Sari direct la conținut

Licitație de peste 60 milioane de lei: De ce vrea STS un nou sistem IT de management și control al PNRR, deși jalonul a fost îndeplinit

HotNews.ro
PNRR, Foto: MIPE / Facebook
PNRR, Foto: MIPE / Facebook

​Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) vrea să cumpere echipamente hardware și software pentru implementarea sistemului electronic de management și control al PNRR, contract cu o valoare estimată la peste 60 milioane de lei, potrivit unui anunț de licitație publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

În motivarea licitației lansate, STS subliniază că dezvoltarea unui sistem informatic de management al PNRR răspunde cerințelor prevăzute la art. 22 alin. (2) lit. d) din Regulamentul (UE) 2021/241 (privind Mecanismul de redresare și reziliență) pentru care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deţine, în condiţiile legii, toate drepturile asupra aplicaţiilor informatice dezvoltate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, inclusiv codurile sursă ale acestora.

STS spune că dispune de resurse tehnice limitate pentru gestionarea sistemui IT al PNRR

În caietul de sarcini al licitației STS explică ce rol are acest sistem IT și de ce a demarat licitația:

  • „Sistemul Electronic de Management și Control al PNRR (e_SMC) reprezintă un sistem informatic integrat și unitar care va asigura interacțiunea eficientă cu sistemul informatic al Comisiei Europene (SFC), având la bază principiul asigurării interoperabilității cu alte sisteme informatice, bazelor de date proprii și externe.
  • MIPE este administratorul operaţional al sistemului informatic de management al PNRR iar STS este administratorul tehnic al acestuia, fiind totodată instituția responsabilă cu dezvoltarea şi administrarea tehnică a sistemului informatic.
  • În prezent Autoritatea contractantă (n.a STS) dispune de resurse tehnice limitate, care nu permit dezvoltarea şi administrarea tehnică a sistemului informatic de management al PNRR, având în vedere complexitatea acestuia și cerințele de asigurare a accesului simultan, facil, sigur și rapid al multor utilizatori la această aplicație.”, se arată în documentul de achiziție.

Echipamentele hardware și soluțiile software care vor fi achiziționate prin prezenta procedură reprezintă suportul hardware pentru găzduirea sistemului informatic integrat, iar intrarea în vigoare a contractului de furnizare (care este pe o perioadă de 12 luni) va fi condiționată de acordarea către STS a finanțării necesare prin PNRR.

Fost secretar de stat în MIPE: Actualul sistem IT de management al PNRR este unul intermediar, dar jalonul a fost îndeplinit și banii s-au dat

În condițiile în care dezvoltarea sistemului informatic de management și control al PNRR a fost jalon de îndeplinit pentru finalul anului 2021, HotNews.ro a vrut să afle de ce are loc această licitație.

Marius Vasiliu, fost secretar de stat în MIPE și cel care a gestionat anul trecut apariția actualului sistem IT de control al PNRR, a explicat pentru HotNews.ro că dezvoltarea acestui sistem a fost jalon de îndeplinit pentru prima cerere de plată din PNRR.

Potrivit acestuia, pentru ca România să se încadreze în toate termenele necesare prefinanțării din PNRR, sistemul IT de management și control al PNRR a fost făcut în vara anului 2021 la modul intermediar pe aceeași infrastructura IT a STS și MIPE folosită și pentru gestionarea fondurilor europene.

  • „Jalonul a fost îndeplinit la timp și banii s-au dat. Noi am dovedit la acel moment existența acestui sistem IT către Comisia Europeană. Acum, mai departe, problema este de sustenabilitate, dacă structura IT poate susține sau nu până în 2026 toate proiectele din PNRR. STS trebuie să asigure funcționalitatea sistemului IT până la capăt”, a precizat pentru HotNews.ro Marius Vasiliu, fost secretar de stat în MIPE.

Adresa web a actualului sistem IT de management și control al PNRR este esmc.pnrr.gov.ro, dar site-ul apare că este în mentenanță.

Revenind la licitația STS, termenul limită pentru primirea ofertelor este 6 decembrie 2022. În aceeași zi va avea loc și ședința de deschidere a ofertelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro