Sari direct la conținut

Lucruri pe care sa le iei in considerare inainte de a-ti da demisia

HotNews.ro

Atunci cand vrei sa pleci de la un loc de munca, nu te arunca cu capul inainte, mai ales daca la fosta slujba aveai un salariu bunicel si cauti unul pe masura. Banii stransi pentru cateva luni, referintele sau discutiile cu cei din industrie sunt doar cateva dintre lucrurile la care trebuie sa te gandesti din timp. Nu in ultimul rand, asigura-te ca lucrurile care te deranjeaza la actuala slujba nu sunt, de fapt, probleme des intalnite si in restul firmelor, arata iaap-hq.org.

– Gandeste-te daca esti 100% sigur ca vrei sa pleci si asigura-te ca situatia din prezent nu mai poate fi tolerata. S-ar putea ca, dupa ce pleci, sa descoperi ca de fapt si alte companii se confrunta cu problemele despre care credeai ca au loc doar la tine la serviciu. Poate ca ce pare atat de neplacut – privit din interior – nu mai e atat de grav daca incerci sa te detasezi putin.

– Economiseste cat poti de mult, pentru ca banii sa-ti ajunga pentru perioada in care iti vei cauta de lucru. Este posibil sa dureze mai mult decat crezi pana iti gasesti slujba potrivita. Ia in calcul varianta cea mai pesimista si incearca sa strangi bani suficienti pentru a trece, ipotetic, de acea lunga perioada, pentru ca numai stres financiar nu-ti trebuie atunci.

– Pune-ti la punct relatiile cu cei din industrie si referintele, inainte de a pleca. Daca nu le ai, mai asteapta si dezvolta-le asa cum trebuie. Va dura mai mult, fiind vorba de relatii interumane, dar referintele sunt importante.

– Inainte de a-ti da demisia, profita de avantajele pe care firma le pune la dispozitie: urmeaza cursuri, pleaca in programe de training, invata de la colegi. Nu te grabi sa pleci, pentru ca apoi sa-ti dai seama ca sunt anumite lucruri la care nu te pricepi. Vei fi nevoit sa dai timp si bani buni pentru a le invata, ca sa tii pasul cu piata.

– In loc sa pleci, incearca sa te transferi la un departament care-ti convine mai mult. De-a lungul timpului, ti-ai facut o anumita imagine in firma si, daca faci treaba buna, ai devenit si credibil. Unele companii prefera sa ofere o schimbare de departament, pentru a nu-si mai bate capul cu nou-venitii pe care ar trebui sa ii ia de la zero.

– Stai de vorba cu cei care si-au cautat de lucru inaintea ta. Vezi cum sunt ofertele si daca acum e timpul potrivit sa-ti cauti altceva sau nu. Daca altora le este greu sa se angajeze la acel moment, probabil si tie iti va fi la fel.

– Inainte de a-ti anunta plecarea, asigura-te ca ai inteles exact toate detaliile de la viitorul loc de munca: daca ai asigurare medicala, ce acoperire are aceasta, care vor fi indatoririle tale, cate zile de concediu ai si asa mai departe. Dupa ce-ti vei fi dat demisia, va fi cam tarziu sa discuti aceste detalii, pentru ca oricum nu vei mai avea o alternativa.

– Fii pregatit sa lucrezi part-time in timp ce iti cauti ceva cu norma intreaga. S-ar putea sa ai nevoie de bani si de obtinerea unor referinte. De asemenea, iti va creste increderea in sine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro