Sari direct la conținut

Listarea la bursa a actiunilor statului la Romtelecom dupa fuziunea cu Cosmote ar fi o greseala, sustine Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital

HotNews.ro
Stefanos Theocharopoulos si Yorgos Ioannidis, sefii Cosmote si Romtelecom, Foto: AGERPRES
Stefanos Theocharopoulos si Yorgos Ioannidis, sefii Cosmote si Romtelecom, Foto: AGERPRES

Fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea pe bursa a actiunilor statului in noua companie rezultata ar fi in defavoarea statului roman, avand in vedere pierderile inregistrate de Cosmote Romania in ultimii ani, a avertizat marti Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC). Statul detine 45,99% din Romtelecom, iar prin fuziune isi va reduce detinerea de actiuni, existand riscul ca si valoarea participatiei sa scada, sustine asociatia. Avertismentul vine la o zi dupa ce ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, declara ca ar vrea ca actiunile statului la Romtelecom sa fie listate pe bursa in 12 luni.

  • „(..) aceasta operatiune ar fi in defavoarea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale deoarece profitabilitatea noii entitati create este una discutabila, avand in vedere pierderile mari inregistrate de catre Cosmote Romania in ultimii ani. Pentru a lua o decizie de asemenea amploare, credem cu tarie ca ar trebui efectuata o ampla analiza a societatii care ar rezulta in urma fuziunii. In prezent Ministerul Comunicatiilor detine 45.99% din Romtelecom. Evident, detinerea in noua entitate va fi mai mica din punct de vedere procentual, dar exista riscul ca aceasta sa fie mai mica si din punct de vedere valoric”, a anuntat intr-un comunicat al AIPC, asociatie care are peste 200 de membri, investitori din tara si strainatate.

In acelasi timp, asociatia de investitori solicita Ministerului Comunicatiilor „reanalizarea oportunitatii fuziunii dintre Romtelecom si Cosmote”, atentionand ca „succesul unei eventuale listari la Bursa (a Romtelecom sau a noii societati rezultate in urma fuziunii) depinde nu numai de marimea societatii dar si de perspectivele acesteia, precum si de eficienta si profitabilitate”.

Ministrul Comunicatiilor si-ar dori sa listeze la bursa actiunile statului la Romtelecom in urmatoarele 12 luni

Comunicatul asociatiei este o reactie la declaratiile facute luni de ministrul comunicatiilor, Valerian Vreme, legate de listarea pe bursa a actiunilor detinute de stat la Romtelecom.

Intr-un interviu video pentru HotNews.ro, Valerian Vreme a declarat ca „zilele urmatoare vom demara un proces pentru selectarea consultantului care sa ajute statul roman in listarea pe bursa a actiunilor detinute la Romtelecom si as vrea ca in 12 luni sa fim deja cotati”.

Ministrul a vorbit si despre fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote, propunere facuta de autoritati catre grupul elen. In opinia lui Vreme, noua companie rezultata va fi mai puternica, cu operatiuni pe toate segmentele de comunicatii: telefonie fixa, mobila, internet si televiziune.

  • „Nu conteaza cate actiuni ai, ci valoarea actiunilor pe care le detii. Intr-o companie complexa, valoarea actiunilor este mai mare. Consultantul va spune care sunt pasii logici de facut, pentru ca s-ar putea sa nu poti sa te duci pe bursa cu o companie care nu e fuzionata sau care este in proces de fuziune. (…) Trebuie sa ne spuna strategia pentru a obtine un pret foarte bun pe actiune, pentru ca pe noi ne intereseaza pretul in final”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Vreme.

Luna trecuta, OTE a refuzat invitatia statului roman de a cumpara integral Romtelecom, dar a propus demararea imediata a fuziunii dintre Romtelecom si Cosmote si a spus ca va oferi asistenta daca Guvernul de la Bucuresti va dori sa-si valorifice pe bursa actiunile detinute.

Context

In luna noiembrie a anului trecut statul roman a anuntat ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010. Dupa mai multe amanari, grupul elen a transmis un raspuns la sfarsitul lunii trecute din acest an in care au respins invitatia de a cumpara integral Romtelecom „din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii”.

Pe de alta parte, oficialii OTE au propus „demararea imediata a operatiunilor de fuzionare a celor doua companii din Romania: Romtelecom si Cosmote”. In plus, grupul elen a mai precizat ca daca Guvernul Romaniei doreste sa-si monetizeze actiunile partial sau integral prin listare la bursa, va transmite instructiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul in acest proces, conform prevederilor din Acordul Actionarilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro