Război în Ucraina, ziua 959: O bază din Rusia unde sunt depozitate drone Shahed, lovită de un atac ucrainean/ Zelenski: Situația de pe câmpul de luptă „creează oportunitatea” de a pune capăt războiului în 2025
Armata ucraineană a lovit miercuri o bază în care sunt depozitate drone iraniene de tip Shahed pe care Rusia le folosește pentru atacurile zilnice împotriva Ucrainei. Baza se afla în apropiere de localitatea Oktiabrski din regiunea Kranodar din Rusia a informat Statul Major al armatei ucrainene. Aproximativ 400 de drone de atac erau depozitate la baza rusă atacată de armata ucraineană. Între timp, un atac rusesc cu rachete balistice asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, a ucis miercuri cinci persoane și a rănit nouă.
Evenimentele de marți, ziua 959 a războiului din Ucraina, LIVE:
SINTEZA ZILEI:
- Cinci decese după un atac rusesc cu rachete balistice asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa
- Armata ucraineană a lovit o bază în care sunt depozitate drone iraniene de tip Shahed
- Ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat miercuri o contribuţie a blocului comunitar de 35 de miliarde de euro
- Volodimir Zelenski anunță că situația de pe câmpul de luptă „creează oportunitatea” de a pune capăt războiului în 2025.
- Un agent plasat în Kremlin a dezvăluit SUA în avans planul invaziei rusești în Ucraina. „Putin este malefic. Avem de-a face cu întruchiparea răului”.
- Armata Moscovei a revendicat miercuri recucerirea a două sate din regiunea rusă Kursk
- Reuniunea în formatul Ramstein, care trebuia să aibă loc pe 12 octombrie, a fost amânată, după ce Joe Biden și-a anulat deplasarea în Germania.
Un atac rusesc cu rachete balistice asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, a ucis miercuri cinci persoane și a rănit nouă, a declarat vicepremierul ucrainean Oleksi Kuleba, citat de Reuters.
Kuleba a precizacă o navă container sub pavilion panamez, Shui Spirit, a suferit avarii în urma atacului.
Administrația Biden ar avea serioase îngrijorări dacă relatări conform cărora fostul președinte Donald Trump a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin de șapte ori de când și-a părăsit mandatul în 2020 sunt corecte, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit Reuters.
În cartea sa „Război”, jurnalistul american Bob Woodward a citat un consilier nenumit al lui Trump care a spus că Trump și Putin ar fi putut vorbi de până la șapte ori de când Trump a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021, potrivit The Washington Post.
Armata ucraineană a lovit miercuri o bază în care sunt depozitate drone iraniene de tip Shahed pe care Rusia le folosește pentru atacurile zilnice împotriva Ucrainei. Baza se afla în apropiere de localitatea Oktiabrski din regiunea Kranodar din Rusia a informat Statul Major al armatei ucrainene, relatează Kyiv Independent.
Teheranul a oferit Moscovei mii de drone kamikaze Shahed de la începutul războiului. Rusia a atacat Ucraina cu peste 1.300 de astfel de drone în septembrie, lansându-le zilnic timp de o lună.
Aproximativ 400 de drone de atac erau depozitate la baza rusă atacată de armata ucraineană.
Ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat miercuri o contribuţie a blocului comunitar de 35 de miliarde de euro pentru un împrumut destinat Ucrainei şi convenit în cadrul unui plan mai larg al statelor G7 de susţinere a Kievului în faţa invaziei ruse, transmite Reuters, citând surse diplomatice.
Statele membre ale grupului G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA) au decis în luna iunie să ofere Kievului un credit garantat cu veniturile produse de cele circa 300 de miliarde de dolari active ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei.
Ucraina a primit două noi sisteme antiaeriene
Încă două sisteme antiaeriene IRIS-T au ajuns în Ucraina. Germania a comandat încă 17 sisteme de apărare aeriană IRIS-T pentru Ucraina, a declarat cancelarul german Olaf Scholz pe 4 septembrie, pe lângă alte șapte sisteme care au fost deja livrate.
Până în 2026, Ucraina ar trebui să primească 24 de sisteme IRIS-T din Germania – 12 versiuni cu rază medie de acțiune și 12 cu rază scurtă de acțiune.
Volodimir Zelenski anunță că situația de pe câmpul de luptă „creează oportunitatea” de a pune capăt războiului în 2025.
Papa Francisc îl va primi vineri dimineață pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat miercuri Vaticanul.
Papa îl va primi pe Zelenski la palatul apostolic între orele 9.30 și 10.00, ora locală, potrivit unui scurt comunicat al Vaticanului care anunță includerea acestei întâlniri în agenda oficială a Suveranului Pontif. (AFP)
Un agent plasat în Kremlin a dezvăluit SUA în avans planul invaziei rusești în Ucraina. „Putin este malefic. Avem de-a face cu întruchiparea răului”.
Statele Unite au reușit să adune date suficient de convingătoare cu privire la viitoarea invazie rusă în Ucraina datorită unor surse din cele mai înalte eșaloane ale puterii ruse. Este o dezvăluire apărută în cartea „Război”, scrisă de Bob Woodward, câștigător al premiului Pulitzer și fost jurnalist la Washington Post.
Moscova anunță că a eliberat două sate din Kursk
Armata Moscovei a revendicat miercuri recucerirea a două sate din regiunea rusă Kursk unde forțele ucrainene au început o incursiune la începutul lunii august, ocupând sute de kilometri pătrați și zeci de localități.
Forțele ruse „au continuat să desfășoare operațiuni ofensive, în timpul cărora au eliberat localitățile Novaya Sorochina și Pokrovskiy”, potrivit unui comunicat preluat de agențiile de presă ruse. (AFP)
Parlamentul Europeana a adoptat miercuri cu o largă majoritate o rezoluţie privind întărirea rezilienţei Republicii Moldova înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale şi de referendumul privind aderarea ţării la UE de pe 20 octombrie.
Rezoluţia a fost adoptată cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă şi 104 abţineri.
Rezoluţia condamnă activităţile rău-voitoare, amestecul şi operaţiunile hibride ale Federaţiei Ruse, oligarhilor pro-ruşi şi actorilor locali sponsorizaţi de Rusia menite să submineze procesul electoral, securitatea, suveranitatea şi fundaţiile democratice ale Republicii Moldova.
Eurodeputaţii acuză Rusia şi interpuşii săi că alimentează diviziunile în societatea din Republica Moldova şi că încearcă să deraieze traiectoria pro-europeană a ţării înainte de alegerile prezidenţiale şi de referendumul privind aderarea la UE de la 20 octombrie. (Agerpres)
Reuniunea Ramstein de sâmbătă a fost amânată
Reuniunea în formatul Ramstein, care trebuia să aibă loc pe 12 octombrie, a fost amânată, scrie Radio Liberty, citând surse din cadrul Alianței Nord-Atlantice
O nouă dată pentru reuniunea din Germania este în curs de stabilire, au declarat trei surse de la sediul NATO.
Amânarea vine după ce Joe Biden și-a amânat participarea din cauza uraganului Milton care este pe cale să lovească Florida.
Rusia va avea cu aproximativ 1 milion de specialiști IT mai puțini decât are nevoie până în 2030, a declarat miercuri German Gref, CEO al celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank.
Șomajul în Rusia se află la niveluri scăzute record, agravate de mobilizarea militară din 2022 și de emigrarea a sute de mii de persoane de când Moscova a trimis trupe în Ucraina, iar mulți oficiali de stat au semnalat lipsa forței de muncă drept o preocupare cheie pentru economia rusă.
„Vedem că cererea pe piața forței de muncă pentru specialiști în domeniul inteligenței artificiale (AI) crește într-un ritm extraordinar”, a declarat Gref în timpul unei prelegeri ținute în fața unei săli de elevi, estimând un deficit de 1 milion de persoane până în 2030.
„Și, cel mai probabil, deficitul nu va face decât să crească, deoarece aceasta este probabil cea mai solicitată specialitate în prezent”, a adăugat el. (Reuters)
Președintele polonez Andrzej Duda nu va călători la summitul privind Ucraina de la Ramstein, Germania, deoarece acesta nu va avea loc așa cum a fost planificat după ce președintele american Joe Biden a decis să nu participe, a declarat miercuri consilierul lui Duda.
„Președintele (polonez) nu va merge la Ramstein deoarece această întâlnire nu va avea loc la Ramstein”, a declarat consilierul pentru politică externă al lui Duda, Mieszko Pawlak, pentru Reuters.
(Întâlnirea) este amânată… dar pentru moment nu avem nicio informație cu privire la momentul în care va avea loc”, a adăugat el.
Summitul din Germania dedicat „planului pentru victorie” al lui Volodimir Zelenski în războiul din Ucraina este acum incert, după ce președintele SUA Joe Biden, care urma să participe la reuniune, a decis să își amâne vizita.
Casa Albă a anunțat marți seara că Biden va rămâne acasă „pentru a supraveghea pregătirile și răspunsul” la uraganul Milton, care ar trebui să ajungă miercuri sau joi dimineață în Florida.
Nu era clar modul în care absența lui Biden va afecta summitul planificat, scrie The Guardian.
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1150 soldați, 4 tancuri, 11 alte blindate de luptă, 19 tunuri, 55 diferite vehicule, 12 echipamente speciale.
Stare de urgență în Bryansk unde a fost lovit un mare depozit de muniții
Un atac cu dronă rusească asupra regiunii Odesa, din sudul Ucrainei, s-a soldat cu cinci persoane rănite și un bloc de apartamente avariat, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii, transmite Reuters.
Guvernatorul Oleh Kiper a declarat că atacul a cauzat un incendiu într-o clădire în construcţie, care a afectat ferestrele şi faţada blocului de nouă etaje.
Drone ucrainene au lovit un mare depozit de obuze și rachete din regiunea rusă Bryansk. La depozitul de muniții din Karachev s-au auzit numeroase detonări, exploziile secundare continuă, potrivit Kyiv Post.
Într-un district din regiunea Bryansk a fost declarată miercuri starea de urgență în urma detonării unor materiale explozive, potrivit TASS.
Drones attacked the 67th depot of the Main Missile and Artillery Directorate of the Russian Ministry of Defense in Karachev, Bryansk region, covering an area of approximately 3.5 square kilometers.
— KyivPost (@KyivPost) October 9, 2024
Right now, non-stop explosions can be heard as the detonation continues. pic.twitter.com/X3fUD2iGFd
Zelenski, în Croația, pentru un summit regional
Kremlinul a dezmințit miercuri informația publicată de Bob Woodward potrivit căreia fostul președinte american Donald Trump a vorbit cu Vladimir Putin de până la șapte ori de când a părăsit funcția, a relatat cotidianul RBC.
Întrebat de RBC dacă Putin și Trump au vorbit la telefon, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu, nu este adevărat”.
Forțele aeriene ucrainene au postat pe Telegram un mesaj în care spun că Rusia a atacat azi-noapte cu trei rachete balistice Iskander lansate din regiunea Kursk, precum și cu 22 de drone lansate din Primorsko-Akhtarsk (Rusia) și Cap Chauda (Crimeea).
„Ca urmare a luptei aeriene, 21 de drone inamice au fost doborâte în regiunile Odesa, Vinița și Kiev. O altă dronă de atac s-a întors spre Rusia!”, se mai spune în mesaj, fără a se preciza ce s-a întâmplat cu rachetele Iskander.
Zelenski este așteptat miercuri în Croația pentru a participa la un summit Ucraina-Europa de Sud-Est, menit să arate „sprijinul regiunii pentru poporul ucrainean” și să ofere ajutor militar Kievului.
Summitul de la Dubrovnik va reuni șefi de stat, prim-miniștri sau miniștri de externe din 12 țări (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovenia și Turcia).
Se așteaptă să fie anunțate noi acorduri de cooperare militară. Premierul croat Andrej Plenkovic a promis că țara sa va da dovadă de „solidaritate cu Ucraina, inclusiv pe plan militar”. (AFP)
Rușii spun că au doborât 47 de drone azi-noapte
Ministerul Apărării de la Moscova afirmă că forțele de apărare aeriană au doborât azi-noapte 47 de drone ucrainene deasupra regiunilor rusești, dintre care 24 deasupra regiunii Bryansk.
Potrivit unui comunicat citat de TASS, „24 de drone au fost doborâte deasupra teritoriului regiunii Bryansk, 5 drone au fost distruse deasupra teritoriului regiunii Belgorod, câte 2 drone – în regiunile Kursk și Rostov, 1 – în regiunea Krasnodar și 13 – deasupra apelor Mării Azov”.
Un ruso-ucrainean considerat de Kiev unul dintre „ideologii” invaziei ruse a fost arestat. Republica Moldova l-a predat Ucrainei.
Ucraina a anunțat marţi arestarea unui ruso-ucrainean, Dmitro Cistilin, care este considerat un agent al Kremlinului, după ce a fost extrădat din Republica Moldova.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Zelenski vrea rachete și rezultate mai rapide pe câmpul de luptă, inclusiv pe teritoriul Rusiei: „Toate sarcinile relevante sunt efectuate acum”
- Depășiți în proporție de 9 la 1. Comandantul brigăzii care a apărat bastionul strategic Vuhledar dezvăluie copleșitoarea tactică a rușilor în asaltul final
- Un ruso-ucrainean considerat de Kiev unul dintre „ideologii” invaziei ruse a fost arestat. Republica Moldova l-a predat Ucrainei
- Lovitură pentru Zelenski și „planul victoriei”. Biden își anulează vizita în Germania, la summitul liderilor europeni
- Avertismentul venit chiar de la vârful NATO: Ucraina riscă să aibă cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
- Autorităţile din mai multe regiuni ale Rusiei au anunţat în ultimele săptămâni creşteri considerabile ale soldelor şi primelor acordate ruşilor care se oferă voluntari pentru a lupta în războiul din Ucraina
- Premierul ungar Viktor Orban insistă că Ucraina „nu poate câștiga războiul pe câmpul de luptă”
- Când vor ajunge în Ucraina avioanele franceze de vânătoare Mirage 2000-5. Parisul promite să le doteze cu „noi echipamente de luptă aer-sol”
- Ungaria a confirmat că va bloca un împrumut de 35 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană în sprijinul economic al Ucrainei, până când SUA își vor alege următorul președinte, pe 5 noiembrie
- Rușii înaintează spre inima Donbasului. Armata lui Putin a ajuns într-un alt oraș-cheie de pe linia frontului
- În luna mai, soldații francezi vor participa la un exercițiu militar de amploare în România, care le va evalua capacitatea de a se deplasa rapid spre flancul estic al NATO
––-
Evenimentele de marți, ziua 958 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro