Sari direct la conținut

La 20 de ani de la executarea lui Ceausescu, Casa Poporului – destinatia numarul unu pentru turistii straini, devine un simbol al Bucurestiului

HotNews.ro

La 20 de ani dupa executarea lui Nicolae Ceausescu, in 25 decembrie 1989, simbolurile epocii „Geniului Carpatilor” atrag mii de turisti , noteaza AFP. Emblema a nebuniei liderului comunist, Casa Poporului, constructia faraonica pentru care au fost demolati sapte kilometri patrati din cartierele istorice ale Bucurestiului, este astazi destinatia numarul unu pentru turistii care viziteaza capitala Romaniei.

In vara, sediul actual al Parlamentului roman atragea peste 1.000 de vizitatori pe zi, cea mai mare parte veniti din Israel, Franta sau Germania.

„Toti vizitatorii fac legatura intre aceasta cladire si Ceausescu”, a declarat pentru AFP Adina Mihai, ghid in cea de-a doua cladire administrativa a lumii din punct de vedere al marimii, dupa Pentagon.

„Sunt impresionati de dimensiunile sale”, adauga ea. Palatul este decorat cu peste un milion de metri patrati de marmura, 200.000 metri patrati de tapiserii si 900.000 metri cubi de lemn.

Inaugurarea santierului Casei Poporului

Peste 20.000 de muncitori si 200 de arhitecti au lucrat, zi si noapte, la constructia Casei Poporului, care a inceput in 1984.

La executarea lui Ceausescu, cinci ani mai tarziu, 60% din cladire era definitivata. Casa Poporului a fost deschisa publicului in 1994.

‘Casa Poporului devine simbolul Bucurestiului’

„Fie ca vrem sau nu, palatul devine simbolul Bucurestiului”, a explicat Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei romane a agentiilor de turism. El afirma ca 40.000 de oameni au ramas fara case, dupa ce acestea au fost distruse pentru a face loc Casei Poporului.

„Aveam sapte ani. Este traumatizant sa te muti dintr-o casa frumoasa intr-un apartament de bloc. A fost o tragedie pentru multi oameni, unii chiar s-au sinucis, dar nu urasc palatul”, a precizat el.

Traian Badulescu crede ca aceasta constructie ar trebui valorificata. „Este o parte negativa a istoriei, dar ea nu trebuie stearsa cu buretele”, spune el, reamintind ca in Rusia sau in Ungaria vestigiile comunismului au devenit o nisa turistica.

Scornicesti, vilele oficiale si La Scanteia

La 150 de kilometri in vestul Bucurestiului, in micul orasel Scornicesti, casa natala a lui Ceausescu atrage si ea numerosi turisti straini.

Construita in urma cu o suta de ani, fara curent electric, casa este formata din trei camere: dormitorul unde dormeau Nicolae Ceausescu, cei opt frati ai sai si parintii, bucataria, cu o mica masa rotunda si oale de pamant, si camera de oaspeti, decorata cu fotografii ale parintilor si ale bunicilor dictatorului.

Temporar inchisa, casa va fi redeschisa pentru vizitatori in primavara, a declarat pentru AFP Emil Barbulescu, nepotul dictatorului.

„Nicio perioada istorica nu a fost mai eficienta”, spune Emil Barbulescu, care intentioneaza sa ridice o statuie in memoria lui Ceausescu.

In restul tarii, fostele vile oficiale ale cuplului Ceausescu au fost si ele integrate in circului turistic.

La Bucuresti, un restaurant care a preluat numele fostului cotidian al Partidului Comunista, „La Scanteia”, a ales si el sa joace, un pic ironic, pe cartea nostalgiei, cu pereti rosii, decorati cu embleme ale comunismului, si9 muzica rock.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro