Sari direct la conținut

Legea care interzice betonarea parcurilor si a spatiilor verzi, castrata in comisia din Camera Deputatilor

HotNews.ro

Comisia pentru Administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor a desfiintat marti, 11 mai, singura lege care proteja spatiile verzi. Comisia a luat in discutie Ordonanta de Guvern nr. 114/2007 care interzicea schimbarea destinatiei spatiilor verzi si a scos din actul normativ tocmai aceasta prevedere, dand astfel unda verde la betonarea parcurilor si a altor spatii verzi.

“Astazi, la Comisia de Administratie publica s-a introdus pe ordinea de zi suplimentara proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei 114/2007, privind protectia spatiilor verzi. In cadrul dezbaterii, articolul 71 care interzicea schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, nu a fost aprobat in forma initiala ci a fost votat un amendament care l-a modificat complet si l-a golit de continut. Colegii din Comisie, cu exceptia grupului PNL si cred ca a UDMR, au votat pentru adoptarea acestor modificari. Autoritatea locala va trebui sa le dea autorizatie de construire proprietarilor acestor terenuri, si atunci zeci de hectare de spatii verzi vor fi distruse. Speram ca peste doua saptamani, cand proiectul va ajunge in plenul Camerei Deputatilor, sa convingem colegii sa il trimita inapoi la Comisia de Administratie publica pentru a fi reintrodus textul initial al articolului 71. Aceasta lege ar fi utila daca ar exista aceste registre ale spatiilor verzi. Cum ele nu exista si nu mai este nici articolul 71, toti cei care au terenuri pe spatiile verzi vor profita de acest vid si vor putea defrisa si construi”, ne-a declarat deputatul PNL Lucia Ana Varga, membra in Comisia pentru Administratie publica.

Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele fundatiei Ecocivica, spune ca aceasta modificare legislativa este o crima impotriva oxigenului si o contributie inconstienta la proliferarea noxelor. “Inainte sa apara Ordonanta 114/2007, dispareau 110 ha de spatii verzi pe an. Daca va fi adoptata in aceasta forma, ne vom intoarce la situatia de acum trei ani. Este un genocid impotriva populatiei urbane. Ne vom organiza si vor iesi in strada sute de oameni. Ne vom proteja oxigenul. Sunt oripilat. Nu ne-a spus nimeni, nimic. Nu ne-a intrebat nimeni nimic. A fost pusa pe furis pe ordinea de zi”, spune acesta.

Text initial:

Art. 71. – (1) Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora.

(2) Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta.

Text modificat:

Art. 71

(1) Protectia si dezvoltarea retelei de spatii verzi din localitati constituie obligatia si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a tuturor persoanelor fizice si juridice.

(2) Administrarea spatiilor verzi inventariate si evidentiate in registrele locale ale spatiilor verzi, intocmite de autoritatile administratiei publice locale, se face cu respectarea legislatiei specifice privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din localitati.

(3) Registrele locale ale spatiilor verzi, prevazute la alin (2) trebuie corelate cu prevederile planurilor urbanistice generale si ale regulamentelor de urbanism intocmite conform legislatiei specifice din domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului.

(4) Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si autoritatea publica centrala pentru amenajarea teritoriului, urbanism si arhitectura si lucrari publice sunt responsabile de elaborarea strategiei referitoare la conservarea si dezvoltarea retelei de spatii verzi, ca parte integranta a Strategiei de dezvoltare teritoriala a Romaniei.

Spatii verzi amenintatein Bucuresti

Daca actul normativ va fi adoptat in forma propusa marti de Comisia pentru Administratie publica din Camera Deputatilor, se va da liber la betonare pentru urmatoarele spatii verzi:

  • 5.000 mp din Parcul Bordei;
  • pe jumatate din Pepiniera Petricani ar putea aparea un mall;
  • baza sportiva Spartac;
  • 9.000 mp din Parcul Circului;
  • cateva hectare din parcul Tineretului;
  • parculete dintre blocuri
  • Strandul Tineretului
  • Fostele Stranduri Tei si  Floreasca
  • Peninsula din Lacul Baneasa
  • Cuva Lacului vacaresti
  • 12 ha din Parcul Titan
  • Bazele sportive de pe Lacul Grivita
  • Parcul Operei
  • Parcul Verdi

Componenta comisiei:

Boiangiu Victor – PD-L

Bordeianu Dan Indep.

Buican Cristian PNL

Buta Sorin Gheorghe PD-L

Cantaragiu Bogdan PD-L

Ciocan Gheorghe PSD+PC

Dusa Mircea PSD+PC

Fenechiu Relu PNL

Gherasim Vasile PD-L

Iorgus Zanfir PD-L

Longher Ghervazen Minoritati

Macaleti Costica PSD+PC

Marinescu Antonella PSD+PC

Nica Dan PSD+PC

Oltean Ioan PD-L

Pieptea Cornel PNL

Ratoi Neculai PSD+PC

Seres Dénes UDMR

Soporan Vasile Filip Indep.

Stan Nicolae PD-L

Taga Claudiu PNL

Timpau Radu Bogdan PNL

Uricec Eugen Constantin PD-L

Varga Lucia-Ana PNL

Vladoiu Aurel PSD+PC

Zamfirescu Sorin Stefan PD-L

Zgonea Valeriu Stefan PSD+PC

Bobes Marin PD-L

Presedintele Comisiei este Sulfina Barbu (PDL), iar vicepresedinte Calin Ion (PSD + PC).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro