Sari direct la conținut

KPMG: Piata imobiliara din Romania are un potential crescut pe termen lung

HotNews.ro

Piata imobiliara din Romania are un potential crescut pe termen lung, iar perspectivele pentru o dezvoltare sustinuta in 2011 sunt bune, potrivit lui Ori Efraim, partner al companiei de consultanta KPMG Romania. El mai arata ca aceasta va avea un efect pozitiv asupra sectorului imobiliar pe masura ce increderea consumatorilor va reveni.

Expertul KPMG mai arata ca este putin probabil sa fim martori la o revenire a boom-ului speculativ la care am asistat in perioada 2006-2008, exista inca perspective bune pe termen lung pentru investitii in proiecte cu o crestere durabila. „Exista inca cerere pe piata pentru locuinte, birouri si unitati de vanzare de calitate, si sunt sanse ca aceasta cerere sa devina mai vizibila odata ce revine increderea si finantarea devine mai accesibila”, a mai spus el.

Cu toate acestea, finantarea sectorului imobiliar din Europa Centrala si de Est ramane inca neclara din cauza reducerii drastice a numarului de tranzactii, precum si datorita situatiei diferite a sectorului in functie de tara si de clasa activelor. Conform studiului KPMG „Barometrul ECE privind Creditarea Imobiliara in 2010”, bancile considera ca incerta posibilitatea ca sectorul imobiliar sa cunoasca o revenire rapida in vreo tara, cu posibila exceptie a Poloniei si Republicii Cehe, unde piata nu a fost afectata de recesiune in aceeasi masura comparativ cu alte tari.

„Inainte de recesiune, investitorii priveau fiecare tara din ECE mai degraba ca parte dintr-o regiune. Ca reactie la criza financiara, investitorii tind sa analizeze fiecare tara si economia sa in mod individual. Aceasta deviere si optiunea pentru active de calitate au produs o imagine mixta in regiune”, a declarat Andrea Sartori, partner, head real rstate KPMG in CEE.

Majoritatea bancilor chestionate nu au avut nicio atitudine clar deschisa, nici una explicit negativa fata de finantarea proiectelor imobiliare. Cu toate acestea, abordarea lor privind asigurarea finantarii pentru proiectele de dezvoltare imobiliara variaza semnificativ in regiune.

In Ungaria, Republica Ceha si Bulgaria, sectorul de retail are prioritate, in timp ce in Polonia si Romania sectorul de birouri este cel preferat. In Slovacia, Croatia si in tarile baltice, sectorul industrial/logistic este primul pe lista de prioritati, in timp ce sectorul hotelier/statiuni este in general cel mai putin preferat sector, cu exceptia Croatiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro