Sari direct la conținut

Isteria Nokia

“Tineri specialisti din toate domeniile, care isi practica deja meseria sau sunt inscrisi la masterate si doctorate in Germania, Franta, Spania, Belgia, Italia, Canada si SUA ne-au trimis e-mailuri pentru a afla detalii si a se inscrie la Bursa Nokia”, spune Daniel Don, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), cel care este responsabil de organizarea acestei burse, afirma Don.

Inclusiv pe adresa redactiei ZIUA de Cluj au sosit e-mailuri din partea romanilor stabiliti in Europa, pe continentul nord-american si din Transilvania, care contin aceleasi solicitari.

Subiectul zilei in caminele studentesti

Ingineri in automatizari, calculatoare, electronica, electromecanica, mecanica, specialisti in protectia mediului, securitate si protectia muncii, resurse umane si-au aratat disponibilitatea de a popula Parcul din Jucu. “Sunt inginer electromecanic. Au nevoie finlandezii de cineva ca mine?”, un aplicant.

Un specialist in protectia muncii ar renunta la orice oferta de afara daca Nokia ar avea nevoie de serviciile sale. in campusurile studentesti Observator, Hasdeu si Marasti, Nokia a devenit subiectul zilei.

“Cand are loc bursa Nokia?”, “Cum as putea prinde un loc de munca”, “Ce posturi sunt disponibile?”, “Cum se plateste” sunt cele mai frecvente intrebari in campusuri.

Scoala Nokia la Dej

Scoala Postliceala „Louis Pasteur” din Dej a transmis AJOFM Cluj ca doreste o colaborare cu Nokia. Conducerea institutiei vrea sa organizeze cursuri de pregatire si perfectionare pentru viitorii angajati, dar si de scurta (3-6 luni) sau lunga durata (1-3 ani).

“In cazul in care Nokia va avea nevoie de muncitori specializati intr-un anumit domeniu, putem ajuta, asigurand logistica si desfasurarea cursurilor. Nokia trebuie doar sa vina cu planul de invatamant. Daca nu primim raspuns pana saptamana viitoare, vom veni personal la Cluj”, spune directorul scolii, Dan Ionescu.

Primul telefon, gata in ianuarie-februarie 2008

“Ar fi exceptional sa alegem dintre 6.000 de oameni dar, din studiile noastre, stim ca si Romania se confrunta cu problema fortei de munca. Ne dorim ca primul telefon sa il producem in ianuarie, cel tarziu februarie 2008”, a declarat directorul proiectului Nokia la Cluj, John Guerry. Pentru liniile de productie vor fi angajati 500 de muncitori. “Acestia vor reprezenta un fel de “nucleu dur”.

Sunt cei cu care vom incepe productia”, a mai spus directorul Nokia. Primele contracte de munca vor fi semnate in octombrie-noiembrie. “Oamenii vor fi trimisi apoi la specializare in fabricile Nokia, pentru ca atunci cand vom incepe productia, fiecare sa stie ce are de facut”, a mai declarat Guerry.

El spune ca locatiile probabile sunt fabricile Nokia din Komarom (Ungaria) si din restul Europei.

Cea din Komarom a fost pusa in functiune dupa noua luni de la anuntarea proiectului. “Sper sa construim fabrica in sase luni”, a declarat Guerry. El a explicat ca Nokia are parteneri traditionali, insa in fiecare parc tehnologic sunt utilizati cei care raspund cerintelor.

“Nu excludem posibilitatea sa colaboram si cu companii din Romania sau cu subsidiare ale unor companii internationale. La Jucu nu vom produce circuitele electronice ale telefoanelor. Va fi doar o linie de asamblare”, a mai declarat directorul Nokia Cluj.

Parc tehnologic pe 540 de hectare

“Noi am demarat demersurile pentru organizarea de santier” afirma Petre Coste, primarul comunei Jucu. “Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care a fost aprobat prin Hotarare de Consiliul Local pentru cele 150 din cele 540 ha aferente Parcului Tetarom III a fost validat ieri de Consiliul Judetean (CJ) Cluj”, a confirmat Coste.

Din cele 150 ha, 90,2 ha sunt dedicate Nokia si furnizorilor acestuia. in opinia primarului, CJ va demara in curand constructia infrastructurii (drumuri, apa-canal, gaz si electricitate) care vor deservi parcul Tetarom III, implicit si Nokia Village.

Lucrarile de infrastructura vor fi finantate cu bani de la bugetul statului, desi conform unor surse din CJ Cluj, premierul Calin Popescu Tariceanu nu a aprobat inca fondurile necesare. in acest ultim caz, forul judetean va trebui sa gasesca surse proprii.

Nokia de Jucu. De la birt la Primarie

De la birtul din centrul si pana la Primarie, toata lumea din Jucu stie cate ceva despre viitoarea fabrica. Iancu Stan, de 78 de ani, fost electrician, ar accepta sa lucreze la Nokia, Martin Silaghi, om de serviciu la scoala, asteapta sa isi vand terenul la suprapret, iar Dorina Tudor, asistent la un centru de plasament, nu vrea sa lucreze pentru 300 de euro in orice conditii.

La birt, o cladire semi-comunista, cu mese de plastic si terasa, cativa muncitori serveau o bere pe la 12.00. “Nu prea stim nimic, suntem “vinituri”, lucram pe santier pentru alta firma”, spune unul. Vasilica Crisan este barman si locuieste la bloc. “Am auzit ca se face fabrica. E bine pentru ca o sa fie locuri de munca”, spune ea. Stie ca preturile caselor au crescut mult in ultima perioada.

“Acum o casa costa peste un miliard”, spune convingator Vasilica. Peste drum, Iancu Stan se pregatea sa curete urmele furtunii din noaptea precedenta. “Am fost electrician la CFR. Nu stiu multe de fabrica asta, dar, daca ma cheama, vin sa lucrez”, spune Iancu. De la vecinul sau, Ticu, am aflat ca in ultimii ani multi oraseni s-au mutat la Jucu.

“Sunt multi care se intereseaza de case in zona. isi vand apartamentele de la Cluj si se muta aici. Problema e ca nu prea sunt case”, spune Ticu. Spune ca nu e interesat de Nokia deoarece are un loc de munca bine platit la o tipografie.

Latifundiarul Martzi

Pe Martin Silaghi l-am gasit construind un gard de lemn la una din casele in stil maghiar aflate la 200 m de Primarie. Martzi, cum este cunoscut in sat, pare sa fie cel mai informat despre economia zonei. “O sa fie 1500-2000 de locuri de munca. Lucrarile sunt oprite din cauza arheologilor: au descoperit ceva ziduri vechi”, spune Martzi.

Perspectiva construirii unui parc tehologic in sat ii provoaca un zambet de satisfactie. Se pregateste de negocieri. “Am 50 de ari. Acum un an luam cam 12 euro/mp, acum vine cam 24 de euro”, sustine Martzi.

Pentru cei 50 de ari de langa Nokia pe care ii detine se asteapta sa primeasca 400.000 de lei. Ne destainuie ce va face cu banii. “O sa mai reparam pe la casa, poate isi schimba si copiii masinile”. Despre salariile Nokia nu stie nimic. “Asa e la noi: cand te vezi cu punga plina faci cam orice”, crede Martzi. Localnicii spun ca somajul e redus.

Unii lucreaza la fabrica de mobila sau la centrul de plasament, iar altii muncesc pe santierele din Cluj-Napoca. Dorina Tudor este angajata la centrul de plasament.

“M-ar tenta si nu prea la Nokia. La fabrica de mobila se lucreaza si sambata. Poate or fi 300 de euro, da` la Nokia lucrezi mai mult decat cei plecati in strainatate”, mai spune Dorina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro