Război în Ucraina, ziua 1142: Zelenski acuză Rusia că recrutează „sistematic” luptători din China / Rafinărie Rosneft, în flăcări / Rusia amenință Japonia cu „măsuri dure” dacă furnizează arme Kievului / Discuții americano-ruse la Istanbul

Ucraina este gata să „cumpere” un „pachet mare” de armament din Statele Unite, inclusiv sisteme de apărare aeriană, pentru a continua lupta împotriva forțelor ruse, a declarat Volodimir Zelenski. „Am trimis părții americane (detalii despre) un lot mare pe care dorim să îl cumpărăm”, a spus președintele ucrainean unui grup de jurnaliști, potrivit France Presse.
Evoluțiile de joi, ziua 1142 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:
SINTEZA ZILEI:
- Ambasadoarea Statelor Unite în Ucraina, rechemată de la post. În ce moment intervine această mutare
- O înregistrare video arată bărbați identificați ca soldați ruși în timp ce îi iau prizonieri de război pe 4 ucraineni. Apoi începe execuția
- Atac cu rachete al rușilor asupra orașului Dnipro. Cel puțin un mort și 8 răniți
- „Elemente grave de iritare”. Americanii și rușii au stat 6 ore la negocierile cu ușile închise de la Istanbul
- Care sunt statele UE cu cei mai mulți refugiați ucraineni
- Parchetul din Rusia a cerut aproape 6 ani de închisoare împotriva a patru jurnaliști acuzați de colaborare cu organizația „extremistă” a fostului opozant Aleksei Navalnîi, decedat într-o închisoare din Rusia în 2024
- Spion rus condamnat în Lituania. GRU primea informații detaliate despre apărarea țării baltice
- Moscova recrutează în mod „sistematic” luptători din China pentru războiul ei, acuză Zelenski
- Rusia amenință Japonia cu măsuri dure „care vor provoca daune semnificative”. Care este motivul iritării Moscovei
- „Nimeni nu va dicta Ucrainei”. Kievul a transmis americanilor o nouă „linie roșie” în negocierile pentru încetarea războiului
- Rusia a revendicat capturarea unui sat din regiunea de frontieră Sumî, un avans rar în această zonă din nord-estul Ucrainei din care trupele sale au fost nevoite să se retragă în primăvara anului 2022
- O rafinărie de petrol operată de gigantul petrolier rus Rosneft în Komsomolsk-pe-Amur din Orientul Îndepărtat a luat foc
- Acordul de liberalizare a transportului de marfă care permite mărfurilor ucrainene să intre în UE fără permis de transport a fost prelungit până la sfârșitul anului
- Prima reacție a Kremlinului după ce Zelenski a spus că Rusia „trage” China în războiul din Ucraina
- Schimb de prizonieri Rusia – SUA: O fostă balerină contra unui traficant de cipuri
- Consultările tehnice dintre Statele Unite și Ucraina pe tema acordului privind mineralele vor începe vineri la Washington, a anunțat vicepremierul ucrainean Olha Stefanișina
- Câți chinezi luptă alături de Rusia, potrivit serviciilor secrete ucrainene. Zelenski: Avem liste cu nume și datele din pașapoarte
Ambasadoarea Statelor Unite la Kiev, Bridget Brink, îşi va părăsi postul într-un moment în care preşedintele Donald Trump operează o apropiere de Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a confirmat joi Departamentul de Stat.
Forțele ruse sunt suspectate că au executat patru prizonieri de război ucraineni în apropierea satului Piatykhatky din regiunea Zaporojie, după cum sugerează imagini filmate din dronă despre care a relatat joi agenția americană de presă The Associated Press.
Atac cu rachete al rușilor asupra orașului Dnipro. Cel puțin un mort și 8 răniți
Un atac cu rachete rusești asupra orașului Dnipro a ucis un bărbat în vârstă de 42 de ani și a rănit alte opt persoane joi, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, potrivit The Kyiv Independent.
„Un incendiu de amploare a izbucnit la locul bombardamentului. Există pagube pe terenul unei facilități civile”, a scris Lysak, într-un scurt comunicat publicat pe Telegram.
Printre răniți se numără o femeie în vârstă de 55 de ani în stare gravă. Ceilalți sunt spitalizați, rănile lor fiind moderate. Pompierii continuă eforturile de a limita incendiul.
Bombardamentul a distrus o parte a unei facilități de depozitare aparținând Biosphere Corporation, un producător ucrainean de articole de uz casnic. Fondatorul companiei, Andrii Zdesenko, a afirmat că atacul a provocat pagube grave.
„Lucrăm acum la lichidarea incendiului pentru a preveni răspândirea acestuia la instalațiile noastre de producție”, a precizat el într-un comunicat publicat pe Facebook.
Dnipro, al patrulea oraș ca mărime din Ucraina și un nod logistic și umanitar esențial, situat în centrul-est al țării, s-a confruntat cu atacuri repetate ale rachetelor și dronelor rusești de la începutul invaziei ruse pe scară largă.
Atacurile au loc în timp ce Moscova continuă să refuze propunerea SUA pentru o încetare totală a focului de 30 de zile între Rusia și Ucraina. Kievul a transmis deja că este gata să accepte o încetare totală a focului odată ce și Moscova va respecta termenii.
Rusia și Statele Unite au purtat joi la Istanbul negocieri catalogate drept „pozitive” pentru normalizarea relațiilor lor diplomatice, dar fără a ajunge la vreun acord concret, scrie agenția spaniolă de presă EFE.
Numărul cetățenilor ucraineni care au primit statut de protecție temporară în țările Uniunii Europene era în februarie de 4.306.800, cu 0,5% mai mulți față de luna ianuarie, a anunțat joi biroul de statistică al UE, Eurostat.
Parchetul din Rusia a cerut joi aproape șase ani de închisoare împotriva a patru jurnaliști acuzați de colaborare cu organizația „extremistă” a fostului opozant Aleksei Navalnîi, decedat într-o închisoare din Rusia în 2024, potrivit site-ului Mediazona.
Organizația lui Navalnîi, principalul inamic politic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost eradicată metodic în ultimii ani. Aliații și susținătorii săi au fost nevoiți să plece în exil sau au fost încarcerați.
Justiția rusă îi vizează acum pe colaboratorii săi mai puțin direcți, la mai bine de un an de la moartea lui Navalnîi în condiții încă neclare.
Jurnaliștii Antonina Kravțova, Serghei Karelin, Konstantin Gabov și Artiom Krieger sunt acuzați de „extremism”. Procesul a avut loc cu ușile închise, o procedură devenită standard în Rusia pentru acest tip de cazuri.
Antonina Kravțova a acoperit procesele lui Aleksei Navalnîi pentru SOTAvision. Reporterii Serghei Karelin și Konstantin Gabov sunt acuzați că au participat la producția de videouri pentru echipa lui Navalnîi. Iar Artiom Krieger, jurnalist la SOTAvision, este acuzat și de colaborare cu organizația anticorupție a opozantului rus. (AFP)
Kievul indică americanilor o nouă „linie roșie”
Un bărbat în vârstă de 83 de ani, cu dublă cetăţenie, lituaniană şi rusă, a fost condamnat joi în Lituania la opt ani şi jumătate de închisoare pentru spionaj în favoarea serviciului militar rus de informaţii GRU, a anunţat un tribunal din oraşul lituanian Siauliai.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că lucrează sistematic în China pentru a recruta luptători pentru războiul din Ucraina, la câteva zile după ce a anunțat că forțele ucrainene au luat prizonieri doi cetățeni chinezi care luptau pentru Moscova, informează Reuters.
Rusia a ameninţat joi Japonia cu măsuri dure dacă această ţară va furniza Ucrainei arme sau alte echipamente militare, după ce guvernul de la Tokyo şi-a manifestat disponibilitatea de a se alătura comandamentului NATO care coordonează ajutorul militar pentru Ucraina.
Kievul a transmis Statelor Unite că acceptarea unor limitări ale mărimii forțelor sale armate sau ale pregătirii generale a armatei sale va reprezenta o linie roșie, a declarat un înalt oficial ucrainean, în contextul în care președintele republican Donald Trump se străduiește să negocieze sfârșitul războiului cu Rusia.
SUA şi Rusia, discuţii timp de 6 ore la Istanbul
Delegaţiile americană şi rusă au purtat discuţii, joi, la Istanbul, cu privire la normalizarea activităţii misiunilor lor diplomatice, după ce războiul din Ucraina a declanşat cea mai mare confruntare dintre Moscova şi Occident de la începutul Războiului Rece, scrie Reuters.
Un vehicul care transporta delegaţia americană a părăsit clădirea Consulatului rus din centrul Istanbulului joi după-amiază, la aproximativ şase ore după sosirea acesteia.
Delegaţia rusă a rămas în clădire.
Discuţiile au fost purtate de noul ambasador al Rusiei la Washington, Aleksandr Darciev, şi de adjunctul asistentului secretarului american de stat Sonata Coulter, potrivit Ministerului rus de Externe.
Conform Moscovei şi Washingtonului, obiectivul principal al discuţiilor a fost restabilirea activităţii misiunilor diplomatice, după ce relaţiile dintre cele două puteri nucleare au fost complicate de ani de dispute, declaraţii reciproce de intimidare şi chiar îngheţarea activelor diplomatice.
„Ucraina nu este, absolut nu este pe ordinea de zi”, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce. „Aceste discuţii se concentrează exclusiv pe operaţiunile ambasadei noastre, nu pe normalizarea unei relaţii bilaterale în general, care se poate întâmpla, după cum am remarcat, numai după ce va exista pace între Rusia şi Ucraina”, a precizat ea, potrivit News.ro.
Atât Moscova, cât şi Washingtonul s-au plâns în ultimii ani de dificultăţile de a obţine acreditări pentru diplomaţii lor, ceea ce face extrem de dificilă funcţionarea ambasadelor lor. Rusia a declarat că până şi plata diplomaţilor a devenit dificilă din cauza restricţiilor occidentale, în timp ce diplomaţii americani spun că mişcările lor sunt restricţionate în Rusia. Ambele părţi s-au plâns de intimidare.
Rusia a revendicat capturarea unui sat din regiunea de frontieră Sumî, un avans rar în această zonă din nord-estul Ucrainei din care trupele sale au fost nevoite să se retragă în primăvara anului 2022.
Rafinărie a gigantului Rosneft, în flăcări
O rafinărie de petrol operată de gigantul petrolier rus Rosneft în Komsomolsk-pe-Amur din Orientul Îndepărtat a luat foc, a raportat joi agenția de știri de stat RIA, adăugând că serviciile de urgență au izolat incendiul.
Nu au existat victime, a transmis RIA. Un reprezentant al serviciilor locale de urgență a declarat că nu există informații cu privire la cauza incendiului.
Pe rețelele de socializare au apărut imagini ce ar arăta incendiul.
Russian Telegram channels report a fire at an oil refinery in Komsomolsk-on-Amur, Khabarovsk region of Russia.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) April 10, 2025
The fire has spread to about 300 square meters. No official reason for the fire was provided. pic.twitter.com/ZQcGxpmpWc
Acordul de liberalizare a transportului de marfă care permite mărfurilor ucrainene să intre în UE fără permis de transport a fost prelungit până la sfârșitul anului, au anunțat joi oficiali ucraineni, potrivit Reuters.
Acordul, semnat în 2022, anulează cerința ca transportatorii ucraineni să obțină permise pentru transportul bilateral și de tranzit pentru UE, iar exporturile de produse ucrainene nu trebuie să se oprească la punctele de control rutier.
Acordul este esențial în contextul în care porturile ucrainene de la Marea Neagră, esențiale pentru importuri și exporturi, au fost blocate de la invazia rusă din februarie 2022.
Cu toate acestea, creșterea bruscă a traficului peste frontierele Ucrainei cu UE a provocat proteste din partea transportatorilor din țările vecine.
Kremlinul a respins joi afirmațiile lui Zelenski potrivit cărora China a fost atrasă în conflictul din Ucraina, afirmând că Beijingul are o „poziție echilibrată”.
China a avertizat Ucraina să nu facă remarci „iresponsabile” după ce Zelenski a spus că serviciile secrete ucrainene au dezvăluit că cel puțin 155 de cetățeni chinezi luptă de partea Rusiei în Ucraina.â
Întrebat despre declarațiile lui Zelenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Moscova nu atrage Beijingul în conflict.
„Acesta nu este cazul. China adoptă o poziție echilibrată. China este partenerul nostru strategic, prieten (și) camarad. Zelenski se înșeală”, a declarat Peskov.
Schimb de prizonieri Rusia – SUA
Schimb de prizonieri Rusia – SUA: O fostă balerină contra unui traficant de cipuri. Moscova a eliberat o cetățeană cu dublă cetățenie, rusă și americană, într-un schimb pentru un cetățean ruso-german încarcerat în Statele Unite.
Consultările tehnice dintre Statele Unite și Ucraina pe tema acordului privind mineralele vor începe vineri la Washington, a declarat joi vicepremierul ucrainean Olha Stefanișina, citată de agenția de presă Interfax Ucraina.
Întrebat despre declarația lui Zelenski privind implicarea cetățenilor chinezi în război, ministerul de externe de la Beijing a făcut apel pentru o viziunea mai „sobră” asupra rolului său în ce privește criza ucraineană.
China solicită părților relevante să nu facă declarații „iresponsabile”, a declarat purtătorul de cuvânt Lin Jian într-o conferință de presă obișnuită, adăugând că guvernul său întotdeauna solicită cetățenilor să evite orice implicare în conflicte armate. (Reuters)
Atacuri rusești au rănit 13 persoane în noaptea de miercuri spre joi, în capitala Kiev și în regiunea sudică Nikolaev, au anunțat serviciile de urgență și autoritățile locale.
„10 răniți într-un atac nocturn comis de o dronă inamică“, după ce un apartament a luat foc ca urmare a căderii unor resturi de dronă, iar alte apartamente au fost avariate” în regiunea Nikolaev, au transmis serviciile de urgență pe Telegram.
La Kiev, jurnaliștii AFP au auzit sirene de raid aerian și explozii deasupra orașului în timpul atacului. Trei persoane au fost rănite în capitală, potrivit primarului Vitali Klitschko. Autoritățile locale au mai precizat că 16 drone au fost doborâte deasupra Kievului.
Forțele aeriene ucrainene au afirmat că Rusia a lansat 145 de drone peste noapte.
Forțele aeriene au doborât 85 de drone, iar alte 49 nu și-au atins țintele, probabil din cauza contramăsurilor de război electronic, potrivit sursei citate, care nu a precizat ce s-a întâmplat cu restul de 11 drone.
Discuții americano-ruse la Istanbul despre relațiile diplomatice
Rusia și Statele Unite vor purta joi discuții în Turcia cu privire la normalizarea activității misiunilor lor diplomatice, transmite Reuters.
Discuțiile de la Istanbul vor fi conduse de noul ambasador al Rusiei la Washington, Alexander Darchiev, și de adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA, Sonata Coulter, potrivit ministerului rus de externe.
Accentul principal, potrivit Moscovei și Washingtonului, este restabilirea activității misiunilor diplomatice după ani de dispute, afirmații reciproce de intimidare și chiar sechestrări de proprietăți diplomatice au complicat relațiile dintre cele două mari puteri.
„Ucraina nu este, absolut nu este pe ordinea de zi”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce.
„Aceste discuții se concentrează exclusiv asupra operațiunilor ambasadei noastre, nu asupra normalizării unei relații bilaterale în general, ceea ce se poate întâmpla, după cum am remarcat, numai după ce există pace între Rusia și Ucraina”, a adăugat el.
Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus 48 de drone ucrainene deasupra regiunilor rusești în cursul nopții și în dimineața zilei de joi, a afirmat Ministerul Apărării de la Moscova.
Treisprezece drone au fost interceptate în regiunea Briansk și în regiunea Kursk, douăsprezece drone – deasupra regiunii Kaluga, iar celelalte au fost doborâte în regiunile Belgorod, Moscova și Oryol și deasupra Crimeei. (Reuters)
Câți chinezi luptă alături de Rusia, potrivit serviciilor secrete ucrainene. Zelenski: Avem liste cu nume și datele din pașapoarte.
„Problema chineză este serioasă”, a spus Volodimir Zelenski. „Există 155 de persoane cu nume și date din pașapoarte – 155 de cetățeni chinezi care luptă împotriva ucrainenilor pe teritoriul Ucrainei. Strângem informații și credem că sunt mai mulți, mult mai mulți”, a adăugat el.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Zelenski a acuzat miercuri Moscova că trage China în războiul său cu Ucraina, după capturarea unor presupuși cetățeni chinezi care luptă în cadrul armatei ruse. Un amiral SUA a confirmat că bărbați de origine chineză au fost capturați în Ucraina.
- Un fost comandant din gruparea militară ucraineană Azov cere demiterea șefului armatei: Oleksandr Sîrski riscă vieți prin ordine „la limita criminalității”.
- Trupele Kievului au doborât o dronă rusească de recunoaștere Merlin-VR, evaluată la peste 300.000 de dolari, prin intermediul unui atac aerian care a implicat utilizarea unei drone ucrainene.
- Europenii au acceptat deja că Trump va retrage aproape sigur o parte a trupelor din țările estice. Ei au acum o nouă propunere pentru Casa Albă.
- Răspunsul lui Ilie Bolojan, întrebat ce s-ar întâmpla dacă Rusia ajunge la granița României, în urma cuceririi sau capitulării Ucrainei.
- Câți civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului declanșat de Rusia, potrivit datelor adunate de ONU.
- Parlamentarii ruși vor să interzică „satanismul” și denunță presupusele „orgii rituale” ale batalionului Azov. „Trebuie să vedem cine este clientul”.
- Loviturile ucrainene date Rusiei în adâncime i-au șubrezit puterea de foc. Schimbare majoră anunțată pe câmpul de luptă în ultimul an.
- Rusia a declarat indezirabili doi diplomați români la Moscova, o ripostă la o decizie de la București. Reacția MAE român: „O măsură neîntemeiată”.
- Bombardier nuclear rusesc Tu-22M3, distrus de dronele ucrainene „chiar când ateriza”, susține comandantul Oleksandr Sîrskîi.