La rece despre sansele lui Traian Basescu la referendum. Si despre ce va urma dupa
Traian Basescu a fost suspendat de catre Parlament in data de 6 iulie, iar sansele ca acesta sa se reintoarca la Controceni in urma referendumului din 29 iulie sunt aproape nule, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
In acelasi timp insa, foarte probabila demitere a presedintelui va reprezenta un nou inceput pentru formatiunile de dreapta care il vor avea in frunte pe Mihai Razvan Ungureanu, rezultatele alegerilor generale si prezidentiale din toamna fiind acum mult mai greu de prezis.
De ce Traian Basescu nu va trece de referendum?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie mai intai sa analizam structura populatiei adulte pe niveluri educationale. Astfel, ponderea populatiei cu un grad redus de instruire este de 58,6%, in timp ce ponderea populatei cu studii liceale sau universitare este de doar 41,4%.
Mai mult, datorita faptului ca populatia din mediul rural se prezinta in numar mai mare la vot, ponderea votantilor cu un nivel de instruire sub medie este mai mare decat cel aferent intregii populatii adulte.
De ce sunt importante aceste date: principala problema adusa in discutie in cazul suspendarii nu este suspendarea in sine, ci modul in care aceasta a fost facuta, insa temele de dezbatere sunt destul de greu de inteles de catre marea masa a votantilor.
Cu alte cuvinte, statul de drept, justitia, democratia, MCV-ul, plagiatul lui Ponta, posibila suspendare a dreptului de vot al Romaniei in Consiliul European, sau taierea fondurilor europene pot reprezenta importante teme de discutie doar pentru cei care le inteleg si sunt interesati de astfel de subiecte, pentru restul populatiei (adica pentru majoritatea votantilor) fiind mult mai important faptul ca actualul presedinte este cel care le-a taiat salariile si pensiile.
Spre exemplu, cunosc persoane care pana acum doi ani l-ar fi votat pe Traian Basescu (aproape) in orice conditii, dar in acest moment nu vor decat sa scape de el, indiferent de ce se va intampla dupa demitere, iar numarul celor ce gandesc asa este foarte mare. Or, in aceste conditii, pentru a castiga, presedintele are nevoie de un miracol in urmatoarele trei saptamani.
Ce urmeaza dupa referendum?
Demiterea lui Traian Basescu va produce probabil cea mai radicala divizare a electoratului din ultimii 22 de ani, iar efectele se vor observa la alegerile din toamna.
In cazul in care va pierde, cea mai mare parte a celor peste 3 milioane de voturi pe care presedintele le va obtine oricum la referendum vor trece la cel pe care acesta il va desemna drept succesor, respectiv Mihai Razvan Ungureanu. In plus, este greu de crezut la Traian Basescu va merge acasa sau pe vapor daca va fi demis, mult mai probabil fiind un tandem cu MRU pe tiparul Aliantei DA din 2004.
In ce ii priveste pe cei de la USL:
- demiterea presedintelui a fost principalul motiv pentru care aceasta alianta a fost constituita, si este posibil ca, in noile conditii, PSD-ul sa nu il mai sustina pe Crin Antonescu la presedintie. Se pregateste Sorin Oprescu?
- Victor Ponta nu va putea scapa de acuzatiile de plagiat, indiferent de ce se va intampla dupa referendum. Daca nu va demisiona, foarte probabil liderii europeni vor incepe sa il evite, la fel cum il evita si pe Viktor Orban;
- pentru cei de la Bruxelles nu este important partidul aflat la putere in Romania, ci respectarea statului de drept. In acest context, daca vor avea cea mai mica suspiciune ca USL va incerca sa influenteze justitia in perioada urmatoare, foarte probabil ne vor taia accesul la fondurile europene, cu toate consecintele de rigoare;
Indiferent de rezultatul referendumului insa, urmatoarele 3-4 luni vor fi extrem de agitate, printre efectele probabile fiind reducerea ratingului de tara si o volatilitate crescuta a leului.
PS: gasiti aici rezultatele unui sondaj aparut astazi. Dupa cum se poate observa, procentul celor care doresc schimbarea este cu atat mai mare cu cat gradul de educatie este mai mic.
Comenteaza pe BusinessDay.ro