Sari direct la conținut

Licitatii IT de peste 2,2 milioane de euro: BNR vrea sa-si dezvolte infrastructura de comunicatii proprii precum si a retelei de comunicatii interbancare, dar si sa-si interconecteze centrele de date

HotNews.ro
Arhitectura RCI, Foto: BNR
Arhitectura RCI, Foto: BNR

BNR a demarat in aceasta luna doua licitatii deschise – una pentru interconectarea centrelor sale de date, iar alta pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicatii proprii dar si a Retelei de Comunicatii Interbancare, contracte pe 4 ani si respectiv 3 ani, cu o valoare estimata de peste 10 milioane lei cu TVA, potrivit datelor publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). In documentatia de atribuire se spune ca sistemele de comunicatii de date operare de BNR ofera servicii atat pentru sucursalele si agentiile teritoriale proprii cat si pentru operatorii bancari.

  • Detalii despre primul contract licitat de BNR (vezi fisierul atasat BNR1):

BNR vrea sa cumpere echipamente si servicii necesare dezvoltarii infrastructurii de comunicatii proprii precum si a retelei de comunicatii interbancare RCI operata de catre BNR. Valoarea estimata fara TVA a contractului este de 6.249.992 lei

  • Ce este Reteaua de Comunicatii Interbancare (RCI)?

„Reteaua de Comunicatii Interbancare (RCI), operata de BNR, este un sistem electronic pentru comunicatii de date cu caracter financiar, care asigura infrastructura pentru aplicatiile derulate in cadrul Sistemului Informatic Bancar (S.I.B.) romanesc intre bancile-persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale bancilor-persoane juridice straine, celelalte persoane juridice publice sau private care au fost autorizate sau care au conturi la Banca Nationala a Romaniei si Centrala Bancii Nationale a Romaniei, cu caracteristici specifice in ceea ce priveste modul de constituire, functionare si operare si atributiile fiecarui participant in cadrul sau.

RCI a fost implementata pentru a asigura respectarea prevederilor:

  • a. Legii nr. 312/2004  privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei si
  • b. Regulamentului BNR  nr. 1/2012  privind organizarea si functionarea la BNR a Centralei Incidentelor de Plati, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 49 din 20.01.2012.
  • c. Regulamentul BNR nr. 2/2012  privind organizarea si functionarea la BNR a Centralei Riscului de Credit (publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 49 din 20.01.2012), cu modificarile ulterioare (Monitorul Oficial, Partea I, nr. 275 din 23.04.2015)”, se arata in caietul de sarcini.

Care este obiectivul contractului?

„Autoritatea contractanta deruleaza un program pentru dezvoltarea infrastructurii informatice proprii pentru a putea respecta cerintele actuale ale standardelor in materie privind performanta, disponibilitatea, securitatea si confidentialitatea datelor in mediile financiar bancare.

In cadrul programului, proiectul pentru dezvoltarea infrastructurii Autoritatii contractante are ca scop dezvoltarea infrastructurii pentru sistemele de transmisii de date in RCI pentru implementarea unor noi servicii financiare dar si imbunatatirea comunicatiei cu agentiile si sucursalele teritoriale.

In contextul general prezentat mai sus, sunt necesare:

  • – Achizitia de noi echipamente de comunicatii pentru centrele de date;
  • – Livrare si instalare echipamente la sediile participantilor la RCI;
  • – Upgrade componente hardware / software existente

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 10.10.2016. Data limita de evaluare a ofertelor este 04.11.2016.

  • Detalii despre al doilea contract licitat de BNR (vezi fisierul atasat BNR2):

Obiectul contractului il constituie achizitia serviciilor de comunicatii de date fixe tip ethernet VPN necesare interconectarii centrelor de date ale Bancii Nationale a Romaniei. Valoarea estimata fara TVA este de 2.126.400 lei.

Pentru interconectarea centrului de date de la sediului secundar distant, la centrele de date principal, respectiv de rezerva ale Achizitorului situate in Bucuresti, solutia de conectare va contine o conexiune primara si o conexiune secundara, conexiuni care nu vor fi achizitionate de la acelasi ofertant pentru a beneficia de trasee si infrastructuri diferite.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 10.10.2016. Data limita de evaluare a ofertelor 04.11.2016.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro