Mai multi turisti straini in Romania, mai putini bani cheltuiti
Numarul strainilor care si-au petrecut vacanta in Romania in acest an a crescut cu circa 10% comparativ cu anul anterior, datorita imbunatatirii infrastructurii hoteliere si a drumurilor, a calitatii serviciilor si a varietatii restaurantelor, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). Turistii straini au cheltuit 266 milioane de euro in tara noastra in aceasta vara, cu 12% mai putin decat in 2006.
Una din principalele piete a fost Israel, care a compensat stagnarea celorlalte piete.
Reprezentantii ANAT sunt de parere ca majorarea numarului de turisti straini se datoreaza faptului ca „anul 2007, fata de 2006, a fost marcat de imbunatatirea infrastructurii hoteliere si a drumurilor, a calitatii serviciilor si a varietatii restaurantelor. In plus, vremea a fost favorabila si nu au existat incidente de genul gripei aviare sau scandalul concesionarii plajelor”, se mai arata in comunicatul asocoatiei.
Totodata, tara noastra a beneficiat de o imagine mai buna, in special datorita cresterii aportului segmentului de business, a aderarii la Uniunea Europeana si a evenimentelor legate de „Sibiu – Capitala Culturala a Europei” sau Festivalului International George Enescu.
Conform estimarilor ANAT, anul 2008 va fi un an caracterizat de o stagnare a numarului de turisti straini. In situatia in care promovarea va decurge mai bine si nu vor exista evenimente neprevazute, se mizeaza pe o crestere discreta a turismului de incoming.
Cu 25% mai multi romani si-au petrecut vacanta in strainatate
In ceea ce priveste numarul romanilor care si-au petrecut vacanta in strainatate, acesta a urcat in acest an cu 25% fata de anul anterior, ca urmare a cresterii puterii de cumparare. Romanii au cheltuit pe vacante in strainatate, in cele trei luni din vara acestui an, 311 de milioane de euro, cu 7% mai mult fata de 2006.
Principalele destinatii de vacanta ale romanilor au fost Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, Italia.
Potrivit datelor ANAT, numarul romanilor care si-au petrecut vacantele in tara a crescut cu 10% in acest an, litoralul inregistrand o crestere de circa 25%.
Aportul turismului la Produsul Intern Brut (PIB) a fost de 2,13% in 2003, fata de 10% in Ungaria si 13,1% in Polonia.