Libocor, BRD: Nici verde și nici digital nu înseamnă doar aspecte pozitive / Gestionarea stocului de baterii electrice care ies din uz are costuri similare cu a gestiona rezidurile unei centrale nucleare
Nici verde și nici digital nu înseamnă doar aspecte pozitive. Accelerarea oricărui proces înspre orice direcție doriți nu va aduce niciodată în timpul dorit, rezultatul scontat, a spus miercuri economistul șef al BRD Florian Libocor, la conferința „Reindustrializarea României”, organizată de ZF.
Ce a mai spus Libocor :
- Înainte de a obține rezultatele dorite, va aduce probleme pe care nu le-am avut în vedere inițial și pe care va trebui să le rezolvăm. Graba strică treaba, cum spune proverbul. Și cred că a o lua în pași mărunți este mult mai bine.
- Totul e bine și frumos până când te lovești de problemele pe care le întâmpini. Nici verde și nici digital nu înseamnă doar aspecte pozitive. Spre exemplu, în momentul în care zona bancară, să presupunem, își propune să finanțeze astfel de proiecte, se lovește de problema legată de gestionarea riscului în această zonă.
- Ceea ce vreau să spun este că transferul către această economie sustenabilă, pe care toată lumea și-o dorește, aduce după sine o problemă similară cu ceea ce vedem în zona macroeconomică, și anume twin deficit. Discutam cu niște amici despre digitalizare și efectele ei benefice și evident, despre ceea ce se numește economie verde, mai puțin poluantă, oxigen ș.a.m.d.
- Probabil că nu se știe, dar hub-urile sau celebrele „containere” de stocare a datelor pentru toată zona digitală se țin undeva pe la poli, pentru că ele generează o amprentă de carbon foarte mare, o căldură foarte mare și atunci trebuie ținute undeva la rece. Deja este un compromis aici a propos de ceea ce vorbeam mai înainte.
- Toată lumea dorește să se meargă înspre verde, toată lumea dorește să se meargă înspre automatizare. Întrebarea este: factorul de producție pe care îl numim acum forță de muncă- în perspectiva următorilor 15-20 de ani, și având în vedere că vom automatiza extrem de multe procese- ce va face acest factor de producție?
- De asemenea, că suntem verzi sau că nu suntem verzi, că suntem digitali sau nu, vom avea nevoie de hrană. Prin urmare vom avea nevoie de un sector agricol performant. Iar pentru un sector agricol performant ai nevoie de petrochimie și de îngrășăminte. Pe scurt, ai nevoie de două lucruri care nu prea coincid cu „verdele”: petrol și sare.
- Ceea ce vreau să spun este că accelerarea oricărui proces înspre orice direcție doriți nu va aduce niciodată în timpul dorit, rezultatul scontat. Ci, înainte de asta, va aduce probleme pe care nu le-am avut în vedere inițial și pe care va trebui să le rezolvăm. Graba strică treaba, cum spune proverbul. Și cred că a o lua în pași mărunți este mult mai bine.
- Se vorbește de automobilele electrice. Și-a pus cineva problema ce se întâmplă cu bateriile în momentul în care acele automobile electrice ies din uz? Există o inițiativă în Europa care vizează inovarea gestionării stocului de baterii electrice, și anume se dorește a se da unei baterii a unei mașini oarecare trei cicluri de viață, un prim ciclu de 8 ani, al 2-lea 5 ani și al 3-lea 3 ani. Asta înseamnă 16 ani de viață pentru o baterie. Vă rog să îmi spuneți dacă sunteți dispuși să țineți mașina electrică 16 ani. Eu cred că nu.
- Apoi, tot din discuții amicale, am ajuns la niște concluzii mai puțin plăcute pentru sustenabilitate. Gestionarea stocului de baterii electrice care ies din uz presupune costuri și eforturi relativ similare cu a gestiona rezidurile unei centrale nucleare. Despre ce verde vorbim?. Cred că trebuie să fim puțin mai realiști. Sunt de acord, trebuie să protejăm natura, dar ca în orice altă situație sau ca în multe alte situații, sabia are două tăișuri aici. Și iar vin și spun să nu ne grăbim, să nu ne grăbim, pentru că putem să obținem opusul a ceea ce ne dorim să obținem.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro