Sari direct la conținut

Liviu Pop il acuza pe Mircea Dumitru ca a dat cu dedicatie ordinul de ministru care permite facultatilor sa renunte la lucrarea de licenta: Singura care a renuntat este Facultatea de Drept, unde dl ministru care a semnat ordinul este rector. Sa vedem daca au fost plagiate lucrarile/ Universitatea Bucuresti: Ordinul de ministru in cauza nu e o inovatie si nu inseamna exluderea examenului de licenta

HotNews.ro
Universitatea Bucuresti, Foto: Agerpres
Universitatea Bucuresti, Foto: Agerpres

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, vrea ca toate lucrarile de licenta din ultimii sase ani de la Universitatea de Drept a Universitatii Bucuresti sa fie analizate sub acuzatia de plagiat de catre CNATDCU si Comisia de Etica a Universitatii, avand in vedere ca rectorul Universitatii,Mircea Dumitru, a dat un ordin pe vremea cand a fost ministru prin care permite facultatilor sa aleaga daca examenul de diploma sa fie sustinut printr-o lucrare de licenta sau nu. Pop il acuza pe Dumitru ca a dat ordinul cu dedicatie, pentru ca singura facultate care ar fi renuntat la lucrarea de licenta ar fi chiar Facultatea de Drept din cadrul insitituiei pe care o conduce. Pe de alta parte, Universitatea Bucuresti sustine ca ordinul de ministru nu este o inovatie, iar pe baza acestui ordin de ministru, in perioada 2008- 2011 facultatile au sustinut licenta pe baza unei probe scrise.

Purtatorul de cuvant al Universitatii Bucuresti, Mirabela Amarandei, a declarat pentru Hotnews ca ordinul la care face referire ministrul educatiei nu este o noutate si ca facultatile au mai avut posibilitatea de a alege modul in care sustin examenul de licenta si in alti ani, subliniind ca daca nu a fost sustinuta o lucrare de licenta asta nu a insemnat ca nu a existat un examen de licenta.

„In ceea ce priveste ordinul de ministru pe care domniz sa l-a pomenit e important de precizat ca posibilitatea oferita institutiilor de invatamant superior de a sustine examenul de licenta prin una-doua probe nu este o noutate pentru invatamantul superior. De altfel ordinul de ministru care reglementa organizarea examenului de licenta prevedea aceeasi posibilitate, cu atat mai mult cu cat pe baza acestui ordin de ministru in perioada 2008- 2011 facultatile, inclusiv Facultatea de Drept, au sustinut licenta pe baza unei probe scrise.Nu putem vorbi de lucrari de licenta in perioada aceasta la Facultatea de Drept. Poate ca domul ministru ar trebui sa faca distinctia intre examen scris, lucrare de licenta si examen de licenta. Examenul de licenta, asa cum este el stipulat in ordin, poate fi sustinut prin examen scris, prin lucrare de licenta sau prin cele doua concomitent. Faptul ca Facultatea de Drept a renuntat la lucrarea de licenta nu inseamna ca Facultatea nu a sustinut examen de licenta.

In ceea ace priveste Universitatea din Bucuresti, institutia noastra face demersuri pentru a pastra la un nivel ridicat calitatea educatiei, dar si rigorile academice, respectiv lupta impotriva plagiatului si a imposturii academice, la toate nivelurile de invatamant, de la licenta pana la postdoctoral”, a declarat Mirabela Amarandei.

In ceea ce priveste dorinta ministrului Educatiei ca toate lucrarile de licenta sa fie evaluate de catre CNATDCU, purtatorul de cuvant al Universitatii subliniaza ca Liviu Pop se afla in eroare, intrucat aceasta institutie verifica doar lucrarile de doctorat.

„De altfel, e de precizat ca institutia pe care dumnealui a pomenit-o in aceasta situatie, CNATDCU, nu are atributii in evaluarea si controlul lucrarilor de licenta. CNATDCU are atributii doar pe lucrarile de doctorat. Domnia sa se afla intr-o regretabila eroare”, a subliniat purtatorul de cuvant al Universitatii Bucuresti, care l-a indemnat pe actualul ministru sa mearga in vizita la Facultatea de Drept.

„Il asteptam cu interes pe domnul ministru Liviu Pop la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Suntem ferm convinsi ca timpul petrecut la Facultate ii va imbogati cunostintele juridice, inclusiv in domeniul educatiei”.

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat, marti, ca facut o adresa catre Consiliul National al Rectorilor, ARACIS si Academia Romana pentru a vedea daca este nevoie de modificarea sau aborgarea unor ordine de ministru date de catre predecesorul sau, Mircea Dumitru, in perioada 14-21 decembrie, chiar dupa alegerile din decembrie.

„Unul dintre ele, care mi-a atras atentia, este Ordinul din 20 decembrie prin care s-a aprobat Metodologia cadru de organizare si desfasurare a examenelor de licenta. Ce spune acest ordin: ca acultatile pot sa nu prevada in examenul de licenta lucrarea de diploma. Adica decide facultatea daca in cadrul acestui examen de licenta este sau nu este nevoie de lucrare de licenta. Paradoxal, din datele pe care le am pana acum, singura facultate care nu a avut in cadrul examenului de licenta lucrarea de licenta este facultatea de drept, unde domnul ministru care a semnat ordinul este rector. Vin si il intreb cinsitit pe colegii de la Facultatea de Drept de la Universitatea din Bucuresti: se plagiaza lucrarile de licenta acolo, de ce era nevoie de acest ordin cu dedicatie pentru Facultatea de Drept, se doreste distrugerea Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti?”, a spus Liviu Pop.

Liviu Pop a spus ca CNATDCU ar trebuie sa analizeze toate lucrarile de licenta din ultimii sase ani, intrucat daca Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti a fost singura facultate care a renuntat la lucrarea de licenta inseamna ca se plagiaza acolo.

„Sper ca CNATCU sa analizeze lucrarile de licenta din ultimii sase ani, cu comisia de etica a Universitatii Bucuresti. Sa vedem daca au fost sau nu au fost plagiate. Unii nu vor sa se dea lucrari de licenta”, a subliniat ministrul, incheind prin a promite ca va modifica ordinul dupa ce va avea acordul ARACIS, Consiliului National al Rectorilor si Academiei Romana.

„Daca si CNATDCU ne da un punct de vedere e si mai bine. Nu e nicio graba, avem timp sa facem dezbatere publica”, a incheiat Pop.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro