Izolarea Guvernului Ponta. Suficient?
Guvernul Ponta a intrat intr-un proces accelerat, vizibil si fara precedent de izolare in plan extern, care se manifesta in diplomatie si politica. Este fapt nemaintalnit in Europa ca un lider aflat intr-o pozitie importanta in tara sa, prim ministru in cazul lui Ponta, sa fie proscris fara echivoc tocmai de catre cei din familia sa politica. Nici macar Adrian Nastase, pe vremea cand conducea discretionar Romania, n-a fost ocolit asa de ostentativ cum se intampla cu Victor Ponta in ultimele zile. Socialistii l-au pus la index dupa ce a pierdut puterea, nu inainte.
Scurta recapitulare: avalansa de stiri neplacute pentru orice Guvern. Partidul Socialistilor Europeni renunta la congresul de la Bucuresti; Inaltul reprezentant UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton (laburista, deci tot de stanga), nu mai gaseste loc in agenda pentru a participa la zilele diplomatiei romane; ministrul francez de externe, Laurent Fabius, de stanga si el, isi anuleaza vizita la Bucuresti. Toate aceste retrageri diplomatice transmit acealsi mesaj Guvernului Ponta: nu dorim sa legitimam derapajul democratic major de la Bucuresti, aveti o problema. Iar mesajul vine, repet, de la prietenii politici ai lui Victor Ponta.
Procesul de izolare a debutat odata cu delimitarea explicita a socialistilor europeni de actiunile abuzive ale Guvernului USL pe durata tentativei de puci. De la bun inceput, presedintele PES, Martin Schultz, l-a obligat pe liderul PSD, in timpul unei conferinte de presa comune organizata la Bruxelles, sa accepte regula jocului preferata de Traian Basescu. Si anume, ca demiterea presedintelui poate avea loc cu jumatate plus unu din numarul alegatorilor de pe lista, nu cu jumatate din cei prezenti cum si-ar fi dorit Guvernul Ponta. Ulterior, presedintele grupului socialistilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, s-a pozitionat tot ca aliat al presedintelui Basescu, afirmand imediat dupa anuntarea rezultatelor referendumului ca are dreptul sa se intoarca la Cotroceni.
Atunci s-a vazut limpede ca demiterea planuita de Voiculescu si Antonescu, actiune la care a consimtit in final Victor Ponta, fragilizat de scandalul de plagiat, nu are gram de sustinere in lumea civilizata, indiferent de familia politica. Pana la pozitia ferma a socialistilor, atentionarile si conditionarile Europei erau puse pe seama faptului ca vin de la amicii presedintelui Basescu (Barosso, Reding, Merkel), prezentati in tara ca fiind intoxicati si dezinformati de camarila dictatorului din garaj.
Liderii PES i-au lasat, totusi, premierului Victor Ponta o iesire eleganta, oferindu-i ocazia sa spuna ca PSD a cerut amanarea sau mutarea congresului socialistilor programat sa se tina la Bucuresti pentru a nu interfera, chipurile, cu alegerile generale. In aceeasi zi, a aparut o stire care ar putea genera ceva confuzie: Ponta a fost ales vicepresedinte la Internationala Socialista.
In realitate, functia primita de Ponta nu are mare semnificatie. IS si PES sunt doua organisme politice diferite. Alte organizatii, alte valori. In Internationala Socialista, organizatie mondiala condusa de fostul premier grec George Papanderou, ajunge vicepresedinte cam orice socialist cu functie mai de soi in tara lui. IS numara 32 de vicepresedinti. Vicele Ponta sta alaturi de socialisti din alte democratii vestite ca Mexic, Maroc sau Uruguay.
Cand va reveni, de pilda, in Europa din Africa de Sud, unde se tine Congresul IS, Victor Ponta va constata ca socialistii europeni au mai departe o problema cu el asa cum au avut cu europarlamentarul Adrian Severin, fost PSD, pana cand l-au vazut plecat din partid si pus in tarc la Bruxlles. Ponta nu intelege ca, in Europa, liderii pot exercita puterea cata vreme au credibilitate, respectand principii si valori democratice, nu in orice conditii, cum se intampla la Bucuresti, Sofia sau Budapesta.
Liderul PSD crede ca este posibil ca ministrul apararii din Germania, acuzat de plagiat, sa fie trimis la penitenta desi era noul star al CDU, favoritul cancelarului Merkel iar el sa se fofileze prin Europa pacalind tot Bruxelles-ul ca si cum n-ar fi furat munca altora.
Victor Ponta inca refuza sa priceapa ca, dupa ce organizezi lovituri de stat in interiorul Uniunii Europene, viitorul tau politic s-a incheiat, cel putin pentru moment. Premierul nu intelege ca atunci cand Statele Unite trimit emisari speciali pentru a media criza politica intr-o tara cu care are parteneriat strategic, zilele tale in fruntea guvernului sunt numarate. Liderul PSD pare inca surd la avertizarile unor ideologi de stanga lucizi, ca Vasile Dancu, disperati ca fiecare zi petrecuta in compania unui Crin Antonescu taiat de pe lista in cancelariile occidentale echivaleaza cu o condamnare sigura la izolare. Dancu stie insa ca Ponta a intrat deja pe lista nefrecventabililor din Estul salbatic.
Intrebarea este acum daca izolarea politica in plan extern este suficienta. Am vazut cu personaje ca Ponta si Antonescu, cand isi simt viitorul amenintat, nu ezita sa recurga la retorica anti-occidentala, anti-americana si nationalista pentru a se agata cumva de putere. Occidentul stie ca joaca o carte riscanta in Romania si ca are putin timp la dispozitie. Profilaxia politica, presiunile diplomatice nu sunt arme cu efecte imediate. Pana la alegerile generala au mai ramas doar trei luni de zile. Daca in acest interval presiunile externe raman fara efect iar USL va obtine un scor bun, acesti lideri izolati in plan extern nu vor putea fi dizlocati prea usor de la putere deoarece vor invoca mereu supra-legitimarea populara obtinuta in tara lor.
Daca se va ajunge aici, riscul de contagiune in zona este ridicat. Alte tari cu democratii fragile ca Ungaria si Bulgaria, cu lideri populisti si excesivi ca Orban sau Borisov, vor fi tentate sa intinda coarda mizand pe neputinta Occidentului demonstrata, eventual, intr-o tara ca Romania. Apoi, Rusia va deveni si mai tentata in a destabiliza politic tari din marginea imperiului si de a le arunca in bratele nationalismului. Moscova isi poate realiza mai usor interesele energetice intr-o regiune scoasa de sub influenta Bruxeless-ului, dominata de guverne anti-occidentale si anti-americane.
Occidentul stie ca nu-si poate permite una ca asta. Prin urmare, izolarea politicienilor periculosi pentru proiectul european este insuficienta. Acest tip de punere in carantina nu-i vindeca. Se cer masuri mult mai dure, capabile sa intoarca populatia impotriva lor intr-un timp scurt. Cristian Pantazi a elaborat pe aceasta tema argumentand ca singura solutie este Presiune si Bani. Sunt mai departe convins ca Europa va trebui sa apeleze la arme interzise pentru a domestici tari salbaticite ca Romania.
P.S, Spre deosebire de PNL, dependent de liderul sau cam intr-o ureche, PSD mai are o rezerva de potentiali conducatori. Cel putin doi au iesit deja la incalzire.