Sari direct la conținut

La un an de la tragedia din Crevedia autoritățile nu reușesc să stopeze un fenomen extrem de periculos: umplerea buteliilor de aragaz în stațiile GPL

HotNews.ro
Urmările exploziei de la Crevedia, Foto: Inquam Photos / George Calin
Urmările exploziei de la Crevedia, Foto: Inquam Photos / George Calin

IGSU a transmis oficial, la întrebarea HotNews, ce au găsit controalele făcute până la finalul lui iulie 2024: sute de firme închise sau suspendate, amenzi de zeci de milioane de lei. Cu toate astea încă mai sunt stații GPL fără autorizație de incendiu și se mai încarcă butelii la pompele auto, precizează pompierii. Acest obicei este prezentat de IGSU drept extrem de periculos și ”o vulnerabilitate în rândul populației”.

În seara zilei de 26 august 2023, 6 oameni au murit iar alți zeci au fost răniți după ce mai multe explozii au avut loc la o stație clandestină de gaz petrolier lichefiat (GPL). 

HotNews.ro a verificat ce s-a schimbat de atunci și ce măsuri s-au luat pentru ca asemenea tragedii să nu se mai producă. De asemenea, ne-a interesat cum s-au schimbat obiceiurile celor care lucrează în benzinării și a șoferilor care folosesc GPL pentru mașină sau utilizează butelii pentru aragaz.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis pentru HotNews.ro, că, la controalele periodice, s-au mai găsit stații de comercializare GPL fără autorizație de securitate la incendiu și că oamenii continuă să fumeze în apropierea substanțelor inflamabile. În plus, controalele au mai arătat că încă persistă un fenomen: umplerea buteliilor de aragaz în stațiile GPL auto.

Ce spune IGSU despre neregulile găsite în stațiile GPL

În urma controalelor care au avut loc ulterior tragediei de la Crevedia și până la finalul lunii  iulie 2024, inspectoratele pentru situații de urgență județene şi Bucureşti-Ilfov au efectuat peste 3700 de controale la firme care vând GPL.

Pe timpul acestora au fost constatate 9.404 încălcări ale legislației, iar în 866 de cazuri, ele au fost soluționate pe moment. 

Principalele deficiențe constatate:

  • funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu; 
  • nerespectarea interdicției privind fumatul;
  • încărcarea buteliilor pentru uz casnic la staţiile de GPL auto.

De asemenea, în 125 de situații a fost constatată nerespectarea cerințelor în baza cărora se emite autorizația de securitate la incendiu.

Pentru nerespectarea normelor de apărare împotriva incendiilor inspectorii au dat 2.374 amenzi ( 18,9 milioane de lei) şi 6.580 de avertismente.

În plus față de aceste controale, imediat după exploziile de la Crevedia, între 30 august și 1 noiembrie 2023, ISU a derulat controale specifice la instituțiile publice şi firme care se ocupă de transportul, depozitarea și comerțul cu carburanți, inclusiv gaze petroliere lichefiate (GPL).

Astfel, au fost efectuate 21.830 controale și verificări, dintre care 391 la instituții publice, 17.146 la firme şi 4.293 la mijloace de transport.

Pe timpul verificărilor au fost constatate 23.051 deficiențe/disfuncționalități, pentru care au fost dispuse 17.322 măsuri:

  • retragerea autorizațiilor/avizelor/documentelor de funcționare/comercializare/ transport la 124 de obiective;
  • suspendarea activității pentru 646 de obiective; 
  • închiderea activității a 206 companii 

În cadrul acțiunilor desfăşurate, în raport cu gravitatea disfuncționalităților constatate în exploatare, personalul de control al instituțiilor abilitate a aplicat 18.186 sancțiuni contravenționale, dintre care 5.958 amenzi în cuantum de 57,6 milioane de lei. 

Totodată, au fost constatate şi șase infracțiuni pentru abateri deosebit de grave, mai arată IGSU, care precizează că nu poate preciza care sunt neregulile întrucât „acestea pot aduce atingere asupra imaginii operatorilor”.

Este ilegal și periculos să încărcăm buteliile de aragaz la stațiile GPL auto

Un fenomen ilegal și extrem de periculos pe care autoritățile nu reușesc să îl stopeze de ani de zile este umplerea buteliilor de aragaz în stațiile destinate combustibililor auto. 

Problema este veche iar în 2019, ISU împreună cu ISCIR au derulat o campanie media derulată la posturi de televiziune şi radio cu acoperire naţională şi locală.

De asemenea, în decembrie 2023, Guvernul a emis o ordonanță de urgență, care îi obligă pe comercianții de GPL „să asigure un sistem de supraveghere video a instalaţiilor de distribuţie în zonele de distribuţie/alimentare cu gaz petrolier lichefiat – GPL, gaz natural comprimat pentru vehicule – GNCV şi hidrogen. Stocarea informaţiilor/imaginilor înregistrate se face pe o durată de minimum 20 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie să funcţioneze permanent, inclusiv în perioadele de nefuncţionare a instalaţiilor, chiar şi în condiţiile întreruperii alimentării cu energie electrică de la reţeaua de distribuţie”.

Umplerea fără autorizaţie a buteliilor de aragaz este pasibilă cu amendă de la 25.000 lei la 35.000 lei, mai arată actul normativ.

Butelia trebuie să aibă intactă pelicula de vopsea

Totodată, potrivit Inspecției de Stat pentru Controlul Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), buteliile respectă normele de siguranță dacă, în urma verificării vizuale:

  • pelicula de vopsea protectoare nu prezintă deteriorări;
  • postamentul şi garda de protecţie nedemontabilă nu prezintă deformaţii şi/sau ruperi;
  • armătura de închidere nu prezintă lovituri sau deformaţii şi se poate manevra uşor;
  • filetul piesei de gât pentru capacul de protecţie este intact şi permite asamblarea sigură a acestuia (pentru butelii prevăzute cu capac de protecţie);
  • pe fiecare butelie sunt vizibile marcajul de conformitate, sigla producătorului, data fabricației, data la care expiră verificarea tehnică periodică.

Prin urmare, o butelie ruginită, lipsită de orice inscripție trebuie scoasă imediat din uz, conform ISCIR.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro