Sari direct la conținut

MAE, despre situația tensionată din Sudan: 22 de cetățeni români și 4 sudanezi au cerut evacuarea

HotNews.ro
fum in apropierea aeroportului Khartoum, Foto: AFP / AFP / Profimedia
fum in apropierea aeroportului Khartoum, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Situația tensionată din Sudan, unde luptele dintre armată şi paramilitari fac ravagii de mai bine de o săptămână, a făcut ca majoritatea țărilor să-și evacueze personalul diplomatic. Și Ministerul Afacerilor Externe din România anunță că 22 de români vor fi evacuați, împreună cu 4 sudanezi membri de familie.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul evoluțiilor legate de situația de securitate din Sudan, task-force-ul interinstituțional pentru gestionarea situației, activat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu începând cu data de 16 aprilie 2023, și-a continuat activitatea pentru sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor români aflați pe teritoriul Sudanului, în vederea evacuării în condiții de siguranță a acelora care au solicitat-o”, transmite MAE:

„Încă de la momentul activării task force-ului interinstituțional au fost efectuate, prin misiunile diplomatice române implicate și partenerii instituționali, numeroase demersuri pentru identificarea și contactarea cetățenilor români și a membrilor acestora de familie aflați în Sudan, precum și stabilirea unor modalități optime de evacuare”, spune MAE.

Ministerul precizează că activitatea Ambasadei României la Khartoum, capitala Sudanului, a fost suspendată în anul 2021, iar serviciile de asistență și protecție consulară pentru cetățenii români din Sudan sunt asigurate de Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei).

„Totodată, MAE precizează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Addis Abeba, își înregistraseră prezența și/sau au fost contactați de misiunea diplomatică română în vederea evacuării 22 de cetățeni români și 4 membri de familie, cetățeni sudanezi”, transmite ministerul.

„De asemenea, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestați atenție deosebită – https://www.mae.ro/travel-alerts/2924). Task-force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din zonă și menține legătura cu cetățenii români din Sudan și cu celelalte state membre UE, în vederea evacuării cetățenilor români și membrilor acestora de familie care și-au exprimat dorința de a fi repatriați”, mai transmite MAE.

MAE recomandă ferm tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

„Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice +251 935 350 059”, transmite MAE.

Luptele din Sudan: Statele occidentale își evacuează cetățenii și personalul diplomatic

Statele Unite şi-au evacuat ambasada de la Khartoum printr-o operaţiune derulată cu ajutorul elicopterelor, fiind urmate duminică de Franţa, în timp de luptele dintre armată şi paramilitari fac ravagii de mai bine de o săptămână în Sudan.

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă seară că armata americană a desfăşurat o operaţiune pentru a extrage personalul guvernamental american din Khartoum, adăugând că Washingtonul a suspendat temporar operaţiunile de la ambasada sa, în timp ce luptele continuă în Sudan, notează Reuters.

Și Marea Britanie şi-a evacuat la rândul său personalul diplomatic din Sudan.

Violenţele, care au izbucnit pe 15 aprilie la Khartoum şi în regiunea Darfur (vest), s-au soldat cu sute de morţi şi mii de răniţi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Confruntările au provocat refugierea a mii de persoane şi au dus la mobilizarea mai multor state pentru a-şi evacua cetăţenii.

Luptele au ucis sute de persoane, în principal în capitală şi în vestul Sudanului, făcând ca a treia ţară ca mărime de pe continent – unde aproximativ un sfert din populaţie se baza deja pe ajutor alimentar – să se transforme într-un dezastru umanitar.

Efortul internaţional pentru un armistiţiu temporar care să permită civililor să ajungă în siguranţă şi să îşi viziteze familiile în cele trei zile de sărbătoare a eşuat până acum. Cu aeroportul prins sub foc şi cerul nesigur, statele occidentale nu şi-au putut evacua personalul ambasadelor.

Sudanul se învecinează cu şapte ţări şi se află între Egipt, Arabia Saudită, Etiopia şi regiunea volatilă Sahel din Africa. Ostilităţile riscă să amplifice tensiunile regionale.

Violenţele au fost declanşate de dezacordul asupra unui plan – susţinut la nivel internaţional – de formare a unui nou guvern civil, la patru ani de la căderea dictatorului Omar al-Bashir, în urma protestelor în masă, şi la doi ani după o lovitură de stat militară.

Ambele părţi o acuză pe cealaltă parte că a împiedicat tranziţia.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro