Liviu Voinea: Cura de austeritate din 2010, un rau necesar care a asigurat macrostabilitatea economica. Majorarea salariilor, doar daca exista crestere
Liviu Voinea, secretar de stat in Ministerul de Finante, considera, intr-un interviu acordat AFP, ca masurile de austeritate adoptate in 2010, chiar daca nu au fost cele mai „adecvate”, au reprezentat un rau „necesar”, deoarece au asigurat echilibrele macroeconomice.
El subliniaza ca Romania va continua ajustarea finantelor publice, „eliminand in special cheltuielile inutile”.
Daca guvernul premierului Ponta nu inceteaza sa critice programul de austeritate adoptat de executivul de centru-dreapta in 2010, care s-a concretizat prin reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar si prin cresterea cu 5 puncte a TVA, pana la 24%, Voinea admite ca a fost un rau „necesar”, deoarece „a asigurat macrostabilitatea economica, chiar daca masurile alsese nu au fost cele mai adecvate, din cauza costului social ridicat”.
„Romania a reusit o performanta de care vorbim prea putin, reducandu-si deficitul de la 7,4% la finele lui 2009 la 2,2% in 2012”, subliniaza el.
Potrivit acestuia, Bucurestiul s-a angajat acum sa reduca deficitul cu 0,5 puncte pe an pentru a ajunge la un echilibru intre cheltuieli si venituri.
Convalescenta dupa o severa cura de austeritate administrata de Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana, Romania va trebui sa reuseasca un numar de echilibristica intre controlarea cheltuielilor si masurile de relansare, pentru a reveni la o crestere economica durabila, scrie AFP, in aceasta analiza dedicata tarii noastre, cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare.
Printre primele tari din Uniunea Europeana care au beneficiat de un ajutor din partea FMI si a Bruxellesului, inaintea Greciei sau a Irlandei, Romania este vazuta ca un exemplu de succes, chiar daca cresterea va trebui sa fie noua prioritate, potrivit FMI.
Voinea apreciaza ca o crestere a salariilor este de dorit, „dar doar daca exista crestere economica”.
Dupa doi ani de recesiune severa, in care produsul intern brut a scazut cu aproape 8,5%, economia romaneasca a evoluat in dinti de fierastrau din 2011.
Previziunea de crestere pentru 2012 a fost recent revizuita in scadere, de la 1,7% la 0,7%. Pentru 2013, guvernul mizeaza pe o crestere de 2% dar analistii sunt mai rezervati.
„In absenta stabilitatii politice, a reformelor structurale si a predictibilitatii pentru mediul de afaceri, este dificil sa vorbim de adevarate motoare de crestere”, a precizat, pentru AFP, Steven van Gronigen, care conduce Consiliul Investitorilor Straini (CIS).
Pentru Bruno Roche, presedintele Camerei de comert franco-romane, solutia este „concentrarea pe domeniile susceptibile sa absoarba fonduri europene, precum marile santiere de infrastructura, energia si agricultura”. 20 de miliarde de euro sunt la dispozitia Bucurestiului pana in 2014.
Fostul ministru de Finante de centru-dreapta Adriean Videanu pledeaza pentru o reducere la 12% a cotei unice de impozitare, pentru a stimula cresterea.
Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa lase deficitul sa creasca pana la 2,9% dar doar pentru a finanta investitiile in infrastructura.
Pentru a impiedica orice derapaj, Videanu cere mentinerea obiectivului de a intra in 2013 in mecanismul ERM 2, anticamera zonei euro.
O opinie impartasita de Voinea, care apara si ideea incheierii unui nou acord cu FMI in primavara lui 2013. „O presiune externa ajuta adesea la invingerea rezistentei la reforme”, fie ca e vorba de privatizarea marilor intreprinderi de stat, fie de consolidarea bugetara.