Sari direct la conținut

La masa verde cu autoritatile, presa romana isi dezbate de una singura problemele

HotNews.ro

Mass-media din Romania este supusa unor presiuni majore din partea autoritatilor si a factorilor economici.

Aceste presiuni se manifesta in special prin ingradirea accesului la libera informare, prin amenintarea cu bataia sau chiar cu o bataie veritabila, prin limitarea accesului la publicitate, prin controlul asupra difuzarii, prin „iertarea” unor companii media, in special televiziuni, de la plata datoriilor fata de stat.

Majoritatea celor prezenti la conferinta RTT, realizata cu sprijinul a cinci mari ambasade occidentale, au fost de acord cu aceste concluzii repetate deja de nenumarate ori in ultima vreme – in rapoartele Departamentului de Stat al SUA in privinta drepturilor omului, ale Amnesty International, ale Reporters sans Frontieres.

Absenta lui Dancu „dovedeste lipsa de respect fata de libertatea de exprimare”

A fost o unanimitate doar declarata: la conferinta au existat si reprezentanti ai unor institutii criticate, precum televiziunea publica, TVR, sau Consiliul National al Audiovizualului, care au preferat insa sa taca sau sa intre in defensiva.

Oficialitatile guvernamentale invitate sa ia parte la discutii, pentru a da conferintei imaginea unei veritabile dezbateri publice, cu participarea tuturor actorilor implicati, s-au razgandit in ultima clipa.

Nici presedintele Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, Vasile Dancu, nici Alina Tonigaru, purtator de cuvant in Ministerul Justitiei, nu au fost de gasit, asa cum nu s-a prezentat, macar in interes de serviciu, nici un cameraman al marilor posturi de televiziune.

Absenta lui Dancu, care-si confirmase participarea cu zece zile in urma, doar pentru a reveni in ajunul conferintei, a fost „o dezamagire care spune multe despre pozitia guvernului roman, care dovedeste astfel lipsa de respect fata de libertatea de exprimare”, a apreciat pentru Anchete.ro Mark Percival, director RTT si organizator al conferintei.

In deschiderea conferintei, daca aceasta schimbare de ultima ora nu ar fi avut loc, ambasadorul german la Bucuresti Wilfried Gruber se pregatise sa declarare ca „intalnirea de astazi nu trebuie sa se limiteze la critici izolate. Mai degraba, trebuie sa incurajam un dialog intre reprezentantii presei si cei aflati in pozitii oficiale.

Ca atare, un aspect esential al acestei conferinte este prezenta unor oficiali ai guvernului roman”. 🙂

„Monitorizarea UE va include si libertatea presei”

In prelabil, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei britanice la Bucuresti, Iain Lindsay, atragea atentia ca „responsabilitatea (pentru situatia presei din Romania – n.r.) nu zace doar pe umerii mass-media. Guvernele democratic alese trebuie sa fie pregatite sa asculte. Trebuie sa fie pregatite sa accepte critici…

Sper ca faptul ca atat de multi prieteni si parteneri majori ai Romaniei s-au adunat aici pentru a promova libertatea de expresie va trimite un semnal puternic pentru toti cei care sunt interesati de presa. Comunitatea internationala – o dovedeste acest semnal – este implicata si ia in serios problema libertatii presei”.

„Comisia Europeana si statele membre UE vor monitoriza progresele Romaniei pana la aderarea din 2007. Monitorizarea va include si aspectele legate de libertatea presei”, a atras atentia acelasi Lindsay.

Un carnaval plin de abuzuri

Demnitarul Dancu nu a fost acolo sa il auda. Au fost insa oameni din „cealalta parte a baricadei”, din presa centrala, regionala si ONG-uri de profil, cei mai interesati sa puna pe tapet probleme generale, dar si pe cele care tin de realitatea imediata a breslei.

Cum ar fi, de exemplu, anul electoral 2004, prezentat de acelasi Iain Lindsay, drept „o perioada critica pentru” media, in special cele din audiovizual, care beneficiaza, potrivit ultimului Raport privind drepturile omului realizat de Departamentul de Stat american de increderea a 80% dintre romani.

Potrivit directorului de la Evenimentul Zilei, Cornel Nistorescu, autoritatile romane produc, in aceasta perioada, „un carnaval care lasa impresia de libertate de exprimare”.

Afirmand ca premierul Nastase a discutat „in persoana” bugetele de publicitate pentru perioada electorala, ca un post de televiziune a sustinut fatis un candidat al unui partid politic si ca un altul a „produs” o noua forta politica, Cornel Nistorescu i-a lasat locul Ioanei Avadani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent.

Care s-a plans ca autoritatile de la Bucuresti produc confuzie, amestecand in interese proprii chestiunea pluralismului politic, sustinut de UE, cu cea a pluralismului de media, care, spune ea, trebuie sa se supuna doar regulilor concurentei si nicidecum celor politice, invocate de unii pentru a preveni comasarea unor institutii de presa.

In opinia lui Mark Percival, insa, nu aceasta este problema primordiala a presei romane, ci datoriile neachitate de posturile de televiziune la bugetul de stat si folosite ca instrument de presiune politica. Ceea ce reprezinta, spune Percival, „un abuz al banului public, nu numai al libertatii de exprimare”.

Nici un reporter de televiziune nu era de fata sa auda.

„Nu vede seful de la Bucuresti ce scrii tu aici”

Pentru reprezentantii presei regionale, prioritatile sunt, din nou, cu totul altele. Pentru Lidia Grosei, de la Asociatia pentru Libertate de Exprimare Ro-Transparency Focsani sau pentru Alina Bargoanu Vasiliu de la Romania Libera-Constanta sau pentru Nicoleta Bichescu de la Ziarul de Bacau, totul se rezuma la nevoia de solidaritate din partea presei centrale.

Aceasta este vazuta drept singura care ii poate ajuta pe ziaristii independenti din aceste zone in fata greutatilor ridicate de autoritatile locale: concurenta neloiala din partea institutiilor de presa controlate politic, lipsa publicitatii, lipsa mijloacelor de distributie, amenintarile verbale si violenta impotriva jurnalistilor nesupusi.

Totul, culminand cu fraza invocata de autoritati ca ultim instrument de descurajare, citata de redactorul sef al Ziarului de Iasi, Toni Hritac: „nu vede seful de la Bucuresti ce scrii tu aici”.

Presa romana parea, la conferinta de ieri, ca zboara pe loc. Incercand sa-i aduca pe oamenii puterii la masa verde, RTT a sperat sa o prinda. A batut vantul si a luat-o.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro