Sari direct la conținut

Kremlinul recunoaște că asasinul returnat Moscovei de Occident e un agent al FSB

HotNews.ro
Kremlinul recunoaște că asasinul returnat Moscovei de Occident e un agent al FSB
Vladimir Putin salutându-l pe Vadim Krasikov la întoarcerea sa în Rusia, FOTO: Mikhail Voskresensky / AP / Profimedia

Kremlinul a admis vineri că Vadim Krasikov, un asasin returnat de către Germania Rusiei ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri între Occident și Moscova de după încheierea Războiului Rece, e un angajat al Serviciului Federal de Securitate (FSB), succesorul KGB-ului din perioada sovietică, relatează Reuters.

„Krasikov este un angajat al Serviciului Federal de Securitate. A servit în [unitatea] ‘Alfa’. Este interesant că, în perioada în care a fost în ‘Alfa’, a servit alături de câțiva angajați ai gărzii prezidențiale. Evident, s-au salutat între ei ieri, când s-au întâlnit”, le-a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, jurnaliștilor ruși acreditați pe lângă Administrația Prezidențială a lui Putin.

„Alpha” este unitatea de forțe speciale din cadrul FSB.

Justiția germană l-a condamnat în 2021 pe Krasikov pentru asasinarea în august 2019 a georgianului de origine cecenă Zelimkhan Khangochvili într-un parc din centrul Berlinului. Instanța germană l-a condamnat la închisoare pe viață pe agentul FSB.

Khangochvili a luptat în al Doilea Război din Cecenia împotriva Rusiei și s-ar fi înrolat ulterior într-o unitate antiteroristă a ministerului georgian de Interne, păstrând secrete legăturile cu mediile islamiste de care era apropiat.

Germania a acuzat oficial Rusia că a comandat asasinatul ce a avut loc la Berlin. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că decizia de a-l elibera pe Krasikov a fost una foarte dificilă.

El a spus că decizia a fost luată de guvernul său de coaliţie „după o analiză atentă” şi că atât el, cât şi liderul opoziţiei, Friedrich Merz, au fost de acord cu ea.

Vadim Krasikov se numără printre ruşii eliberaţi de Occident în schimbul a 15 persoane încarcerate „pe nedrept” în Rusia şi a unui german condamnat la moarte în Belarus, a precizat guvernul german într-un comunicat. Printre persoanele eliberate din Rusia se numără şi reporterul american de la Wall Street Journal Evan Gershkovich.

Cine sunt agenții ruși eliberați de Occident ca parte a schimbului de prizonieri cu Moscova

Potrivit The Guardian, cei opt deţinuţi care s-au întors în Rusia sunt:

  • Vadim Krasikov. Vladimir Putin l-a indicat de mult timp pe Krasikov drept cererea sa numărul unu în orice schimb de deţinuţi. Acesta a fost arestat în 2019 după ce l-a împuşcat mortal pe exilatul cecen Zelimhan Hangoşvili, în plină zi, într-un parc din Berlin.
  • Artem Dulţev şi Anna Dulţeva: Cei doi erau spioni ruşi sub acoperire pretindeau că sunt un cuplu argentinian căsătorit. Locuiau în Ljubljana, Slovenia, împreună cu cei doi copii ai lor, de unde se crede că au îndeplinit sarcini pentru serviciile secrete ruse din întreaga Europă.
  • Mihail Mikuşin: A fost arestat în oraşul Tromsø din nordul Norvegiei, unde lucra ca cercetător la o universitate, angajat, în mod ironic, pentru evaluarea ameninţărilor la adresa securităţii hibride.
  • Vladislav Kliuşin: Om de afaceri rus cu legături cu Kremlinul, Kliuşin a fost condamnat la nouă ani de închisoare în SUA pentru rolul său într-o schemă de insider-trading în valoare de 90 de milioane de dolari, în care au fost piratate informaţii secrete privind veniturile mai multor companii.
  • Roman Selezniov: Fiul unui deputat din Duma rusă, Selezniov a fost condamnat la 27 de ani de închisoare, cea mai lungă sentinţă pentru piraterie informatică pronunţată vreodată în SUA.
  • Vadim Konoşcenok: A fost arestat pentru o schemă de export de tehnologie americană destinată utilizării de către Rusia în invazia sa din Ucraina.
  • Pablo González (Pavel Rubţov): Cu dublă cetăţenie, spaniolă şi rusă, González este un jurnalist care a lucrat mulţi ani pentru publicaţii spaniole, frecvent în Rusia şi Ucraina. A fost arestat în Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în martie 2022 şi de atunci era deţinut în închisoare în Polonia, fiind acuzat de spionaj în profitul Moscovei.

Președintele rus Vladimir Putin i-a întâmpinat personal joi și le-a mulțumit celor opt ruși eliberați.

„Aș dori să vă felicit, vă mulțumesc foarte mult”, a spus el după ce i-a îmbrățișat pe câțiva dintre ei pe pistă, potrivit imaginilor televiziunii ruse. El le-a mulțumit în special celor care servesc în armata rusă „pentru loialitatea lor”.

Cei opt repatriaţi vor primi distincţii de stat, a anunţat Putin. Liderul de la Kremlin le-a spus că patria lor „nu i-a uitat, nici măcar pentru un minut”

Pe cine a primit Occidentul în schimbul rușilor acuzați de spionaj și asasinate

Dintre occidentalii eliberați, Gershkovich, un jurnalist de la Wall Street Journal, fusese acuzat și condamnat pentru colectarea de informații militare sensibile pentru CIA, acuzație pe care el și ziarul au negat-o.

Paul Whelan, fost pușcaș marin, ispășea din 2020 o pedeapsă de 16 ani într-o colonie penală din Rusia, pentru acuzații de spionaj pe care le-a negat.

Rico Krieger, un german, fusese condamnat la moarte în Belarus pentru terorism. El a fost grațiat de președintele Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, înainte de a fi eliberat.

De asemenea, au fost eliberați Alsu Kurmașeva, o jurnalistă ruso-americană de la Radio Europa Liberă condamnată la 6 ani și jumătate de închisoare pe 19 iulie, în aceeași zi cu Gershkovich și disidentul rus Vladimir Kara-Murza, care ispășea o pedeapsă de 25 de ani pentru trădare după ce a declarat că Putin bombarda case, spitale și școli ucrainene.

Împreună cu aceștia au fost eliberați activistul rus pentru drepturile omului Oleg Orlov, un laureat al Premiului Nobel, și politicianul rus de opoziție Ilia Yașin.

În Occident, disidenții sunt considerați de guverne și activiști drept prizonieri politici deținuți pe nedrept. Din motive diferite, toți au fost desemnați de Moscova drept extremiști periculoși.

Mulți dintre cei eliberați au lucrat cu Alexei Navalnîi, principala figură a opoziției din Rusia, care a murit în circumstanțe neclare într-o colonie penală din Arctica în februarie. Familia sa și mai mulți lideri occidentali l-au acuzat pe președintele Putin că a ordonat asasinarea sa.

Navalnîi ar fi trebuit să fie parte a acestui schimb de prizonieri, a declarat consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro