Sari direct la conținut

Legea pentru Autostrada Unirii, promulgată de Iohannis: Șoseaua de mare viteză de la Iași la Târgu Mureș va lega Moldova de Transilvania. Ce prevede proiectul

HotNews.ro
A8 Tg Mures - Iasi, Foto: Hotnews
A8 Tg Mures - Iasi, Foto: Hotnews

Legea adoptată de Parlament pentru Autostrada Unirii, așa cum a fost supranumită A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis într-o ceremonie joi seara la Cotroceni. Legea prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, să fie realizată din credite externe, pe fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat, iar procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgare.

Legea, propusă inițial de PMP, a fost modificată în Parlament și a fost votată definitiv pe 7 noiembrie. Legea stabilește ca prioritate realizarea autostrăzii de la Ungheni (granița cu republica Moldova) – Iași – Tg. Neamț – Tg. Mureș.

Legea susține ca proiectul de autostradă să aibă o finanțare predictibilă, an de an, va avea punctul de plecare de la Prut și va asigura conexiunea cu Republica Moldova și că demararea procedurilor se va face în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Totodată, în forma adoptată de Parlament legea spune că autostrada va fi finanțată din credite externe, din fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat. Posibilitatea de a realiza autostrada „și/sau prin parteneriat public-privat” a fost introdusă de deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

De asemenea, legea prevede că Ministerul Transporturilor se ocupă de implementarea autostrăzii, deși Guvernul a decis ca de bucata Tg. Neamț – Iași să se ocupe Comisia Națională de Prognoză pentru implementarea printr-un Parteneriat Public-Privat.

A8 Tg. Mureș – Tg Neamț – Iași – Ungheni (conform Master Planului de Transport)

Lungime: 318 km

Cost estimat în MPGT: 4 mld euro

RIRE (Rată Internă de Rentabilitate Economică) – 8,8% pe zona montană și 10,8% de la Tg. Neamț la Iași-Ungheni

În MPGT A8 era planificată a fi implementată pe două cicluri financiare europene, tronsonul Tg. Neamț – Iași – Ungheni în exercițiul 2014-2020, iar porțiunea Tg. Mureș – Tg. Neamț, zona montană cea mai grea, era planificată pentru perioada 2020-2030, începând din 2023.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro