Maghiarii din sase tari vor autonomie fara frontiere
Sapte organizatii ale minoritatilor maghiare din sase tari au infiintat un Consiliu de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatic, cu corp si reprezentante „diplomatice” si avand ca scop obtinerea autonomiei comunitatilor maghiare din acest teritoriu, au anuntat, vineri, la Oradea, episcopul Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, si Jozsef Csapo,
presedintele Consiliului National Secuiesc. Si Consiliul de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatic (CAMBC) a fost constituit de sapte organizatii: Consiliul National Maghiar din Transilvania (Romania – presedinte Tokes Laszlo), Consiliul National Secuiesc (Romania – presedinte dr. Csapo I.
Jozsef), Uniunea Civica Maghiara (Romania – presedinte Szasz Jeno), Comunitatea Democratica a Maghiarilor din Croatia (Croatia – presedinte Jakab Sandor), Comunitatea Nationala de Autoguvernare Maghiara din Tinutul Mura (Slovenia – presedinte Tomka Gyorgy), Uniunea Culturala Maghiara din Ucraina Subcarpatica (Ucraina – vicepresedinte Milovan Sandor) si Partidul Democrat Maghiar din Voivodina
(Serbia-Muntenegru – presedinte Agoston Andras).
„Comunitatile autohtone maghiare care doresc sa-si pastreze identitatea lor nationala si sa ramana pe pamantul natal, prin organizatiile reprezentative formate prin mijloacele democratiei directe si indirecte, isi afirma din nou vointa la autonomie teritoriala personala, la statutul special al autoritatilor publice locale in care comunitatea maghiara este in majoritate”, se spune in conventia
de colaborare incheiata de organizatiile componente ale CAMBC. CAMBC are ca scop „eliminarea discriminarii care vizeaza comunitatile maghiare, realizarea egalitatii depline si efective prin ajutor international, prin participarea nemijlocita a institutiilor europene, prin actiunile unitare ale comunitatilor maghiare care aspira la autonomie”.
Consiliul Maghiarilor din Bazinul Carpatic va avea reprezentanta permanenta la Bruxelles
Pentru realizarea scopurilor propuse, CAMBC a decis infiintarea unei Directii Executive, care va functiona la Szeged, a unui Colectiv diplomatic de lucru, format din fosti diplomati si condus de fostul ambasador Gyorgy Csoti, precum si a unei reprezentante a CAMBC la Bruxelles (condusa provizoriu de Jozsef Ekes si Szolt Szilagyi), care va avea rolul de a „reprezenta in mod unitar pe plan
international revendicarea autonomiei comunitatilor maghiare” si de a realiza si permanentiza contactele cu organismele internationale. Presedintia Consiliului de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatic va fi asigurata prin rotatie, de presedintii organizatiilor membre, pentru un mandat de cate sase luni. Episcopul Laszlo Tokes a fost desemnat primul presedinte al CAMBC.
Episcopul reformat Laszlo Tokes a dat publicitatii, vineri, si „Declaratia despre autonomie” adoptata de prezidiul Consiliului de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatic. „Aspiratia la autonomie a comunitatilor maghiare din Bazinul Carpatic este o dorinta comuna.
In scopul atingerii acestui deziderat, dorim sa folosim mijloacele democratiei directe si indirecte, a mijloacelor statului de drept. Aceasta vointa comuna determina comunitatile maghiare si organizatiile lor reprezentative sa obtina prin lege cadrul juridic al exercitarii diferitelor forme de autonomie”, se arata in Declaratie.
In plus, potrivit actului semnat, „comunitatile nationale maghiare din Bazinul Carpatic doresc sa dispuna de dreptul la autonomie, precum beneficiaza de acest drept comunitatile nationale din Uniunea Europeana.
Protectia identitatii nationale a comunitatilor maghiare din Bazinul Carpatic poate fi realizata prin integrarea nationala transfrontaliera cu mijloace democratice caracteristice statelor de drept, sustin reprezentantii CAMBC. Pe de alta parte, spun membrii noii formatiuni, „maghiarimea autohtona din Bazinul Carpatic, prin identitatea sa nationala, este parte integranta a natiunii maghiare.
Ramanerea pe pamantul natal si pastrarea identitatii nationale maghiare devine realizabila in primul rand prin obtinerea autonomiei. In consecinta, ramanerea pe pamantul natal este o problema nationala, iar obtinerea diferitelor forme de autonomie devine o componenta esentiala a strategiei nationale.
In urma aderarii Ungariei la Uniunea Europeana, Parlamentul Europei a devenit cel mai adecvat forum pentru reprezentarea intereselor noastre nationale.
Recent, maghiarimea din Ungaria si din Slovacia si-a ales propriii membri in Parlamentul Europei, astfel, oferindu-ne posibilitatea de a ne adresa pentru acceptarea reprezentarii intereselor comunitatilor maghiare din Bazinul Carpatic, pentru obtinerea acelor competente, responsabilitati si realizarea acelor institutii care garanteaza dreptul la autonomie si egalitate deplina si efectiva”.
Episcopul Tokes e de parere ca, in contextul recentei aderari a mai multor state est-europene la Uniunea Europeana, „s-a creat o conjunctura favorabila infiintarii anumitor autonomii in acele tari unde locuiesc un numar mare de maghiari”, dand drept exemple Romania, Serbia, Ucraina sau Slovenia.
Laszlo Tokes a anuntat ca, la inceputul acestei saptamani, patru deputati si un senator au inaintat Parlamentului Romaniei un proiect propriu al CNMT privind autonomia, al doilea dupa cel al CNS, privind autonomia tinutului secuiesc.
„Consiliul National Secuiesc a fost un pionier, care ne-a usurat si noua calea crearii autonomiei maghiarilor din Transilvania”, a spus Laszlo Tokes, care este si presedinte al CNMT.