Sari direct la conținut

Leul, incotro? (de Emil Stoica)

Jeopardy

Dezechilibrele macro-economice nu pot sa nu aiba urmari.

In ultimii doi ani, Romania a inregistrat niveluri record de deficit de cont curent in paralel cu o apreciere accentuata a leului.

Este adevarat, in acest rastimp, am avut investitii straine record, dar si, poate, activele in lei erau sub-evaluate la inceoputul anilor 2000.

Aceasta cursa a fost intretinuta si de ideea ca Romania este, impreuna cu alte tari din Est, un nou El Dorado; ca atare pretul activelor a crescut simtitor, salariile au crescut mult peste inflatie, resursele sunt din ce in ce mai greu de gasit – de exemplu se importa muncitori din alte tari mai sarace, iar toate aceste lucruri au pus presiuni asupra inflatiei.

Oarecum fara legatura cu situatia economica din Europa de Est, pe pietele internationale are loc o reajustare a riscului; banci mari precum UBS sau Merrill Lynch au anuntat pierderi uriase in trimestrul 3 al acestui an; investitiile tind sa scada, iar investitorii speculativi de pe piata romaneasca tind sa ia o mica vacanta.

In acelasi timp, guvernul se gandeste in an electoral sa aiba un deficit bugetar de aproape 3% din PIB, punand presiune pe resurse si alimentand inflatia si deficitul de cont curent. BNR, in acelasi timp, doreste sa tina inflatia sub control. Alte tari Est – Europene, printre care si Rusia, s-au declarat invinse.

Va mari BNR dobanda in sedinta sa de maine sau ramane in aceeasi dilema ca in sedinta precedenta? Din iunie si pana in octombrie, leul a pierdut 5% fata de euro. Piata se asteapta insa ca dobanda de referinta a BNR sa creasca, poate si din aceasta cauza cotatia leului a ramas practic neschimbata in ultimele 2 saptamani.

Ce se va intampla in aceste conditii cu leul pe termen lung? Nu este greu de imaginat. Desi BNR tinteste sa-l tina sub control, dar tinteste si inflatia, cred ca leul a pornit pe panta descendenta.

Comenteaza pe blogul lui Emil Stoica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro