Sari direct la conținut

Edi Iordănescu și-a intitulat echipa ”Generația de suflet”, după România – Ucraina 3-0, victoria de senzație de la Euro / Belgia – Slovacia: surpriză imensă în grupa noastră

HotNews.ro
Eduard Iordănescu, ce victorie!
Eduard Iordănescu, ce victorie! Foto: Inquam Photos / Ștefan Constantin

De 24 de ani, nu mai simțisem o asemenea victorie! Naționala de fotbal a României a început fabulos Campionatul European din Germania și s-a impus cu scorul de 3-0 în fața Ucrainei, în primul meci al Grupei E.

După meciul victorios, la conferința de presă, la întrebarea GOLAZO.ro, selecționerul României, Edi Iordănescu, a spus că actuala generație de fotbaliști ar trebui să fie numită «Generația de suflet», deoarece au pus foarte mult suflet să ajungă până aici, chiar și atunci când nimeni nu mai credea în ea.

UPDATE Slovacia învinge echipa plină de vedete a Belgiei și ocupă în locul 2 în grupa României, în fața Belgiei și a Ucrainei.

UPDATE Lukaku înscrie din nou pe finalul partidei, golul este marcat din poziție regulamentară de această dată, dar golul este anulat la VAR după un henț prealabil al unui jucător belgian.

UPDATE Lukaku a înscris în debutul reprizei secunde, dar golul a fost anulat dupa un ofsaid milimetric verificat la var. Belgia ridică ritmul și se aruncă în atac.

UPDATE Supriză mare în celălalt meci al zilei din grupa România, Slovacia conducând la pauză Belgia cu 1-0 prin reușita lui Schranz din minutul 7. Deși am asistat la o deschidere rapidă de scor, formația diavolilor roșilor nu a arătat mare lucru în prima repriza.

Edi Iordănescu: „Românii să învețe să iubească și să pună sufletul alături de ei”

Referitor la această generație, eu vă rog ceva: am văzut că începe să fie numită într-un fel. Și nu aș vrea. Sunt antrenorul lor și vă rog, cu toată puterea: nu o numiți în niciun fel.

Au fost generații extraordinare în trecut. Această generație nu reprezintă niciun metal. Această generație reprezintă «Generația de suflet». V-aș ruga să o numim «Generația de suflet».

”A pus cel mai mult suflet în tot ce-a făcut. Și știu multe din trecut, pentru că familia mea a fost implicată. E «Generația de suflet» a românilor. Românii să învețe să iubească și să pună sufletul alături de ei. Pentru că atunci când fac asta, generația asta nu are limite”, a mai spus selecționerul Edi Iordănescu.

O altă reacție a venit de la Denis Drăguș, cel care a înscris ultimul gol al partidei, în minutul 57. Nu a avut o misiune foarte dificilă, a fost omul potrivit la locul potrivit.

Fotbalistul care va juca din această vară la Trabzonspor, în Turcia, a făcut un meci excelent: a driblat, a deviat, a intrat în combinații și nu a arătat vreun complex de inferioritate în fața adversarilor săi direcți.

„Cred că nu există zi mai frumoasă pentru un jucător de fotbal. Trebuie să credeți în noi. Noi sperăm că le-am dat românilor ceea ce așteptau, ceea ce meritau. E incredibil”, a declarat Denis Drăguș, la finalul meciului, la Pro TV.

Cum a fost meciul

Selecționata pregătită de Edi Iordănescu a cedat posesia în prima parte a jocului, însă a reușit să deschidă scorul prin Nicolae Stanciu (min 29).

Căpitanul tricolorilor a marcat cu o execuție fabuloasă, după ce România a recuperat o minge greșită a lui Lunin.

În a doua repriză, jocul României a continuat să fie unul ofensiv, iar Răzvan Marin a punctat pentru 2-0 (min 53) cu un șut plasat de la aproximativ 25 de metri.

4 minute mai târziu, tricolorii au lovit iarăși prin Denis Drăguș (min 57), care a apărut excelent la bara a doua și a îndeplinit o simplă formalitate.

Programul meciurilor din grupa României la EURO 2024

România – Ucraina 3-0

Belgia – Slovacia / luni 22:00

Slovacia – Ucraina / 21 iunie 16:00

Belgia – România / 22 iunie 22:00

Slovacia – România / 26 iunie 19:00

Ucraina – Belgia / 26 iunie 19:00

România – Ucraina 3-0, în Grupa E la Euro 2024

Final de meci!!! România reușește o victorie uriașă la debutul la EURO 2024!

Min 90+4: Niță respinge șutul lui Mudryk.

Min 90: S-au acordat 4 minute de prelungiri de la margine.

Min 86: Nicolae Stanciu este înlocuit de Racovițan.

Min 75: Rus și Pușcaș îi înlocuiesc pe Marius Marin și Drăguș.

Min 62: Schimbări la România. Ianis Hagi și Valentin Mihăilă intră pe teren. Cei înlocuiți sunt Dennis Man și Coman.

Min 57: GOOOOOOOOOOL! Denis Drăguș marchează pentru 3-0, din pasa lui Marius Marin. România joacă fabulos!

Min 57: Șansă de 3-0 pentru România. Stanciu trimite mingea în blocaj, balonul ajunge la Rațiu, care nu îl poate învinge pe Lunin.

Min 53: GOOOOOOOL ROMÂNIAAAAA! Răzvan Marin finalizează excelent cu un șut puternic, iar Lunin este învins pentru a doua oară.

Echipa României. Foto: DANIEL KARMANN / AFP / Profimedia

Min 50: Sudakov își încearcă norocul cu un șut din afara careului, balonul se duce însă mult peste poarta lui Niță.

Min 46: A început a doua repriză pe Allianz Arena. Tricolorii se năpustesc spre poartă și ratează prin Florinel Coman, al cărui șut trece pe lângă.

Pauză pe stadionul din Munchen. România conduce cu 1-0, grație golului marcat de Nicolae Stanciu.

Min 45: Două minute de prelungiri arătate de la margine.

Min 39: Bară România! Stanciu trimite pe poartă direct din corner, mingea trimisă de acesta lovește bara transversală.

Min 38: Ocazie mare pentru tricolori. Dennis Man intră în centru și trage la colțul lung, mingea este deviată puțin pe lângă bară.

Min 29: GOOOOOOOOOL ROMÂNIA!!!! Nicolae Stanciu, căpitanul echipei, marchează cu un șut fabulos la vinclu. Golul cu numărul 15 pentru naționala României.

Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia
Nicolae Stanciu. Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Min 22: Șansă de gol pentru ucraineni. Dovbyk șutează din marginea careului, însă mingea se duce mult peste poartă.

Min 8: Prima ocazie de gol aparține României. Florinel Coman expediază un șut de la aproximativ 25 de metri, dar balonul este pe direcția lui Lunin.

Min 1: A început partida de pe Allianz Arena din Munchen. Zeci de mii de români în tribunele stadionului.

Echipa României. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Echipele de start:

ROMÂNIA: 1. Niță – 2. Rațiu, 3. Drăgușin, 6. M. Marin, 11. Bancu, 15. Burcă, 17. Fl. Coman, 18. R. Marin, 19. Drăguș, 20. Man, 21. Stanciu-cpt.

Selecționer: Edward Iordănescu

Rezerve: 12. Moldovan, 16. Târnovanu – 4. Rus, 5. Nedelcearu, 7. Alibec, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 10. Hagi, 13. Mihăilă, 14. Olaru, 22. Mogoș, 23. Sorescu, 24. Racovițan, 25. Bîrligea, 26. Șut.

UCRAINA: Lunin – Konoplya, Zabarniy, Matvycenko, Zinchenko – Stepanenko, Brazhko- Tsygankov, Sudakov, Mudryk – Dovbyk.

Selecționer: Serghei Rebrov

Rezerve: Buschchan, Trubin, Svatok, Tymchyk, Bondar, Talovierov, Zubkov, Shaparenko, Malinovskyi, Sydorchuk, Yaremchuk, Vanat, Yarmolenko.

Arbitru: Glenn Nyberg (Suedia). Asistenți: Mahbod Beigi, Andreas Soderqvist (Suedia).

Al patrulea oficial: Espen Eskas (Norvegia). Arbitru VAR: Rob Dieperink (Țările de Jos). Asistenți VAR: Pol van Boekel (Țările de Jos), Jerome Brisard (Franța).

Lotul final al României pentru EURO 2024

PORTARI

Florin NIȚĂ (Gaziantep | Turcia, 21/0), Horațiu MOLDOVAN (Atletico Madrid | Spania, 11/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 1/0));

FUNDAȘI

Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 17/1), Vasile MOGOȘ (CFR Cluj, 7/0), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham | Anglia, 17/0), Bogdan RACOVIȚAN (Rakow | Polonia, 2/0), Adrian RUS (Pafos | Cipru, 20/1), Ionuț NEDELCEARU (Palermo | Italia, 27/2), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 27/1), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 35/2);

MIJLOCAȘI

Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 17/0), Marius MARIN (Pisa | Italia, 18/0), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor | Turcia, 37/4), Răzvan MARIN (Empoli | Italia, 55/3), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 70/14), Adrian ȘUT (FCSB, 2/0), Darius OLARU (FCSB, 18/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 24/7), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 21/4), Ianis HAGI (Deportivo Alaves | Spania, 35/5), Florinel COMAN (FCSB, 15/1);

ATACANȚI

Denis DRĂGUȘ (Gaziantep | Turcia, 11/2), George PUȘCAȘ (Bari | Italia, 42/11), Denis ALIBEC (Muaither | Qatar, 37/5), Daniel BÎRLIGEA (CFR Cluj, 2/0).

Grupele turneului final al Euro 2024

Grupa A: Germania, Ungaria, Scoția, Elveția

Grupa B: Spania, Albania, Croația, Italia

Grupa C: Anglia, Danemarca, Slovenia, Serbia

Grupa D: Franța, Austria, Olanda, Polonia

Grupa E: Belgia, România, Slovacia, Ucraina

Grupa F: Portugalia, Turcia, Cehia, Georgia.

INTERVIURILE HotNews.ro