Sari direct la conținut

La doua luni dupa ce a fost actionat in judecata la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul va adopta ordonanta privind ajutoarele pentru consumatorii vulnerabili de energie

HotNews.ro

Guvernul va aproba in sedinta de miercuri o ordonanta privind cresterea unor ajutoare sociale, astfel incat acestea sa compenseze cresterile de preturi la energie, in special gaze naturale, care se vor produce in urma aplicarii de la 1 iulie a calendarului de liberalizare, a anuntat premierul Victor Ponta. Aceste masuri sunt adoptate cu intarziere. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania a fost actionata in judecata, in urma cu doua luni, la Curtea Europeana de Justitie, riscand amenzi de circa 60.000 de euro pe zi.

„Asa cum a fost prevazut in bugetul pe 2013, exista taxe pentru companiile energetice, producatoare de gaze, le taxam venitul suplimentar obtinut in urma liberalizarii pretului la gaze. Din acei bani o parte ii dam catre familiile care au nevoie de ajutor, catre consumatori vulnerabili”, a spus ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Potrivit acestuia, „cel mai eficient mijloc este acela de a creste venitul minim garantat, respectiv alocatia de sprijin familial, incepand cu 1 iulie”. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie va creste si alocatia pentru intretinere.

„Era prevazuta in buget, a fost acceptata de marile companii o taxa privind veniturile suplimentare pentru cresterea pretului la gaze, in asa fel incat pentru acele categorii de persoane la venitul minim garantat,279.000 de persoane, iar la ajutorul pentru familii, 444.000 de familii sa putem sa dam acel ajutor care sa compenseze cresterea pretului la energie”, a spus, la randul sau, Victor Ponta.

Abia dupa doua luni dupa ce a fost actionat in judecata, Guvernul incearca sa gaseasca o formula de protejarea a consumatorilor cu venituri reduse. Aceasta solutie este majorarea, in doua transe, a venitului minim garantat cu 13% si a alocatiei de sustinere a familiei cu 30%. Practic, doar cei cu venituri extrem de mici vor intra in categoria consumatorilor vulnerabili. Potrivit ministrului muncii, efortul bugetar va fi de 160 milioane lei pana la sfarsitul anului. Suma necesara majorarii ajutoarelor sociale va fi asigurata din taxarea producatorilor de energie pentru veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor. Reamintim ca la inceputul anului, Guvernul a introdus impozite pe veniturile suplimentare pe care le vor obtine companiile energetice in urma liberalizarii. Potrivit unor surse guvernamentale, statul roman castiga intr-un an peste 1 miliard de lei din suprataxarea de 60% aplicata de la 1 februarie. Banii ar fi trebui sa aiba ca destinatie protejarea consumatorului vulnerabil. Practic, cheltuiala Guvernului cu protejarea consumatorilor vulnerabili este mult mai redusa fata de ce obtine din impozitarea in acest scop a companiilor energetice. De la 1 februarie se aplica o cota de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor.

Cel mai mare impact al liberalizarii va fi in zona gazelor naturale. In cazul consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%. Vor urma alte cresteri in iulie (5%) si octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%, urmand o crestere cu inca 2% in octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro