Letonia este acuzata ca devine un paradis fiscal
Cu cinci luni inainte de a intra in zona euro, Letonia este acuzata ca devine un nou paradis fiscal sau chiar o placa turnanta pentru spalarea de bani, scrie AFP.
Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana au avertizat Riga fata de riscurile pe care le prezinta nivelurile ridicate ale depozitelor nerezidentilor (DNR) in 13 banci locale, clasate ca “orientate spre servirea clientilor externi”.
Premierul Valdis Dombrovskis a respins insa categoric acuzatiile ca fosta republica sovietica va deveni un pardis fiscal similar Ciprului, cu importantele sale depozite rusesti.
Valoarea DNR si a fondurilor straine nu inceteaza sa creasca, scapand deseori de autoritatile de supraveghere, potrivit expertilor. FMI estimeaza ca 90% dintre aceste depozite provin din Rusia si alte tari ale Comunitatii Statelor Independente.
Depozitele nerezidentilor au crescut cu 17% in 2012 si cu 5% in primul trimestru din 2013, cumuland in total 9 miliarde de euro, respectiv jumatate din toate depozitele aflate in bancile letone si echivalentul a 40% din PIB-ul acestei tari baltice, potrivit Comisiei letone pentru controlul financiar (FKTK).
Prin comparatie, Ciprul a atras circa 22 de miliarde de euro in DNR, ceea ce reprezinta aproximativ 140% din PIB-ul insulei, potrivit FKTK, care insista ca foarte putini bani rusesti au fost transferati din Cipru spre Letonia in perioada crizei.
Minoritatea rusa reprezinta o treime din populatia de doua milioane de locuitori.
Riga ofera un permis de rezidenta de cinci ani cetatenilor straini care cumpara bunuri imobiliare de cel putin 71.000 de euro.
Majoritatea celor 6.000 de cereri inregistrate pana in mai au fost facute de rusi sau de cetateni din Comunitatea Statelor Independente. Practic, toate au fost acceptate.