Locuinta noua? Cititorii HotNews propun: casa in regie proprie, 320 euro mp +/-10% + muuulta alergatura
Casa in regie proprie m-a costat mai putin de un sfert din preturile cerute de dezvoltatori, scriu cititorii HotNews.ro, ca reactie la articolul “Am fost la Targul de apartamente noi: trebuie sa ma casatoresc si sa ma inteleg bine cu socrii”. Cititorii discuta optiunile apartament nou/vechi? casa in regie proprie? sau chirie?
scripcaru [anonim]: Casa in regie proprie – maximum 40.000 euro
Stiti cit costa o casa facuta cu o echipa de mesteri care se pricep la asa ceva (au mai facut case pe care le puteti vedea), nicidecum firma? La 100 mp amprenta plus 100 mp etaj (mansarda), costa la rosu inclusiv cu acoperis tip Lindab, maximum 40.000 euro (manopera plus materiale). Pui ferestre cu 7.000 euro, tragi utilitatile cu 5.000 si adaugi arhitect plus structurist 3.000-5.000, depinde cum gasesti.
Dar toate astea presupun muuuulta alergatura cu actele si studii sa cauti materialele optim pret/calitate. Suni direct la fabricile de caramida, iei ciment engros (cam 500 de saci ptr casa la rosu, dar in transe). Total, 55.000 euro la rosu dar acoperita si inchisa. Daca ai 300 mp teren deja, esti scos! Iar interioarele le faci incet-incet.
Constructorii vand cu profituri de minimum 200, chiar 300 la suta! Asa ca pune mana si alearga, munceste, citeste net si carti de specialitate, dormi noaptea doar 4 ore si construiesti singur (cu echpe particulare). Daca esti din Bucuresti, ia materiale de constructie din Ploiesti/Buzau/Giurgiu, sint muult mai ieftine, la fel si arhitectii!! „Succesuri! ” (eu asa am facut si mi-a iesit casa de 220 mp construiti la 320 euro/mp, mobilat si cu perdele la ferestre si floricele prin curte, dar fix acum 1 an si jumatate am terminat-o… undeva la 50 km de Bucuresti…)
“Eu cred ca am luat teapa” – cata [anonim]
Am contractat anu’ trecut un apartament si acum e pe terminate. In situatia actuala nu as mai face acest pas (sa-l iau inainte sa-l vad) insa mi-ar fi frica si sa iau unul NOU abia terminat, deoarece nu stiu nimic despre cum au construit. Nici un apartament vechi inainte de ’77 nu cred ca e o solutie la ora actuala, si in acest caz nu imi pun problema ca nu ar rezista la un cutremur (cred ca unele sunt mai bine construite decat o mare parte decat cele facute de asa-zisii dezvoltatori si aici ma refer la cei care fac un bloc nu un ansamblu) ci pentru ca un astfel de bloc ar trebui reconditionat. Degeaba iti faci tu apartamentul in interior, daca asociatia nu schimba coloanele, nu amenajeaza spatiile comune etc, tot o sa apara situatii de disconfort.
As vrea totusi sa facem un calcul asupra pretului. Avand in vedere ca in Bucuresti vin destul de multi studenti din provincie care dupa ce termina studiile raman in Bucuresti este clar ca va exista si cerere. Dar sa vedem si la ce pret:
1. Bloc din ’80, 3 camere, zona Berceni. Chiria pentru un astfel de apartament fara prea multe imbunatatiri este de 500 euro. Nu cred ca aceste chirii se vor micsora avand in vedere ca exista cerere si daca luam in calcul ca va trebui la un moment dat sa intram in legalitate si sa nu le mai platim la negru fara ca proprietarul sa nu plateasca taxe si impozite (adica cam 105 euro). Deci pentru un astfel de apartament o rata corecta ar fi de 500 euro, de unde rezulta ca apartamentul ar putea fi luat cu 80-90k
2. Bloc nou. Calculez pentru o locatie la marginea sau imediat langa Bucuresti. Mai sus cineva a spus ca l-a costat cam 650 euro/mp pentru casa. Presupunem ca acesta este pretul de cost pentru un metru bine finisat si fara TVA. Cum rata dobanzii este de 10% profitul dezvoltatorului ar trebui sa fie de 20% pe an. Cum proiectul dureaza doi ani voi aplica 2 majorari de 20% pentru cei 650 cost => 936 plus costurile de vanzare (comisioane, etc) se face cam 1.000 E +TVA plus parcare, plus spatii verzi (daca exista).
scenariu (Vineri, 26 septembrie 2008, 19:33)
nashul [anonim]
Doi tineri (venituri nete 7.000 ron), cash in banca aprox. 90.000 euro. Ansamblu rezidential in apropierea crematoriului din articol (ceva mai departe totusi). Blocuri inalte. La salariile si suma consistenta de mai sus pretentiile sunt pentru un apartament cu 3 camere (85mp).
Agenta de vanzari dixit: 250.000 euro cu parcare + daca nu luati pe loc, intr-o luna crestem pretul la 300.000. Deci: trebuie sa dati toti banii si sa faceti credit pe 30 ani pentru 160.000 – 210.000. Total de plata avans plus creditul achitat in 30 ani: aprox. 570.000 – 720.000. Ce se poate observa: daca cei doi nu obtin creditul intr-o luna, platesc in plus in 30 de ani … atentie!!!! ….
150.000 euro (cam atat costa acum o casa cu 6 camere in Florida, USA).
Cei doi tineri pleaca scarbiti. Au trecut de atunci 6 luni si agenta de vanzari trimite celor doi tineri care fac parte din cererea solvabila un mail pe saptamana cu diverse oferte (va platim taxele la notar, va dam o excursie la Paris, va dam un aragaz, un bax de bere etc). Concluzie: toti cei care cred ca cererea este alcatuita numai din idioti vor plati scump dpdv financiar.
Inca ceva, agenta de vanzari explica celor doi tineri (unul dintre ei economist de profesie): preturile la imobiliare nu au cum sa scada, uitati-va la Varsovia. Intrebare adresata agentei: atunci de ce acceptati sa va luati teapa? Doar o institutie de binefacere vinde acum ieftin ceva care va cunoaste aprecieri de pret. Dezvoltatorii imobiliari sunt afiliati BOR? Trazneste-i. Doamne! Da-le dobânzi din doua cifre, curs de schimb volatil si un Guvernator cu COJONES!!! Si tinerilor da-le minte sau macar o bruma de educatie economica si putin curaj sa faca invers fata de cum le cer vocile inteligente din piata. Sper ca povestea de mai sus sa va inspire sa luati decizia cea mai buna pentru voi…
si totusi se invarte (Vineri, 26 septembrie 2008, 14:37)
preturi aberante [anonim]
Ma intreb cine sunt cumparatorii la preturile cerute de astfel de dezvoltatori? In primul rand, acolo unde se construieste acum, lipseste infrastructura – apa, canal, gaz, electricitate, drumuri – apoi celelalte facilitati – magazine, scoli, gradinite… desi sunt de formatie liberala, cred ca in proiectele de dezvoltare trebuie sa se implice si autoritatile locale si centrale, incheind parteneriate profitabile.
Numai ca la noi nu se face nimic pentru binele public decat daca iese o spaga pentru cel care ar trebui sa semneze… nu semneaza pentru ca nu isi da seama ca sufera alaturi de oamenii de rand asteptand in trafic sau cautand loc de parcare, locuind intr-o vila, de care cel mai apropiat punct de aprovizionare e la cativa kilometri, scoala copiilor la fel… copii care n-au cu cine se juca fiindca vecinii de tapsan n-au copii … La astfel de conditii, preturile aberante sunt si mai dezavantajoase… nici nu mai conteaza cati si-ar permite, atata timp cat chiar si acestia ar avea conditii de vecinatate precare…
Alte opinii
Platesti 30 ani pentru o cutie de chibrituri – scrie tzeapa [anonim]
300 de mii de euro este o vila in Austria.
preturi nesimtite – Gicu [anonim]
Niste preturi total nesimtite, avand in vedere ca pretul unui metru patrat util construit, inclusiv terenul, nu are cum sa depaseasca 1.000 de euro cu TVA inclus, decat daca iei teapa.
Macheta apartamente Foto: HotNews.ro |
Vezi articolul
Am fost la Targul de apartamente noi: trebuie sa ma casatoresc si sa ma inteleg bine cu socri