Sari direct la conținut

IRCC a urcat la 5,71%, scumpind ratele celor aproape o jumătate de milion de oameni cu credite legate de acest indice

HotNews.ro
Banca Nationala a Romaniei - BNR, Foto: Hotnews
Banca Nationala a Romaniei - BNR, Foto: Hotnews

BNR a publicat vineri noua valoare a IRCC- indicele calculat ca alternativă a ROBOR. De la 4,06%, acesta a urcat la 5,71%. În România sunt circa 460.000 de oameni cu credite ancorate la IRCC.

IRCC înseamnă Indicele de referință pentru creditele consumatorilor.

Cum se calculează IRCC

Indicele se calculează zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

Calculul IRCC trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a fi aplicat de bănci pentru trimestrul următor.

Ce soluţii au românii cu credite raportate la IRCC?

Specialiștii recomandă oamenilor să îşi refinanțeze acum creditele şi să aleagă dobânda fixă. Prin refinanțare, debitorii pot stagna valorile ratelor pe dobânda fixă aleasă, pentru o perioadă de 3-5-8-10 ani sau pe mai mulți ani, evitând ca ratele să le crească și mai mult în viitor.

„Principala variantă pe care o au românii cu credite raportate la IRCC este una simplă şi la îndemână prin care aceştia se pot proteja de efectele creşterii indicelui şi anume prin refinanţare în credit cu dobândă fixă. Dobânda fixă îi oferă debitorului un cadru sigur și stabil, protejându-l de viitoarele fluctuaţii ale IRCC și păstrându-i rata la aceeași valoare pe toată perioada de dobândă fixă. Recomand în continuare refinanțarea pe dobândă fixă, măcar pentru 3 ani, deoarece IRCC pare să nu scadă nici de la 1 aprilie 2023, ci va rămâne în jurul a 6% și nu putem previziona încă ritmul de scădere, dacă va fi accelerat sau lent. Principalul avantaj este acela că debitorii câștigă timp și siguranță, căci în perioada de dobândă fixă, piața bancară se va stabiliza, IRCC va scădea, iar dobânzile variabile se vor diminua”, explică Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.

Cei afectaţi de creșterile IRCC își pot diminua astfel valorile ratelor la credit și apoi le pot „îngheța” temporar prin refinanțarea pe dobândă fixă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro