MAI: Asigurarea locuintelor este obligatorie dar nu doar prin cei 13 asiguratori din PAID
Proprietarii care au o asigurare facultativa a locuintelor, ce acopera riscurile prevazute in asigurarea obligatorie (seisme, inundatii si alunecari de teren) sau care pot sa-si reiinoiasca o astfel de polita la momentul expirarii ei, nu sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie prin cei 13 asiguratori din PAID, au precizat marti pentru HotNews.ro, oficialii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Cu o zi in urma, Marius Bulugea, presedintele PAID, societatea care gestioneaza procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania, declara ca la expirarea politei facultative, proprietarii sunt obligati in continuare sa-si faca mai intai o polita obligatorie.
- Obligativitatea asigurarii locuintelor – de la termenul limita de 15 ianuarie 2011 la cel de 15 iulie 2011
Procesul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de pamant sau inundatii a inceput in Romania pe 15 iulie 2010, iar potrivit legii (260/2008) contractele de asigurare se pot incheia doar de catre 13 companii de asigurari asociate in cadrul PAID, societatea care gestioneaza tot acest proces.
La momentul respectiv atat oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cat si cei ai PAID, societatea care gestioneaza tot acest proces, au anuntat ca proprietarii care nu-si au locuintele asigurate au la dispozitie sase luni de zile pentru a incheia o astfel de asigurare. Termenul pus in circulatie de aceste autoriati a fost astfel cel de 15 ianuarie 2011.
Conform aceleasi legi, cu normele de aplicare aferente, proprietarii de locuinte care aveau polite facultative erau obligati ca la momentul expirarii/reiinoirii acelor contracte sa-si faca mai intai o polita obligatorie de locuinta prin PAID, restul valorii locuintei urmand sa fie acoperit printr-o polita facultativa la oricare dintre asiguratorii din piata indiferent ca sunt membri PAID sau nu.
In luna decembrie a anului trecut insa, presedintele Basescu a promulgat o lege (248/2010) care aduce modificari legii 260/2008, in special in privinta proprietarilor care au asigurare facultativa a locuintelor. Pe 29 decembrie, MAI anunta deja un alt termen limita pana la acre proprietarii sunt obligati sa-si asigure locuintele – 15 iulie 2011.
- „(8) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie.”
Amendamentul a lasat insa loc de interpretari. Ce se intampla pana la urma la expirarea unei polite facultative de locuinta care acoperea inclusiv riscurile din polita obligatorie (PAD)? Erau obligati in continuare proprietarii sa-si faca una obligatorie prin PAID sau nu?
In pofida mai multor solicitari privind explicatii pe aceasta tema, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu a oferit nici un raspuns.
Un raspuns a venit la acel moment din partea oficialilor PAID. Interpretarea acestora la modificarile aduse legii 260/2008 a fost ca proprietarii ale caror locuinte sunt asigurate facultativ impotriva celor trei riscuri acoperite de asigurarea obligatorie a locuintelor (cutremure, alunecari de teren si inundatii) sunt obligati sa incheie asigurarea obligatorie numai la momentul expirarii valabilitatii politei facultative.
- Proprietarii sunt obligati sa detina o asigurare de locuinta care sa acopere cel putin cele trei riscuri: cutremure, aluneri de teren si inundatii
Contactat luni de HotNews.ro, Marius Bulugea a reiterat punctul de vedere al PAID ca cei care au polite facultative de locuinte care acopera riscurile din PAD vor fi obligati in continuare la expirarea acelei polite sa-si faca mai intai o polita obligatorie de locuinte.
- „Acolo (n.r in art. 3, aliniatul (8) din Legea 248/2010) se vorbeste de ‘proprietarii care si-au incheiat o polita facultativa’. Pentru ‘cei care urmeaza sa-si incheie’ nu se spune. Polita de asigurare facultativa are un sfarsit si la reinnoire (ultima zi de valabilitate) se pastreaza obligativitatea incheierii unei polite obligatorii de locuinte prevazuta in legea 260/2008 modificata prin Legea 248/2010. Peste tot in lege se vorbeste despre obligativitatea incheierii acestei polite de asigurare, pentru ca acesta polita reprezinta un pachet minimal pe care nu stiu daca o polita facultativa il ofera in toate situatiile”, a declarat Marius Bulugea.
Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor nu sunt insa de acord cu interpretarea acestuia.
- „In situatia in care proprietarii au sau pot incheia, la momentul reinnoirii (expirarii acestei polite), o asigurare facultativa a locuintelor, care acopera riscurile prevazute in asigurarea obligatorie, nu sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie prin PAID”, au explicat pentru HotNews.ro oficialii MAI.
MAI: Termenul de 15 iulie 2011 nu este o amanare
Ar mai fi ramas de explicat daca termenul de 15 iulie 2011 anuntat in decembrie de MAI a fost sau nu o amanare a obligativitatii incheierii de polite obligatorii de locuinte. Din nou, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu a dorit sa comenteze.
De unde prin urmare acest termen de 15 iulie 2011?
Fara a avea un raspuns exact la aceasta intrebare, Marius Bulugea, presedintele PAID atentiona luni pentru HotNews.ro ca in noua lege (248/2010) se vorbeste despre norme adoptate de MAI si CSA, despre care personal nu stie.
- „Cred ca este vorba de un alt set de norme decat cele aparute deja. Sunt 4 norme emise deja de CSA in slujba punerii in aplicare a acestei legi. Acolo se vorbeste insa de norme ale MAI si CSA. Eu personal nu am cunostinta de aceste norme. S-ar putea ca in aceste norme sa se spuna despre acest termen si acestea sa fie pe masa de lucru a oricareia din aceste doua institutii, dar ma gandesc mai degraba la MAI. Cu siguranta va spun ca pana in prezent nu a fost emisa nici o norma de catre MAI”, a declarat Marius Bulugea.
Marti, oficialii MAI au confirmat pentru HotNews.ro banuielile oficialului PAID.
- „Conform Legii 260/2008 obligativitatea inlocuirii normelor de aplicare revenea C.S.A conform art.3 (1). Prin modificarea Legii 260/2008 prin Legea 248/16.12.2010, normele de aplicare vor fi inlocuite de M.A.I si C.S.A in cursul lunii ianuarie„, au precizat reprezentantii MAI.
Romanii au incheiat peste 420.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor
Din datele oferite luni de oficialul PAID, de la lansarea procesului de asigurare obligatorie a locuintelor (15 iulie 2010) romanii au incheiat peste 420.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor. Polita PAD ofera acoperire pentru numai trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. In functie de materialul de constructie, prima obligatorie este de 10 euro sau 20 euro, suma asigurata fiind de 10.000 euro sau 20.000 de euro. Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008), proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 lei si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.