Sari direct la conținut

Lockheed Martin anunta ca va produce un prototip de reactor pe baza de fuziune nucleara in 5 ani

HotNews.ro

Grupul american de aparare Lockheed Martin afirma ca este capabil sa produca reactoare pe baza de fuziune nucleara, un prototip urmand a fi disponibil in cinci ani, ceea ce ar constitui un avans tehnologic revolutionar, scrie AFP.

Lockheed Martin spune ca va putea dispune in cinci ani de un prototip al acestui reactor, de talie mica, ce va putea fi amplasat pe un camion, si in zece ani de un reactor operational.

Gratie taliei reduse, acest reactor va putea fi ulterior conceput, produs si testat in mai putin de un an, a precizat miercuri grupului cu sediul in apropiere de Washington, la Bethesda.

Reactoarele cu fuziunea nucleara (unirea mai multor nuclee atomice) produc mult mai putine deseuri periculoase decat reactoarele de fisiune nucleara (ruperea unui nucleu). Iar energie eliberata de fuziune este de zece ori superioara celei eliberate prin fisiune.

Energia nucleara va juca un rol din ce in ce mai important in producerea energiei electrice in tarile unde alte surse de energie un sunt viabile, spune Roger Dargaville, cercetator si sef al grupului insarcinat cu energiile viitorului la Universitatea din Melbourne, Australia (MEI Energy Futures Group).

„Potentialul acestor reactoare de fuziune nucleara este entuziasmant deoarece deseurile (radioactive) ale reactoarelor de fisiune sunt principalul inconvenient al aceastei tehnologii”, noteaza Dargaville.

Dar ramane inca un drum lung e parcurs pana cand un prototip va fi viabil comercial pentru producerea energiei, apreciaza Joel Gilmore, expert la ROAM Consulting.

„Fuziunea cere temperaturi si presiuni foarte mari, ceea ce este o provocare, iar multi oameni lucreaza asupra fuziunii de mult timp. Deci nu sunt inca foarte entuziast”, a nuantat acesta.

„Chiar daca acest lucru reuseste, marea intrebare este cat va costa energia obtinuta prin fuziune? Va fi dificil de concurat cu costurile in scadere ale surselor de energie regenerabile, precum energia solara si eoliana in Australia”, potrivit acestuia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro