Sari direct la conținut

Locuintele noi din Bucuresti – tot mai putine vanzari si a treia luna de stagnare a preturilor

HotNews.ro

Preturile apartamentelor noi din Bucuresti au stagnat in iulie, pentru a treia luna consecutiv, in timp ce preturile apartamentelor vechi au crescut cu doar 1%, incheindu-se astfel un trimestru in care preturile pe piata rezidentiala din Bucuresti au stagnat, arata datele publicate vineri de agentia imobiliara Colliers International. Tot astazi, Ionut Bordei, seful departamentului rezidential al unei alte agentii imobiliare, CB Richard Ellis/Eurisko, a declarat ca ritmul vanzarilor la apartamentele noi este foarte scazut si ca o continuare a acestui trend ar putea face ca foarte multi dezvoltatori sa se retraga de pe piata.

„Asistam la a treia luna de stagnare efectiva pe segmentul apartamentelor noi. In luna iulie, ca si in lunile iunie si mai, BREI-Nou (indicele de pret pentru apartamentele noi) inregistreaza o valoare de 1.909 euro/mp. Aparent, piata apartamentelor noi nu a inregistrat nicio scadere de la inceputul acestui an. Totusi, pentru a revigora vanzarile scazute din timpul verii, dezvoltatorii au lansat oferte promotionale, fie oferind reduceri de pret, fie incluzand locurile de parcare in pretul apartamentului”, mentioneaza Colliers.

Datele agentiei mai arata ca fata de luna ianuarie a acestui an, indicele de pret pentru apartamentele noi din Bucuresti s-a apreciat cu aproximativ 10%, crestere datorata majorarilor de pret din primul trimestru. In comparatie, apartamentele vechi din Bucuresti s-au scumpit in medie in iulie cu doar 1%, insa cu o evolutie a preturilor diferita de la un sector la altul, cu cresteri de 8% in in sectorul 1 si scaderi de 6% in sectorul 6. Colliers sustine ca fata de luna ianuarie a acestui an, preturile apartamentelor vechi au scazut in medie in iulie cu 4%.

CBRE Eurisko: Scaderea tot mai accentuata a vanzarilor la apartamentele noi ar putea fugari dezvoltatorii

Tot vineri, o alta agentie care intermediaza tranzactii imobiliare, CB Richard Ellis/Eurisko atentioneaza intr-un comunicat asupra pericolelor scaderii drastice din ultima vreme la apartamentele noi din Bucuresti.

„Astazi ne confruntam cu un ritm foarte scazut al vanzarilor. Daca acest ritm va continua, foarte multi dezvoltatori se vor retrage de pe piata, creand un deficit de oferta imens intr-o piata cum e Bucurestiul, care are nevoie de 2-300.000 de apartamente”, a precizat Ionut Bordei, seful departamentului rezidential al unei alte agentii imobiliare, CB Richard Ellis/Eurisko.

Potrivit acestuia, „piata imbraca doua forme: in prima dintre ele gasim cumparatorii care alimentati de atatea zvonuri nu mai achizitioneaza proprietati in speranta ca poate maine sau peste o luna va fi mai ieftin, iar pe de alta parte dezvoltatorii nu stiu cum ar putea sa construiasca mai ieftin, tinand cont ca terenurile sunt foarte scumpe, materialele de constructii se scumpesc in fiecare zi, mana de lucru devine din ce in ce mai scumpa, si peste toate trebuie sa aiba si un profit decent care sa le faca afacerea viabila”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro