Sari direct la conținut

Ionut Dumitru, Raiffeisen: ”Cursul euro ar putea ajunge in decembrie la 4,1 lei”

Dan Popa's Weblog

Intr-un interviu acordat hymerion.wordpress.com, economistul sef al Raiffeisen vorbeste despre solutia iesirii din criza, evolutia probabila a cursului ron-eur, disponibilizarile de personal din Raiffeisen si despre noul model de crestere economica pe care Romania ar trebui sa il adopte.

Redau mai jos discutia, asa cum a fost ea.

hymerion: Care ar fi primele trei masuri pe care ar trebui sa le ia Min Fin pentru reducerea efectelor crizei?

Ionut Dumitru: Cred ca Guvernul Romaniei poate diminua efectele crizei in primul rand prin modificarea structurii cheltuielilor publice, punand un mult mai mare accent pe investitiile publice, singurele de natura sa suplineasca lipsa surselor de finantare pentru investitiile private intr-o astfel de perioada. Starea precara a infrastructurii reprezinta o oportunitate imensa in acest sens. In al doilea rand, eficientizarea cheltuirii banului public si eliminarea risipei sunt prioritati esentiale in astfel de momente in care reducerea costurilor este pe agenda tuturor. In al treilea rand, imbunatatirea absorbtiei banilor europeni trebuie sa fie o prioritate, fondurile nerambursabile fiind o sursa gratuita si garantata de finantare, mai ales intr-un moment in care aceasta a devenit mai greu accesibila pe fondul crizei globale.

h: Cum vedeti leul la capatul acestui an, fata de cursul actual?

I.D.: In cel mai probabil scenariu, leul ar putea sa aiba o evolutie stabila in raport cu euro, cu sanse de usoara apreciere spre sfarsitul anului in masura in care lucrurile vor avea o evolutie pozitiva, atat la nivel intern cat si international. Scenariul nostru de baza (nemodificat de circa 6 luni) presupune un curs de 4.2 EUR/RON in septembrie 2009 si 4.1 EUR/RON in decembrie 2009 (nivelul pentru sfarsitul anului este posibil sa il ajustam un pic in sus in perioada urmatoare, spre 4.15-4.2). Acest scenariu are la baza cel putin doua ipoteze fundamentale, si anume ca mediul economic international se va imbunatati, iar la nivel intern autoritatile romane vor lua toate deciziile necesare pentru a indeplini conditionalitatile acordului cu FMI.

Riscul cel mai mare pentru leu este legat de evolutia acordului cu FMI si de posibila lipsa de angajament a Guvernului in a implementa ceea ce este necesar pentru a tine sub control deficitul bugetar. Mizam pe faptul ca BNR va continua sa intervina in piata valutara, daca va fi cazul, in conditiile in care continuarea deprecierii leului nu mai este justificata (in principal datorita ajustarii mult prea rapide a deficitului de cont curent si imbunatatirii substantiale a indicatorilor de vulnerabilitate externa) si ar aduce efecte negative foarte importante in economie. Continuarea deprecierii cursului de schimb ar crea presiuni inflationiste puternice si ar crea o combinatie recesiune-inflatie mare (stagflatie) extrem de periculoasa, pe care trebuie sa o evitam. In plus, continuarea deprecierii cursului ar aduce probleme mari la nivelul portofoliilor de credite in valuta ale bancilor, cu potential de risc sistemic important.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro