Sari direct la conținut

La ce salariu minim vor plăti PFA /activități independente taxele în 2024 pentru acest an: la 3.000 sau 3.300 lei?

HotNews.ro
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Ministerul Muncii a propus ca salariul minim brut să urce de la 3.000 de lei la 3.300 lei de la 1 octombrie. Asta va face activitățile independente – PFA să se gândească că au noi plafoane pentru plata contribuțiilor, dar lucrurile nu sunt chiar așa.

Situația este destul de complexă iar Ministerul Finanțelor – ANAF ar trebui să vină cu precizări deoarece este posibil ca unele persoane să se gândească să se raporteze la 3.300 lei, chiar dacă nu ar trebui, deoarece ar fi un avantaj din punct de vedere al taxării.

Conform specialiștilor consultați de HotNews.ro, se ia în calcul salariul minim de la data estimării.

Așadar, dacă ai depus Declarația unică cu estimări, să spunem până la 1 octombrie 2023 atunci vei plăti contribuțiile (pe plafoane de 6, 12 și 24 de salarii minime la CASS, respectiv 12 și 24 la CAS) la salariul minim de 3.000 de lei, așa cum ai completat deja.

Dacă o faci după luna octombrie, atunci vei plăti la 3.300 lei.

Conform unui articol din Codul fiscal „în situaţia în care, prin hotărâre a Guvernului sau prin alte acte normative, se utilizează, în acelaşi an, mai multe valori ale salariului minim brut pe ţară, diferenţiat în funcţie de studii, de vechime sau alte criterii prevăzute de lege (…) se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe ţară, dacă prin lege nu se prevede altfel”.

În principiu, formularul inteligent pe care îl va publica ANAF la începutul anului 2024 ar trebui să conțină această modificare. Cei care îl completează pe format hârtie trebuie să fie foarte atenți la cele spuse mai sus. De aceea este important ca autoritățile să anunțe oficial.

Altfel, acele persoane care vor să se raporteze la 3.300 lei, deși ar fi trebuit la 3.000 lei, se pot trezi cu notificări de conformare de la Fisc, iar dacă nu răspund, să fie introduse în controale. Într-un fel sau altul tot vor plăti după cum „cântă” ANAF.

Din 2025 va fi ceva mai rău pentru PFA, când vor plăti taxele pe 2024, dacă se adoptă legea prin care se introduc noi taxe și cresc unele dintre cele existente.

Un articol în acest sens este:

Ai PFA? Uită de el. Cum vrea să te taxeze, OFICIAL, Coaliția PSD-PNL de ajungi să plătești CASS la 84 de salarii pentru că au scris ciudat proiectul. Ce-i nou la CAS

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro