Sari direct la conținut

Joschka Fischer: 2010 va fi un an decisiv pentru proiectul Nabucco

HotNews.ro

2010 va fi un an decisiv pentru proiectul Nabucco, a declarat Joschka Fischer, fost vicecancelar german, actual consultant pentru dezvoltarea gazoductului Nabucco. Acesta sustine ca este anul in care vor fi luate decizii privind sursele de finantare si sursele de aprovizionare. Fischer sustine ca in privinta furnizorilor, Iran-ul nu este o optiune din cauza tensiunilor politice din zona. In schimb, posibilele surse de aprovizionare pentru gazoduct ar putea fi Azerbaidjan, Iraqul de Nord si Turkmenistanul. Declaratiile au fost facute in cadrul Forumului „Energy in Central and Eastern Europe 2009” organizat la Bucuresti.

Cat priveste finantarea, Fischer crede ca Nabucco va putea fi sprijinit atat de BERD cat si de alte banci europene. Dar toate aceste lucruri vor fi rezolvate anul viitor. Joschka Fischer crede ca Rusia se va alatura proiectului in momentul in care va incepe constructia gazoductului Nabucco. „Odata ce Nabucco va deveni operational, si politica Rusiei se va schimba cu 180 de grade, iar proiectul va schimba si peisajul politic actual. Nabucco va crea noi interese in zona”, a spus Joschka Fischer.

Acesta nu considera ca proiectul cu care vine Rusia, South Stream, reprezinta o amenintare reala pentru Nabucco. „Nu exista South Stream. Doar se vorbeste despre el. Nu este o alternativa. Doar se vorbeste despre asta”, a precizat Fischer. South Stream este considerat un concurent direct al proiectului Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana, fiind promovat de Gazprom si italienii de la ENI.

Rolul Turciei in proiectul Nabucco creeaza controverse

Joschka Fischer considera ca Turcia se afla intr-o pozitie geopolitica perfecta. „Geopolitic, Turcia are o pozitie buna pentru furnizarea energiei. Este contraproductiv sa asociezi negocierile de aderare ale Turciei la UE cu problemele energetice. Cu cat Turcia va fi mai importanta in viitor, cu atat vor fi mai multe consecinte pentru europeni, pentru perspectivele lor in raport cu Turcia”, a precizat Joschka Fischer. Acesta considera ca politica europeana in raport cu Turcia trebuie revizuita.

In privinta Turciei, Edward Chow, expert in problematica energiei din partea Centrului pentru Studii Strategice Internationale din SUA, este mult mai critic. „Este intr-adevar o problema si Turcia vrea sa fie o punte. Si cand esti o punte nu pui bariere, iti asumi niste riscuri. Turcia daca doreste sa joace rolul unui punct central, ar trebui sa joace si rolul unei punti neutre. Nu putem nega avantajul geografic al Turciei, a precizat Chow. Potrivit acestuia „Turcia are o pozitie agresiva si acesta este un detriment pentru obiectivele sale de a deveni un punct de tranzit major”.

Aceste declaratii fac referire la pozitia Turciei care a creat emotii in ceea ce priveste incheierea unui acord interguvernamental pentru proiectul Nabucco. In negocierile cu UEM, Turcia a incercat sa forteze nota dorind sa-si asigure taxe mai mari pentru tranzit si drepturi de a comercializa gazul ce va trece prin aceasta conducta. Astfel de cerinte au ingreunat negocierile, mai ales ca Turcia este tara care va gazdui cea mai mare parte a conductei. In cele din urma a cedat, iar acordul a fost semnat in vara. De asemenea, Turcia este un sustinator si al proiectului rival, South Stream. In urma cu cateva luni, Turcia a autorizat Rusia sa intreprinda lucrari de explorare pentru a realiza gazoductul South Stream.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro