Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Piata imobiliara da semne de revenire: dezvoltatorii se reorienteaza catre nivelul mediu si economic. Leul a coborat sub 4,28 pe piata interbancara
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
Scrisoarea de intentie pentru finantarea externa, examinata de institutiile financiare internationale
Guvernul transmite, astazi, scrisoarea de intentie privind imprumutul extern, atat FMI cat si Comisiei Europene. Premierul Emil Boc a declarat ca principalul avantaj al acordului este repornirea motoarelor economiei, prin deblocarea creditarii si sustinerea intreprinderilor, in conditiile in care cota unica si TVA raman neschimbate. Romania a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu FMI, pentru 12,95 miliarde euro. Valoarea pachetului de finantare externa care cuprinde si ajutor financiar de la Uniunea Europeana, BM si BERD se ridica in total la 19,95 miliarde euro. Romania va semna documentul peste 10-14 zile, dupa raspunsul la scrisoarea de intentie. Prima transa din cele 19,95 miliarde euro ar urma sa ajunga in tara noastra in luna mai. Seful delegatiei FMI la Bucuresti a declarat pentru HotNews.ro ca dobanda imprumutului va fi de circa 3,5%.
Incheierea acordului cu FMI sustine ratingurile Romaniei
Pachetul de sprijin convenit de Romania cu institutiile financiare internationale va ajuta statul sa isi pastreze actualele ratinguri cu perspectiva stabila, considera analistii agentiei de evaluare Moody`s. In acelasi timp, agentia Fitch a anuntat ca acest pachet ar trebui sa consolideze finantele externe ale tarii si sa reduca riscurile crizei financiare, daca autoritatile respecta angajamentele luate. Viitorul reprezentant al FMI in Romania, a declarat pentru Mediafax ca Acordul financiar va proteja Romania de efectele cele mai negative ale crizei si va pune tara intr-o pozitie de revenire puternica de crestere economica.
Executivul s-a angajat sa adopte Legea unica de salarizare in sistemul bugetar
Guvernul s-a angajat, in negocierile cu FMI, sa aprobe anul acesta Legea salarizarii unice. Cheltuielile salariale, in afara celor aferente salariului de baza, vor fi plafonate la un nivel maxim care urmeaza sa fie stabilit. In plus, Legea responsabilitatii fiscale trebuie sa intre in vigoare pana la finele lunii noiembrie, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. In acelasi timp, Executivul trebuie sa micsoreze cheltuielile cu 0,85% din PIB si sa urce veniturile cu 0,25 procente din PIB.
Leul s-a intarit pana sub 4,28 pe piata interbancara
Anuntul privind imprumutul extern a sustinut cursul leului. Moneda nationala s-a apreciat usor, ieri, pana la 4,2838 fata de euro. La inchiderea sedintei interbancare, cursul a coborat sub 4,28. Luna mai va fi cea mai buna pentru leu, a declarat presedintele Traian Basescu. Atunci, in rezerva BNR, va intra prima transa de 5 miliarde de euro, din imprumutul extern. Pe plan international, euro a ramas in crestere fata de dolar dupa ce secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a spus ca este deschis la propunerea chinezilor de a inlocui dolarul, ca moneda de referinta pentru constituirea rezervelor internationale de valuta, cu un sistem global controlat de FMI.
Pe bursa nu a fost entuziasm dupa anuntul acordului cu FMI
Bursa nu a reactionat insa la anuntul privind imprumutul de la FMI. Actiunile au fost tranzactionate la preturi foarte apropiate de cele de marti. Indicele general al pietei a castigat peste 1%. Cele mai importante burse europene au terminat ieri pe verde, a patra sedinta consecutiva. Bursa de pe Wall Street a inchis in urcare, sustinuta de revenirea surprinzatoare a comenzilor de bunuri durabile in februarie, in Statele Unite si de avansul vanzarilor de locuinte noi.
Dezvoltatorii imobiliari se reorienteaza catre segmentul mediu si economic
La Bucuresti, se deschide, astazi, Targul Imobiliar National, unde circa 50 de companii imobiliare scot la vanzare peste 5.000 de apartamente si mai mult de 500 de vile si terenuri. Directorul Targului, Vlad Vlasceanu, a declarat ca piata imobiliara da semne de revenire fata de ultimile luni. El a explicat pentru NewsIn ca dezvoltatorii imobiliari isi redirectioneaza produsele catre nivelul mediu si economic. Potrivit acestuia in momentul de fata cererea de locuinte este de sapte ori mai mare decat oferta, iar care vor face investitii vor fi marii castigatori ai acestei perioade dificile. La Targul deschis pana duminica, cea mai ieftina locuinta din Bucuresti este o garsoniera de 34.000 euro. Cele mai scumpe vile depasesc un sfert de milion de euro.
Cresc accizele la tigari si alcool
Din 1 aprilie se scumpesc tigarile, dupa ce Guvernul a decis majorarea accizelor pentru a creste veniturile la buget. Astfel, un pachet de tigari care costa azi 6,8 lei va fi vandut cu 7,2 lei. Executivul a decis sa creasca si accizele pentru bauturi fermentate spumoase. Precizare importanta de la ministrul Finantelor: nu vor fi majorate accizele la carburanti, gaze sau energie.
Si, din agenda economica a zilei:
Banca Nationala a Romaniei organizeaza o intalnire cu jurnalistii pe tema aranjamentului financiar cu institutiile internationale.
FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala se intalnesc la Viena, cu presedintii grupurilor-mama ale celor mai importante 10 banci straine care activeaza si la noi, pentru a-i convinge sa nu-si retraga capitalul din Romania si sa relanseze creditarea.
Proteste ale pensionarilor in toata tara nemultumiti de valoarea punctului de pensie.