Listarea actiunilor Romtelecom, cel mai tarziu in prima jumatate a anului 2007
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy si reprezentantii consortiului format din Credit Suisse Securities Limited si IEBA Trust au semnat marti contractul de consultanta privind serviciile financiare pentru vanzarea pe piata de capital a pachetului de actiuni detinut de statul roman la RomTelecom.
Nagy estimeaza ca valoarea acestor actiuni este de cel putin un miliard de euro si a precizat ca listarea titlurilor se va face cel mai tarziu in prima jumatate a anului viitor.
Prin acest contract se urmareste finalizarea cu succes a procesului de privatizare a operatorului Romtelecom, prin Oferta Publica Initiala (IPO) si admiterea Romtelecom la tranzactionare pe o piata bursiera internationala si pe piata bursiera interna, in conformitate cu prevederile legislatiei aplicabile.
“Lansarea Ofertei Publice Initiale va depinde de durata procesului de verificare a companiei, de conditiile de piata existente, precum si de alti numerosi factori. Doar dupa ce consultantii vor fi terminat verificarea, vom putea estima momentul listarii la Bursa”, a declarat Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei.
Acesta a spus ca procesul va dura cateva luni de zile si ca listarea se va face mai ales in functie de propunerile consultantului.
“Probabil ca listarea va fi facuta la sfarsitul acestui an, sau cel mai tarziu in prima jumatate a acestui an. In afara de Bursa de la Bucuresti, Romtelecom va fi listata ori la bursa din Atena, ori la cea din Londra si, de ce nu, la bursa din New York. In prezent, nu stim cu exactitate”, a spus Nagy.
Oferta Publica Initiala (IPO) va implica vanzarea pachetului minoritar al statului la Romtelecom. Statul detine la RomTelecom 45,99% din actiuni, iar grupul grec de telecomunicatii OTE este actionarul majoritar, cu 54,01% din actiunile companiei.
Ministrul Nagy a mai precizat ca din intreaga suma incasata, contravaloarea unui pachet de 23% din actiunile Romtelecom va reveni Fondului Proprietatea.
Comisionul incasat de Credit Suisse va fi de 1,22% din valoarea actiunilor vandute si va fi calculat la valoarea de tranzactionare din prima zi de listare, aplicata pentru intregul pachet de actiuni Romtelecom detinut de stat, la care se adauga TVA si alte taxe, ajungand pana la 1,45 %, conform reprezentantiilor MCTI.
Nagy: “Nu ne-am asteptat ca Guvernul sa aprobe atat de greu acest contract”
La data de 5 ianuarie 2006, in urma analizei si evaluarii efectuate asupra ofertelor tehnice si financiare depuse de catre noua banci de investitii de reputatie internationala preselectate sa ofere consultanta financiara in procesul de privatizare, comisia de evaluare a MCTI a declarat castigatoare oferta bancii de investitii internationale Credit Suisse First Boston.
La acea data ministrul estima ca IPO sa se desfasoare pana la jumatatea acestui an, listarea urmand sa se faca in toamna acestui an.
„Speram ca in cel mai scurt timp contractul de prestari servicii financiare sa fie aprobat si semnat, astfel incat pana la jumatatea anului sa putem lansa Oferta Publica Initiala („IPO”)”, declara in luna ianuarie ministrul Nagy.
Astazi, 8 august 2006, ministrul nu stie inca momentul cand va fi listata compania: “pana la sfarsitul anului sau in prima jumatate a anului 2007”. O parte din vina este aruncata catre Executiv.
“Nu ne-am asteptat ca aprobarea contractului de catre Guvern sa vina atat de tarziu. Nu vreau sa spun mai mult de atat. Ar fi niste declaratii politice pe care prefer sa le fac alta data”, a declarat Nagy.
Romtelecom s-a infiintat in anul 1991 prin reorganizarea ROM-POST-TELECOM, operator de telecomunicatii, posta si radiocomunicatii.
In noiembrie 1997, Romtelecom devine societate pe actiuni. Hellenic Telecommunications Organization OTE cumpara, in decembrie 1998, 35% din actiunile Romtelecom plus uzufruct pentru inca 16%, platind suma de 675 de milioane de dolari, iar din ianuarie 2003 OTE devine actionar majoritar cu 54,01% din actiuni, contra unei sume de 273 de milioane de dolari.
Romtelecom este principalul furnizor de servicii de telefonie fixa din Romania, cu un capital social de circa 318,4 milioane de lei noi.
Potrivit rezultatelor financiare prezentate pe 30 mai a.c. de catre grupul elen OTE, in primul trimestru al a cestui an, Romtelecom a raportat un profit net de 18,7 milioane euro, in crestere cu 43,5% fata de perioada similara a anului trecut. Veniturile au fost de 222,8 milioane de euro, in scadere cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Romtelecom detine, de asemenea, 30% din pachetul de actiuni la Cosmote Romania, operator de telefonie mobila lansat in luna decembrie a anului trecut, care detinea la finele lunii martie circa 280.000 de utilizatori. Cosmote, operatorul grec de telefonie mobila, parte a grupului OTE detine restul de 70% din actiunile Cosmote Romania.