Sari direct la conținut

Liviu Dragnea: Guvernul Grindeanu va fi de cursa scurta sau de cursa lunga in functie de performanta pe care o are/ Daca fiecare institutie intelege ca trebuie sa ramana in limitele atributiilor sale constitutionale, vom face un pas inainte

HotNews.ro
Liviu Dragnea: Guvernul Grindeanu va fi de cursa scurta sau de cursa lunga in functie de performanta pe care o are/ Daca fiecare institutie intelege ca trebuie sa ramana in limitele atributiilor sale constitutionale, vom face un pas inainte

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat marti seara, invitat la Antena 3, ca Guvernul lui Sorin Grindeanu va fi de cursa scurta sau nu in functie de performanta pe care o va avea. In ceea cepriveste eventuale greseli ale guvernului si asumarea responsabilitatii pentru ele, Dragnea a afirmat ca va cere schimbarea. Intrebat daca se asteapta ca noul cabinet sa aiba parte de „evenimente neprevazute, facute cu mana umana”, in conditiile in care Guvernul Ponta, care se bucura de sustinere mare in Parlament, a cazut in urma episodului Colectiv, liderul PSD a declarat ca ele nu poti fi excluse dar ca si-ar dori „ca toti sa intelegem ca s-a votat ceva. Trebuie sa castige romanii. Daca fiecare institutie intelege ca trebuie sa ramana in limitele atributiilor sale constitutionale si legale, vom face un pas inainte. Nu suntem dispusi sa cedam la astfel de evenimente care sper sa nu apara”.

Principalele declaratii ale lui Liviu Dragnea:

  • Vom adopta legea prin care impozitul pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei dispare. Sunt in general masuri de relaxare fiscala. Discutam de bugetul pe 2017 dupa ce anul a inceput. Sunt masuri asteptate si pe care tot le-am prezentat.
  • Pensiile sub 2.000 de lei vor avea impozit zero, pensiile peste 2.000 vor fi impozitate cu 10%, pentru suma care depaseste 2.000 de lei.
  • Pana aceste lucruri se infaptuiesc, vor fi oameni de rea-credinta care vor spune invers.
  • Am discutat cu dl Grindeanu si cu alti cativa colegi despre componenta noului Guvern. pentru fiecare portofoliu -au discutat mai multe variante de persoane, la 4,5 sau 6, nu mai stiu, dl Grindeanu a spus „Eu cred ca asta e cea mai buna varianta”, la altele am spus eu.
  • (Intrebat daca este convins ca aceasta varianta este de nerefuzat – n.red.) Cand am anuntat ministri, la 4 dintre ei, o domnisoara din presa a spus ca sotul unei doamne propuse a fost arestat pentru luatre de mita. Doamna a inghetat, a dat mesaj acasa unde era sotul cu copilul. S-a constatat ca a fost o confuzie de pe Google.
  • Am vazut si o lista cu scheletele ministrilor.
  • Am analizat cat am putut noi, din informatiile publice si din discutiile cu cei la care ne-am gandit, daca ar putea fi probleme, si noi credem ca nu vor fi.
  • (Despre persoanele vehiculate initial pentru cabinet care avea studii la Academia Nationala de Informatii si care nu au intrat in cabinetul Grindeanu – n.red.): Nici eu nu pot ramane singur in Parlament si la partid. Parlamentul nu va deveni anexa Guvernului, am nevoie de colegi cu care sa lucrez. in ceea ce ii priveste pe acesti cvolegi, eu le-am spus acest lucru. Faptul ca au aceste studii, ale Academiei Nationale de Informatii, nu este rusinos sau gresit.
  • Este foarte important pentru PSD ca in interiorul partidului sa dispara neincrederea. Exista incredere in partid acum, dar mai exista insa neincredere.
  • (Despre numirea lui Sevil Shhaideh ca vicepremier in conditiile in care a fost respinsa ca premier- n.red. ) Dna Shhaideh a primit un aviz favorabil de la SRI pentru a ocupa postul de ministru in canbinetul Ponta si secretar de stat. Eu am primit o scrisoarea de la dl Iohannis in care imi spunea ce a spus si in conferinta de presa. Ca a refuzat propunerea.
  • Noi discutam despre un vot popular care iti dau o anumita responsabilitate si nu este bine ca cineva sa intervina sa blocheze formarea unui guvern.
  • (Despre acuzatii aduse de Raluca Turcan – n.red.) Ce ati vrea sa comentez? Sa incepem cu codul fiscal. Am spus la inceputul emisiunii aceste lucruri, ca mediul fiscal se va imbunatati, se va relaxa.
  • Am constatat altceva. limbajul unui lider de partid: „Avem informatii consistente”. De unde vine acest limbaj?
  • Tot ce am spus in programul de guvernare, care se va vota maine in Parlament, vom pune in aplicare tot ceea ce am promis. Intarziem cu o luna, dar nu din vina noastra.
  • (Despre Olguta Vasilescu, nominalizata la Munca – n.red. Intrebare: Nu este o palma peste obraz data alegatorilor care au votat-o la primarie?) Eu am avut o discutie cu d-na Vasilescu despre acest subiect. Ea a vorbit cu mai multa lume si mi-a spus de la inceput ca vrea sa se implice in acest domeniu. Nu este o parasire a electoratului.
  • (Despre greselile din manualele scolare si dificultatile intampinate la licitatii – n.red.)Trebuie sa inceteze acest haos din domeniul manualelor scolare. Este haos, este si o oarecare mafie. Nu cred ca trebuie sa se mai mearga in fiecare an pe proceduri de achizite, pentru ca se intarzie procesul.
  • Este unul dintre problemele importante ale ministrului Educatiei. nu convine nimanui ca exista informatii eronate in manuale.
  • Am constata o lipsa de experienta in activitatea guvernamentala (a guvernului Ciolos). Foarte multa vorba si putine fapte. Chiar si pierderi financiare.
  • Aceste guvern va fi de cursa scurta sau nu in functie de performanta pe care o are. Daca va fi un guvern care se va ocupa de treburile tarii, si mai putin de declaratii la televizor si de politica, poate fi un guvern de cursa foarte lunga.
  • (Intrebare: Ce face Liviu Dragnea daca ceva nu functioneaza in acest guvern. Isi asuma raspunderea? – n.red) Cere schimbare.
  • Daca vreunul va gresi, prima solutie va fi sa cer premierului Grindeanu sa analizeze daca este bine sa ramana in Guvern sau nu.
  • (Intrebare: Tintiti la functia de premier sau presedinte) Am primit intrebarile acestea de la prieteni. Nu, nici cea de premier nici de presedinte. Ma intereseaza sa fie pus in practica (programul de guvernare – n.red.).
  • (Intrebare: Guvernul Ponta, care acea sustinere mare in Parlament, a cazut in urma unui evenimente neprevazut – Colectiv. Va asteptati sa aveti parte pe parcurs de evenimente neprevazute, facute cu mana umana, ca sa spun asa?) Nu poti sa excluzi dar mi-as dori ca toti sa intelegem ca s-a votat ceva. Trebuie sa castige romanii. Daca fiecare institutie intelege ca trebuie sa ramana in limitele atributiilor sale constitutionale si legale, vom face un pas. Nu suntem dispusi sa cedam la astfel de evenimente care sper sa nu apara.
  • (Intrebare: Cine sunt principalii adversari ai Guvernului?) Sper ca presedintele Iohannis sa redevina presedintele tuturor romanilor, l-as da la o prte. Cei din opozitie sunt principalii adversari. Noi suntem insa de buna credinta si foarte deschisi la dialog. S-ar putea in guvern ca principalii adversari sa fie ei insisi daca nu se organizeaza foarte bine.
  • (despre inregistrarile transmise de Ghita – n.red.) Nu stiu daca avem parghii, Trebuie sa se lamureasca aceste informatii, daca sunt adevarate sau false. Trebuie lamurit, poate ca sunt false.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro