Jurnalistii care vor transmite reportaje de la alegerile din Rusia, Iran si Pakistan sunt in pericol
Organizatia „Reporteri fara frontiere” (RSF) a prezentat, miercuri, raportul anual privind libertatea presei in lume, apreciind ca lipsa implicarii publicului in problema libertatii presei a cantarit greu in evolutia acesteia. Raportul acuza oficialii din toata lumea de „impotenta, lasitate si duplicitate” in apararea libertatii presei si prevede atacuri violente impotriva mass-media, in urmatoarele luni.
„Lipsa de coloana vertebrala a unora dintre statele occidentale si a institutiilor internationale dauneaza libertatii de exprimare”, a declarat Robert Menard, secretar general al organizatiei, la publicarea raportului anual al RSF. „Lipsa de fermitate a tarilor democratice in apararea valorilor pe care le proclama este alarmanta”, a adaugat acesta.
Menard a acuzat Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva ca a inceput sa cedeze unor state precum Iran si Uzbekistan si si-a exprimat ingrijorarea fata de atitudinea relaxata a Uniunii Europene fata de dictatorii care nu sunt afectati de amenintarea unor sanctiuni din partea UE.
Organizatia si-a mai exprimat ingrijorarea si cu privire la situatia jurnalistilor aflati in tari precum Sri Lanka, Somalia, Niger, Ciad sau Irak, marcate de conflicte interne. In Irak, „jurnalisti sunt ingropati aproape in fiecare saptamana”, a precizat Ménard.
Statisticile publicate de RSF arat ca cel putin 86 de jurnalisti au murit in 2007 si ca aproximativ 90% dintre ucigasii lor au scapat nepedepsiti. De asemenea, numarul jurnalistilor morti a crescut cu 244% in ultimii cinci ani. Organizatia a estimat ca anul trecut au fost ucisi 47 de jurnalisti in Irak, dintre care 46 de irakieni, majoritatea lucrand pentru presa locala.
Previziunile pentru 2008 se arata la fel de sumbre. Potrivit raportului, acest an va fi deosebit de periculos pentru jurnalistii care transmit reportaje de la alegerile din Rusia, Iran, Pakistan si Zimbabwe. Jurnalistii sunt in pericol sa fie arestati sau atacati. In afara de aceasta, in Rusia sunt in pericol chiar sa fie ucisi, intrucat o asemenea practica se intalneste deseori in tara. RSF a atras atentia si asupra represiunii media din China cu ocazia Jocurilor Olimpice din aceasta vara.
„Nimeni, in afara de Comitetul Olimpic International, nu crede ca guvernul va face concesii importante in ce priveste drepturile omului inainte inceperii JO”, moteaza raportul.Organizatia sustine ca de fiecare data cand un jurnalist este eliberat, un altul intra la inchisoare. „Dizidentii Chinei vor avea, probabil, mult de munca in aceasta vara”, mai spune sursa citata.