Sari direct la conținut

Jefuitorii de sinistrati

Realitatea Romaneasca

Localitatile din Timis sunt devalizate de adevarate bande de hoti, care actioneaza in special noaptea, cu ajutorul barcilor, profitand de dispozitia de evacuare a localnicilor si de haosul general instaurat. „Se fura orice! Branza, slana, conserve. Mi-au luat tot! M-am dus inapoi sa-mi mai salvez ce se poate din casa si n-am mai gasit nimic in bucatarie.

Bine ca mi-am luat televizorul si frigiderul cu tractorul, inainte sa vina apele”, i-a declarat ieri un localnic din Otelec corespondentului National TV.

Autoritatile nu pot face prea multe, in conditiile in care zone de kilometri intregi sunt acoperite de ape, infrastructura e la pamant, iar patrularile, raportate la suprafata care trebuie acoperita, se dovedesc ineficiente.

Masurile sunt anemice. Comandamentul pentru Situatii de Urgenta Timis a decis miercuri sa interzica circulatia pe timp de noapte in zonele inundate din judet, dupa ce sute de persoane evacuate s-au plans ca le-au fost furate lucruri din casele pe care le-au parasit.

In acelasi timp, Consiliul Judetean Timis a luat masura evacuarii fortate a 15 persoane din localitatea Ionel, dupa ce au existat mai multe reclamatii legate de furturi. „Oamenii care au fost evacuati spuneau ca cei 15 au ramas in case tocmai ca sa poata sa sustraga din casele parasite.

Este o realitate! In toate localitatile inundate au fost semnalate cazuri de furturi”, a declarat Ovidiu Draganescu, prefectul de Timis.

Draganescu a precizat ca elicopterele Ministerului Administratiei si Internelor patruleaza permanent pe timp de noapte in zonele afectate pentru a preveni sustragerile din casele parasite ori gospodariile inundate. Trebuie spus ca in ultima saptamana autoritatile din vestul tarii au evacuat aproape 3.500 de persoane, mii de case fiind inundate si parasite.

Casele trebuie refacute pana la iarna

Guvernul a adoptat ieri o serie de acte normative pentru ajutorarea persoanelor sinistrate din vestul tarii. Executivul a decis astfel acordarea unor ajutoare umanitare de urgenta, cu titlu gratuit, in limita sumei de 4,5 miliarde de lei, pentru familiile sinistrate din judetul Timis, constand in produse alimentare.

Pentru cazarea provizorie a persoanelor evacuate au fost transferate mai multe bunuri, precum paturi, saltele, corturi. De aseme-nea, vor fi asigurate in regim de urgenta medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanti, insecticide si materiale sanitare specifice, in valoare totala de 11 miliarde de lei, pentru evitarea epidemiilor.

Dupa evaluarea rezultatelor anchetelor sociale efectuate de directiile teritoriale de munca, vor fi acordate ajutoare de urgenta in valoare de 10 miliarde de lei. Astfel, fiecare familie afectata de inundatii va primi o suma compensatorie in functie de pagubele suferite.

Prin suplimentarea bugetului Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, au fost alocate 122,7 miliarde de lei pentru judetul Caras-Severin si 156 de miliarde de lei pentru judetul Timis, in scopul refacerii lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor si inlaturarea efectelor calamitatilor naturale.

Alte 497 de miliarde de lei vor fi cheltuite de Ministerul Transporturilor pentru refacerea infrastructurii CFR in Caras-Severin. „Din fondurile aflate la dispozitia Guvernului, vom aloca bani pentru materiale de constructii. Trebuie intreprinse toate masurile necesare pentru ca pana in iarna oamenii sa poata fi adapostiti”, a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu.

El a precizat ca pentru locuitorii care si-au pierdut casele vor fi construite, pana in perioada de iarna, aproximativ 1.000 de case cu doua sau trei camere. Locuintele vor fi construite pe vechile amplasamente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro