Sari direct la conținut

Jaful de la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatii: care au fost firmele abonate la evaluarea dosarelor

HotNews.ro

„In 2010 si in 2011, cele mai mari sume platite de Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP) pentru serviciile de evaluare a proprietatilor au fost achitate cu precadere catre aceleasi societati de evaluare sau evaluatori – persoane fizice autorizate”, se arata intr-un raport de audit al Ministerului Finantelor. Practic, un grup de 14 firme specializate in evaluare a primit de la ANRP 86% din platile facute in 2010 si 77% din platile facute pe 2011, in total peste 1 milion de euro. Printre firmele care apar in raport se numara si firma condusa de sotul Andreei Paul Vass, consiliera premierului MRU, o alta firma acuzata ca a subevaluat actiuni ale Grupului Rompetrol si Istru Braila, precum si firma care a evaluat Cupru Min in vederea privatizarii.

Raportul de audit a constatat ca „atat in anul 2010 cat si in anul 2011, cele mai mari sume platite de A.N.R.P. pentru serviciile de evaluare a proprietatilor au fost achitate cu precadere catre aceleasi societati de evaluare sau evaluatori – persoane fizice autorizate.

Concret, cele mai mari sume platite pentru prestarea de servicii de evaluare a proprietatilor a fost efectuata catre aceleasi societati de evaluare si persoane fizice autorizate – evaluatori atat in anul 2010 cat si in anul 2011, repartizarea dosarelor de despagubire pe evaluatori realizandu-se la propunerea consilierului care asigura relatia cu evaluatorii si nu aleatoriu de catre Comisia Centrala de Stabilire a Despagubirilor.

Totodata s-a constatat faptul ca aceluiasi evaluator i-au fost repartizate dosare atat in calitate de persoana fizica autorizata (Orzescu Scarlat) cat si in calitate de reprezentant al SC Cont Audit SRL, unde acesta detine functia de director general”. (n.r. – sublinierile apartin redactiei)

Raportul a fost cerut de catre presedinta ANRP, Dorina Danielescu si a vizat anii 2010 si 2011, perioada in care la conducerea institutiei a fost Crinuta Dumitrean.

In octombrie 2011, premierul de atunci Emil Boc a eliberat-o din functie pe Crinuta Dumitrean la cererea ei.

Schimbarea la varful ANRP se intampla la doua luni dupa ce institutia a fost zguduita de arestarea vicepresedintelui sau, Remus Baciu, pentru trafic de influenta.

Postul de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a fost preluat atunci de catre Dorina Danielescu, fost procuror-sef DIICOT.

Raport: Dosarele au fost distribuite evaluatorilor de catre un consilier, nu in mod aleatoriu de catre Comisia Centrala cum spune legea

Potrivit raportului de audit, modul de atribuire a dosarelor de despagubire catre evaluatorii autorizati ii revine Comisiei Centrale din cadrul ANRP care „va desemna in mod aleatoriu evaluatorul care va efectua raportul de evaluare”.

In fapt, s-a constatat ca aceasta atributie exclusiva a Comisiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor a fost transferata, contrar prevederilor legale, in sarcina consilierului desemnat sa asigure relatia cu evaluatorii.

„In concluzie, s-a constatat faptul ca evaluatorii sunt propusi de catre consilierul care asigura relatia cu evaluatorii si nu sunt desemnati aleatoriu de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor”, se precizeaza in raport.

Cele mai mari sume platite de ANRP in 2010 si 2011 – catre aceleasi firme de evaluare

Raportul arata ca atat in anul 2010 cat si in anul 2011, cele mai mari sume platite de ANRP pentru serviciile de evaluare a proprietatilor au fost achitate cu precadere catre aceleasi societati de evaluare sau evaluatori – persoane fizice autorizate.

In 2010, suma totala platita societatilor de evaluare a fost de 3.842.614 lei din care in proportie de 86% a fost platita catre 12 societati de evaluare care reprezinta aproximativ 40% din numarul societatilor de evaluare catre care au fost efectuate plati in anul 2010.

Situatia platilor catre primele 12 societati de evaluare din 29, ordonate descrescator in functie de suma platita, in anul 2010 se prezinta astfel:

In 2011, suma totala platita societatilor de evaluare a fost de 1.784.200,60 lei din care in proportie de 77% a fost platita celor 12 societati de evaluare care reprezinta 39% din numarul societatilor de evaluare catre care au fost efectuate plati in anul 2011.

Firma condusa de sotul Andreei Paul Vass – 140.00 de euro in doi ani de la ANRP

Firma care a obtinut cei mai multi bani de la ANRP in perioada 2010-2011 este Inco Consulting din Timisoara. Firma este detinuta integral de Mihail Bojinca, fost presedinte al ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania) in perioada 2004-2005. Firma lui Bojinca a castigat aproximativ 154.000 de euro (615.819 lei) pe contracte de evaluare, potrivit gandul.

O alta firma care apare in topul banilor castigati de la ANRP in 2010-2011, este firma Romcontrol SA, din Bucuresti, (peste 140.000 de euro). Romcontrol SA este condusa de Cristian Paul, directorul general al Romcontrol SA, sotul Andreei Paul Vass, consiliera guvernamentala pe probleme economice a fostului premier Emil Boc si actualmente consiliera premierului Mihai Razvan Ungureanu.

Potrivit ultimei declaratii de interese a Andreei Paul Vass, declaratie inregistrata pe site-ul intergitate.eu al ANI pe 15 iunie 2011, Cristian Paul a fost director general adjunct al firmei Romcontrol intre noiembrie 2010 si aprilie 2011, iar din aprilie 2011 a devenit presedinte si director general al firmei.

Potrivit informatiilor de pe Registrul Comertului, Cristian Paul este presedinte – director general al firmei Romcontrol din 15 aprilie 2011 cu un mandat de 4 ani care expira in 2015.

Campioana banilor primiti de la ANRP in 2010, o firma acuzata ca a subevaluat actiunile unor companii din grupul Rompetrol

In 2010, cei mai multi bani de la ANRP pentru contracte de evaluare a fost firma Gestaco Business, din Braila – peste 100.000 de euro.

Gestaco Business este o firma care s-a aflat la un pas de excluderea din randul evaluatorilor autorizati, fiind acuzata de subevaluarea activelor sau actiunilor unor mari companii, printre care si Rompetrol Rafinare sau Rompetrol Well Services. Potrivit gandul, Gestaco Business a fost acuzata ca a subevaluat actiunile celor doua companii din grupul Rompetrol, astfel incat kazahii de la KazMunai Gaz ar fi ajuns sa plateasca un pret mai mic pe actiune in 2009 decat in 2007, pentru cumpararea unui pachet din Rompetrol, prin oferta publica.

Gestaco Business a fost puternic contestata si de catre actionarii minoritari de la o alta societate, Istru Braila (ITRU), care acuzau subevaluarea activelor societatii pentru delistarea de la bursa Rasdaq, potrivit Bursa.

In topul firmelor care au castigat bani de la ANRP in 2010 apare si firma Evaluar din Alba Iulia, cea care a realizat evaluarea Cupru Min SA in vederea privatizarii.

Raport: S-au dat bani cu preponderenta acelorasi evaluatori persoane fizice

Acordarea dosarelor de evaluare cu preponderenta catre aceleasi nume a fost constatata si in cazul platilor facute de ANRP catre evaluatori persoane-fizice. In cei doi ani analizati, aceleasi nume de evaluatori persoane fizice apar, unii dintre ei fiind si implicati in firmele care si ele au incasat bani de la ANRP.

In 2010, suma totala platita persoanelor fizice autorizate – evaluatori a fost de 1.176.725,71 lei din care in proportie de 60% a fost platita catre 10 persoane fizice autorizate care reprezinta 19% din numarul persoanelor fizice autorizate catre care au fost efectuate plati in anul 2010.

Situatia platilor catre primele 10 persoane fizice autorizate – evaluatori din 53, ordonate descrescator in functie de suma platita, in anul 2010 se prezinta astfel:

In 2011, suma totala platita persoanelor fizice autorizate – evaluatori a fost de 672.152,85 lei din care in proportie de 57% a fost platita catre 10 persoane fizice autorizate care reprezinta 22% din numarul persoanelor fizice autorizate catre care au fost efectuate plati in anul 2011.

