Liberalii vor sa ciunteasca atributiile lui Boc
Grupul consilierilor locali PNL din Cluj-Napoca doreste sa scoata o serie de servicii de sub autoritatea directa a primarului municipiului, democratul Emil Boc. De asemenea, regiile de interes local ar putea fi privatizate.
Liberalii il acuza voalat pe Boc ca nu ar accepta sa conduca municipalitatea impreuna cu cei doi viceprimari ai sai, in conditiile in care nu a impartit cu ei coordonarea directiilor din cadrul administratiei locale.
Aceeasi acuza i-a fost adusa lui Emil Boc, zilele trecute, si de catre liderii filialei clujene a UDMR. Acestia spuneau ca functionarii stiu ca viceprimarii nu au nici un fel de autoritate practica asupra lor in lipsa unei delegari exprese a atributiilor semnata de primar si de aceea profita pentru a tergiversa indeplinirea unor sarcini de serviciu.
Liderul grupului de consilieri liberali, Ovidiu Turdean, si viceprimarul PNL al municipiului resedinta de judet, Adrian Popa, si-au prezentat raportul de activitate la un an de la preluarea mandatelor. Alesii PNL au afirmat ca sunt singurii care au respectat regulamentul de functionare al Consiliului Local si au depus astfel de rapoarte.
In principal, ei au spus ca realizarile lor cele mai importante ar fi incheierea inventarului domeniului public si privat al orasului, precum si inchiderea procedurilor de licitatie pentru asfaltarea a 288 de strazi, impreuna cu accelerarea procesului de restituire a imobilelor confiscate in timpul comunismului.
Insa, prezentarea raportului de activitate pentru alesii locali ai PNL s-a transformat intr-un prilej pentru lansarea unor sageti inspre partenerii din Alianta PNL-PD.
Liberalii clujeni sunt de parere ca actualele regii locale nu isi justifica existenta. Consilierul local Adrian Catana a declarat ca el personal va milita, de pilda, pentru divizarea si apoi privatizarea Regiei Autonome a Domeniului Public, condusa de un reprezentant al PD.
Totodata, alesii PNL sustin ca Primaria nu trebuie sa faca afaceri, ci administratie, de aceea nu se justifica pastrarea unor entitati de genul regiilor.
De asemenea, acestia doresc sa impuna ceea ce ei numesc „descentralizarea” administratiei locale. Mai exact este vorba de trecerea unor servicii din subordinea primarului in subordinea directa a Consiliului Local. Viceprimarul Adrian Popa a declarat ca un aparat executiv numeros al sefului Primariei genereaza birocratie.
Printre serviciile pe care PNL doreste sa le treaca in subordinea Consiliului Local se numara cel al domeniului public si privat al orasului, precum si serviciul social. Primul ofera o importanta forta economica celui care il controleaza, iar serviciul social se poate transforma, in anumite cazuri, intr-o veritabila „masina de vot”.