Sari direct la conținut

Mafia pietelor, mana in mana cu primariile

Stirea Zilei

“Situatia despre care vorbeste IGP persista in pietele bucurestene de mai bine de patru ani”, admit “gospodarii” Capitalei.

Ziarul „Stirea Zilei“ a publicat in numarul de ieri concluziile unui raport al Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei, potrivit caruia “mafia pietelor este mana in mana cu primariile”.

Actiunile politistilor au demonstrat, practic, existenta mafiei din piete, “care nu face altceva decat sa ii impiedice pe tarani sa-si vanda personal produsele si sa scumpeasca pretul acestora, intermediind vanzarea lor catre populatie”.

In numarul de astazi va prezentam parerea edililor Capitalei despre concluziile raportului IGP, precum si masurile pe care intentioneaza sa le ia.

Mafia a gasit “un teren propice”

Primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, nu a fost deloc uimit si nici deranjat de afirmatiile Sefului Directiei de Investigare a Fraudelor, chestorul Aurel Milescu. Din contra, el ne-a declarat ca este de acord cu concluziile IGP: “Situatia despre care se vorbeste persista in pietele bucurestene de mai bine de patru ani.

Mafia care s-a format aici a cuprins intreaga activitate din piete deoarece a gasit un teren propice pentru a se dezvolta, precum si organe de control care au fost dispuse sa inchida ochii in fata ilegalitatilor comise in fiecare zi”.

“Vinovatii trebuie cautati in propria ograda”

Nemultumirea edilului Sectorului 6 a fost legata, insa, de momentul ales de IGP pentru a face publice aceste fapte: “Noua conducere a Sectorului 6 s-a instalat de mai putin de doua luni si este imposibil ca intreaga retea care s-a cladit in piete, in ultimii patru ani, sa fie distrusa intr-o perioada atat de scurta.

In stilul caracteristic guvernarii actuale, vina este pasata, iar vinovatii sunt cautati oriunde decat in propria ograda. De ce o astfel de declaratie nu a fost facuta si in urma cu mai mult de doua luni, in conditiile in care in pietele bucurestene se intamplau aceleasi lucruri?”.

Poteras spune ca a gasit solutii destul de simple pentru a distruge mafia din pietele aflate in Sectorul 6: “Controalele vor fi facute in mod periodic si de oameni competenti, care sa aiba in vedere doar interesele cetatenilor”.

In ceea ce priveste eliminarea din piete a intermediarilor, care nu permit accesul producatorilor dornici sa-si desfaca produsele si care cresc nejustificat preturile, Poteras ne-a spus ca “solutia este introducerea la nivelul tuturor pietelor din Bucuresti a mercurialelor”.

“Primariile elibereaza certificate de producator «pe ochi frumosi»”

In urma celor declarate de cei de la Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei, Primaria Sectorului 1 a afirmat ca este intru totul adevarat ca primariile elibereaza certificate de producator fara sa verifice intotdeauna daca produsele pe care vor sa le vanda provin din propria productie. Astfel, Primaria confirma existenta mafiei in pietele bucurestene.

Insa cei care trebuie trasi la raspundere pentru aceste “misculatii” sunt primariile din judetele limitrofe, deoarece certificatele se elibereaza de catre primariile unde are loc productia.

Intrebati cum vor actiona impotriva mafiei, Primaria Sectorului 1 a declarat ca impreuna cu cei de la Administratia de piete vor face controale periodice mult mai drastice in toate pietele din sector si sanctionarea acelora care incalca legea.

Neculai Ontanu: “Noi stim de aceasta mafie din piete”

„Noi stim de aceasta mafie, iar de cateva luni tot trimitem diverse adrese celor care emit aceste certificate de producator in alb”, spune edilul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu. “In urma cu aproximativ 3 luni am reluat controalele. Atunci am observat un lucru ciudat.

Pentru ca am introdus si legitimatiile pentru vanzatori la accesul in piata, exista astfel o baza de date din care se vede clar cine vine zi de zi. Or, este destul de ciudat ca, de pilda, un producator care are trecuta, in certificatul sau de producator, o suprafata de 300-400 metri patrati de teren sa produca legume pentru a vinde pe parcursul unui an intreg in piata.

Am trimis sesizari catre autoritatile comunelor limitrofe – primarii, prefecturi, politie… Oricum, vom continua verificarile pana cand rezultatele vor putea fi oglindite in preturile si marfa producatorilor adevarati”, mai spune Neculai Ontanu.

Articol de: Adlah Adrie, Aminia COCUZEL, Natalia Florea, Irena Marin

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro