Listele PSD, facute ciur pentru a-i infige pe oamenii lui Iliescu si ai lui Voiculescu
„Sunt foarte dezamagit. Din 25 de tineri aflati pe locuri eligibile dupa alegerile preliminare au mai ramas doar noua. E mare pacat!”, a exclamat Victor Ponta la vederea listelor de candidati ale Uniunii PSD+PUR.
Presedintele organizatiei de tineret a PSD ne-a declarat ca, in judete precum Arad, Alba, Ialomita, Prahova, Cluj si Vaslui, tesedistii au fost aruncati pe locuri neeligibile pentru a face loc reprezentantilor PUR. „Voi discuta cu conducerea partidului, pentru ca nu este o chestiune de procente. E mai mult decat o nedreptate, e o greseala!”, a mai spus, suparat, Ponta.
Declaratia liderului TSD vine in contextul in care PSD se lauda, ieri, dupa publicarea intarziata a listelor de candidati, ca a respectat hotararea Congresului si a inclus pe listele parlamentare 127 de femei si 122 de tineri. Dintre acestia, in pozitii eligibile ar fi 33 de femei si 31 de tineri.
Din listele de la prealegeri s-a ales praful
La PSD, nici un judet nu mai are lista de candidati asa cum a iesit din alegerile preliminare. Cele mai fericite situatii sunt acolo unde nu s-au facut alte miscari decat cele rezultate din protocolul cu PUR, pastrandu-se ordinea din preliminare.
In alte cazuri, candidatii au fost rotiti intre ei, cei de pe locurile eligibile s-au trezit la coada listei, concomitent cu plasarea vreunui personaj de la centru sau de la PUR. De exemplu, in Bihor, candidatul de pe locul al doilea s-a trezit pe locul al patrulea, cel de pe locul al treilea pe locul al cincilea, iar cel de pe cinci a urcat pe trei.
In Prahova, un candidat a cazut de pe locul al doilea pe al cincilea, iar un altul – de pe trei, pe sase. In schimb, la Suceava, o pesedista a reusit perfomanta sa urce de pe locul al saptesprezecelea pe al cincilea. Pe liste au aparut inclusiv persoane care au spus ca nu vor candida sau pesedisti care pareau fara nici o sansa dupa alegerile interne.
Mai toti demnitarii pesedisti si-au gasit un loc pe lista, chiar daca o perioada viitorul lor politic parea incert. Este cazul lui Razvan Theodorescu, ministrul Culturii, ajuns cap de lista la Senat, in Botosani, dupa ce obtinuse locul al saselea in preliminare, la Iasi.
Pescarul-adjunct al tarii, Bogdan Niculescu-Duvaz, care esuase lamentabil la alegerile interne din Bucuresti, ocupa primul loc in Tulcea, la deputati. Alexandru Athanasiu a ratat la prima incercare in Ialomita, pentru ca acum sa fie primul pe lista de senatori din Bihor.
Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a spus multa vreme ca nu-si doreste un loc de parlamentar, pentru ca este „o persoana activa”. Acum se afla pe primul loc pe lista de deputati din Arges. Si purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, care spunea cu jumatate de gura ca nu vrea sa candideze, a fost plasat pe locul al doilea, la deputatii de Brasov.
Iulian Iancu, secretar de stat in MEC, pierduse batalia electorala din PSD Bucuresti, dar acum conducerea Uniunii i-a daruit locul al doilea la deputati, in Neamt. Fostul ministru al Prognozei, Leonard Cazan, figureaza pe locul al treilea la deputatii de Iasi, dupa ce obtinuse locul al optulea in preliminare, la Neamt.
Pentru oamenii presedintelui Ion Iliescu s-au gasit locuri eligibile in judete, fie ca a fost vorba de persoane care au candidat in preliminare, fie de consilieri prezidentiali care nu s-au incumetat sa intre in competitia din partid. Corina Cretu este pe locul al patrulea la Senat, in Bucuresti.
Octavian Stireanu, prost plasat in Arges, in preliminare, pe locul noua, conduce acum candidatii din Buzau spre Camera Deputatilor. Rodica Stanoiu a trecut de pe locul al doilea pe primul la senatorii de Olt. Au aparut de nicaieri Dan Iosif (locul al doilea la deputati, Giurgiu) si Claudiu Iordache (locul al doilea la Senat, in Timis).
Locuri caldute pentru umanisti
PSD si-a respectat angajamentul si a dat PUR 32 de locuri eligibile. Formatiunea umanista a ales sa ii plaseze in astfel de pozitii pe cativa traseisti politici: Romeo Hanganu si Pantelimon Manta, recent demisionari din PD, si Dudu Ionescu, inalt demnitar taranist.
Surprinzatoare este aparitia pe liste a vicepremierului desemnat al Uniunii, Codrut Seres, despre care PSD si PUR au spus oficial ca nu va candida pentru un fotoliu de parlamentar. Seres se afla pe primul loc in Maramures, la Senat.
Nu vor fi in viitorul Parlament nume controversate precum Hildegard Puwak, Serban Bradisteanu, Codrin Stefanescu, Ilie Platica Vidovici si Ioan Olteanu, care se inscrisesera in alegerile preliminare. Lista din Bucuresti a fost facuta praf.
Este circumscriptia care a suferit cele mai multe modificari, pentru ca a fost si cea mai dorita, aici fiind capi de lista Adrian Nastase la Camera Deputatilor si Ion Iliescu la Senat. Doctorul Sorin Oprescu, omul cu procentul cel mai mare de voturi in preliminare, este pe locul al treilea la Senat, dupa presedintele PUR, Dan Voiculescu.
Nicolae Serban, care era al doilea ca popularitate dupa Oprescu, a ajuns pe locul intai la Ialomita, la senatori. Nu tocmai roz stau lucrurile pentru flasnetarul Ionel Blanculescu, al cincilea la Senat, loc semieligibil. La Camera, este vorba de o alta lista decat cea din preliminare, cu execeptia primilor doi clasati.
Pe locul al treilea se afla Daniela Popa (PUR); pe patru a ajuns seful PSD Bucuresti, Mircea Ursache, venit de la Senat, in locul Rodicai Nassar, care a ajuns pe opt, acolo unde, in preliminare, se clasase Mihai Luican; pe cinci, adjudecat initial de Catalin Stoichita, este prietenul lui Adrian Nastase, pictorul Zamfir Dumitrescu; pe sase se afla Aura Vasile, iesita din preliminare pe locul al
treilea; Ecaterina Andronescu a ajuns pe 13, dupa ce obtinuse locul al noualea in preliminare; Elena Dumitru a iesit cu totul din carti. Conducerea PSD si-a rezervat dreptul de a opera modificari in zilele care urmeaza „in situatii exceptionale”.