Sari direct la conținut

Ioan Piso, schimbat de la conducerea Muzeului de Istorie al Transilvaniei

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Conducerea Muzeului National de Istorie al Transilvaniei din Cluj a fost demisa. Ministerul Culturii si Cultelor a respins proiectul de management propus de actualul director, profesorul Ioan Piso. Acest proiect a fost punctat cu nota 7,41 in conditiile in care pentru a primi un nou mandat, proiectul de management ar fi trebuit sa primeasca minimum nota 8.

Ioan Piso a anuntat deja ca va contesta acest rezultat. Contestatia oficiala va fi depusa maine.

Demiterea echipei de conducere de la Muzeul National de Istorie al Transilvaniei intervine pe fondul unui conflict indelung intre o serie de angajati si directorul Ioan Piso. Se pare ca acest conflict ar fi pornit dupa ce o serie de istorici ar fi refuzat sa semneze un protest redactat de profesorul Ioan Piso impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

Directorul muzeului clujean este unul dintre cei mai aprigi contestatari ai proiectului.

Angajatii nemultumiti au reclamat modul impropriu in care ar fi fost condus muzeul. Reclamatia a fost trimisa Ministerului Culturii si Cultelor iar corpul de control al ministrului a facut o evaluare la Cluj in urma careia Ioan Piso a fost pastrat in functie. Conflictul dintre director si subordonatii sai s-a acutizat.

La un moment dat, Ioan Piso anunta ca o va da in judecata pe una dintre subordonatele sale, Livia Calian. De asemenea, dupa o serie de articole defavorabile actualei conduceri, aparute in mai toate ziarele clujene, Ioan Piso a decis sa desfiinteze sectia de relatii publice a muzeului, desi aceasta tocmai incheiase o campanie de succes referitoare la promovarea imaginii institutiei.

Un alt scandal a izbucnit dupa ce muzeul din Cluj a platit cateva zeci de milioane de lei pentru reeditarea unei lucrari omagiale dedicate lui Ioan Piso.

Seria de evaluari facute de MCC este consecinta unei Ordonante de Urgenta din iulie 2005 privind managementul institutiilor publice de cultura. Directorii numiti cu cel putin doi ani inainte de aparitia acestui act normativ au trebuit sa elaboreze un proiect de management.

Ei au avut la dispozitie sase luni, incepand cu momentul intrarii in vigoare a Ordonantei, in vara anului trecut, pentru a concepe si depune acest proiect. Proiectul este necesar pentru a se incheia un contract de management intre minister si directorul respectiv.

Fostii taranisti, pe farasul demiterilor

Odata cu demiterea lui Ioan Piso, este inlaturat unul dintre ultimii sefi de institutii publice numiti de PNTCD in perioada 1996-2000. Anul trecut, seful filialei regionale a SC „Electrica”, Gabriel Ruga, s-a pensionat, dupa o disputa cu liderul PD, primarul din Cluj, Emil Boc.

Acesta acuza starea proasta in care se gaseste sistemul de iluminat public din oras si ameninta ca va rezilia contractul cu „Electrica”. Ioan Piso a reusit sa isi pastreze functia in timpul guvernarii PSD dupa ce si-a dat demisia din PNTCD si a devenit independent din punct de vedere politic.

La fel s-a intamplat si cu directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj, profesorul Doru Radosav, care a demisionat din PNTCD dupa ce o scurta perioada a fost chiar liderul filialei judetene a acestui partid.

Datorita calitatilor sale de manager, si-a pastrat functia atat in timpul guvernarii PSD cat si dupa venirea la Putere a Aliantei PNL-PD, in ciuda unui conflict cu primarul Emil Boc. Disputa cu liderul PD a fost provocata de faptul ca acesta a decis sa concesioneze unui om de afaceri din Cluj un teren situat in spatele Primariei, pentru construirea unei parcari.

Numai ca reprezentantii Bibliotecii Centrale Universitare sustin ca ei sunt proprietarii de drept ai terenului pe care ar dori sa construiasca o noua aripa a Bibliotecii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro