Sari direct la conținut

La 400 de ani de la procesul lui Galileo, Vaticanul priveste spre ceruri in cautarea vietii extraterestre

HotNews.ro

La patru sute de ani dupa ce l-a anchetat pe Galileo pentru faptul ca a pus sub semnul intrebarii ideea ca Pamantul este centrul Universului, Vaticanul a strans mai multi experti in Cetatea Sfanta pentru a studia posibilitatea existentei vietii extraterestre si implicatiile acestei problematici asupra Bisericii Catolice, relateaza AP.

Seminarul dedicat astrobiologiei a fost organizat de Vatican in perioada 6-10 noiembrie, iar unul dintre participanti si-a exprimat convingerea ca o astfel de descoperire este relativ apropiata, precizeaza AFP.

„Chiar daca nu vom gasi viata, aceste cercetari ne aduc multe lucruri importante si utile pentru lumea in care traim”, cu „implicatii filosofice si teologice”, a explicat directorul observatorului astronomic al Vaticanului, Jose Gabriel Funes.

Seminarul, organizat cu ocazia anului international al astronomiei, a reunit, la invitatia Academiei pontificale pentru stiinte, circa 30 de cercetatori, astrologi, biologi, fizicieni, geologi si chimisti.

Apartenenta la crestinism nu a fost un criteriu pentru selectia invitatilor

Cercul inivitatilor a fost format din „experti in domeniile lor” iar Vaticanul nu le-a cerut „certificatul de botez”, a adaugat parintele Funes, care a dorit sa sublinieze astfel deschiderea Bisericii asupra acestui subiect.

Chris Impey, astronom la Universitatea Arizona, s-a declarat sigur ca „in cativa ani – 5, 10, in orice caz, pe durata unei vieti umane – vom gasi forme de viata extraterestre in Univers”.

Pentru a-si sustine argumentatia, el a notat descoperirile incredibile in domeniul cercetarii planetelor: daca in 1995 a fost descoperita prima planeta din afara sistemului solar, acum cunoastem peste 400 astfel de exoplanete.

‘Planete locuite de fiinte care nu au comis pacatul originar’

Parintele Funes, un iezuit argentinian, s-a declarat insa „un pic mai sceptic” asupra posibilitatii descoperirii rapide a unor alte forme de viata. In mai 2008, el se declarase insa mai putin sceptic: credinta in Dumnezeu este compatibila cu credinta in forme extraterestre de viata, declara el atunci, admitand chiar posibilitatea existentei unei planete locuite de fiinte care nu au comis pacatul originar.

Pentru Athena Coustenis, astrofizician la CNRS (Paris), „avem mai multe sanse sa gasim viata in sistemul solar” decat in alte parti ale Universului. „Daca ea exista, o vom gasi rapid”, a declarat ea, subliniind ca in materie de astrobiologie „in fiecare zi, realitatea depaseste fictiunea”.

De notat ca nu este pentru prima oara cand Vaticanul exploreaza problematica vietii extraterestre: in 2005, Biserica Catolica a reunit experti de varf pentru o discutie similara.

De la procesul lui Galileo la Big Bang

Relatia Bisericii Catolice cu stiinta a parcurs un drum foarte lung, de la procesul din 1633, cand Galileo a fost judecat ca eretic si obligat sa-si renege descoperirea ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui.

Astazi, clerici de varf, inclusiv parintele Funes, sustin deschis idei stiintifice precum teoria Big Bang-ului, care afirma ca Universul s-a format in urma cu miliarde de ani prin explozia unui singur punct care continea toata materia.

La inceputul acestui an, Vaticanul chiar a sponsorizat o conferinta care a marcat aniversarea a 150 de ani de la aparitia operei lui Charles Darwin, „Originea Speciilor”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro