de componente auto, confectii textile, mase plastice, subansamble, zootehnie, culturi vegetale etc.