Situatia platilor catre primele 10 persoane fizice autorizate – evaluatori din 45, ordonate descrescator in functie de suma platita, in anul 2011 se prezinta astfel:

Acelasi evaluator persoana fizica, abonat si cu firma sa de evaluare la banii ANRP

Echipa de audit „a constatat faptul ca atribuirea dosarelor de despagubire in vederea evaluarii proprietatilor nu a fost realizata in mod aleatoriu, acestea fiind directionate catre anumite persoane fizice (Orzescu Scarlat, Scortescu Mihai si Petrescu Cezar). Acestora le-a fost platite peste 36% din suma totala alocata pentru plata serviciilor de evaluare de catre A.N.R.P. in anul 2010”, se noteaza in raport.

Raportul evidentiaza ca lui Orzescu Scarlat i-au fost atribuite cele mai multe dosare de despagubire in vederea realizarii de evaluari in comparatie cu celelalte persoane fizice autorizate (22% din sumele platite in anul 2010 de catre A.N.R.P. evaluatorilor persoane fizice autorizate).

In plus, „s-a constatat faptul ca lui Orzescu Scarlat i-au fost repartizate dosare atat in calitate de persoana fizica autorizata, cat si in calitate de reprezentant al SC Cont Audit SRL (n.r. din Iasi) unde acesta detine functia de director general”.

Astfel, in total in 2010 si 2011, Scarlat Orzescu si firma sa de evaluare a incasat aproximativ 190.000 de euro de la ANRP.

Scarlat Orzescu, actionar majoritar al Sc Cont Audit SRL, este unul dintre inculpatii in dosarul „Gripei Aviare”. El este acuzat de procurorii anticoruptie de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, iar dosarul a fost trimis in judecata in 2011, potrivit gandul.info.

Orzescu: Sunt cel mai vechi evaluator al ANRP, in Moldova nu ar fi avut la cine sa apeleze

Orzescu a declarat pentru gandul.info ca a beneficiat de cele mai multe contracte de evaluare pentru ca este „cel mai vechi evaluator al ANRP”: „In Moldova, la inceput, nu au fost alti evaluatori. Nici nu ar fi avut la cine sa apeleze”. Totodata, el sustine ca sumele care apar in raport sunt atat de mari pentru ca „le-am facturat la gramada, in aceiasi ani”.

„Mi-am creat un nucleu de oameni care numai asta au facut (evaluari pe zona Moldovei). Aveam capacitatea de a reactiona rapid in zona mea. De aceea am primit atat de multe dosare. Dar cand nu am facut fata, mi-au si fost luate inapoi vreo 60 de dosare”, a explicat Scarlat Orzescu pentru gandul.

O alta firma a lui Orzescu, Mior SA, s-a numarat printre societatile care au pagubit statul cu aproape 6 milioane de euro, prin contractele ilegale de dezinfectie din timpul gripei aviare care a afectat Romania in 2005. Principalul acuzat din acest dosar este insa Tonel Ursachi si firma sa, Lumi SRL, noteaza sursa citata.

Raport: S-au dat onorariile maxime catre evualuatori. ANRP-ul nu a negociat pretul

Raportul mai sesizeaza nereguli si in ceea ce priveste acordarea onorariilor catre evaluatori, si anume ca acestia au fost platiti, de regula, cu onorariile maxime, fara ca ANRP-ul sa negocieze pretul serviciilor de evaluare.

Potrivit raportului, „onorariile maximale acordate evaluatorilor autorizati, persoane fizice sau juridice in vederea efectuarii raportului de evaluare a imobilelor sunt stabilite in cuantumuri maxime, dupa cum urmeaza: teren intravilan – 150 euro / constructie demolata – 250 euro, etc.”

„S-a constatat ca, in perioada 2010 – 2011, desi cele mai mari sume au fost platite, in vederea efectuarii raportului de evaluare, catre aceleasi persoane fizice sau juridice, A.N.R.P. nu a negociat pretul serviciilor de evaluare”, se precizeaza in documentul amintit.

Citeste mai jos citeva articole esentiale pentru a intelege importanta fenomenului retrocedarii si magnitudinea abuzurilor din sistem:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro