Sari direct la conținut

Majorarea salariului minim: două categorii de angajați care vor avea pensii diferite

HotNews.ro
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De la 1 iulie 2024 avem 3 salarii minime, adică cel minim brut garantat în plată, cel din agricultură și industria alimentară și cel din construcții. Problema este că în agricultură și industria alimentară este mai mic decât cel minim brut garantat în plată. Da, omul va lua cu câteva zeci de lei mai mult în mână (netul), dar va fi lovit la pensie, lucru pe care ni l-a confirmat, voalat, și Ministerul Muncii.

Consultanții fiscali cu care am discutat spun că nu ar fi constituțional să existe un salariu minim mai mic decât cel brut garantat în plată.

La articolul 41 din Constituția României scrie așa: „Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege”.

Ori, cei din agricultură și industria alimentară vor avea de la 1 iulie 2024 suma de 3.436 lei, în condițiile în care salariul minim brut garantat în plată se majorează la 3.700 lei.

E adevărat, din punct de vedere al sumei nete, cei din domeniile respective vor avea 2.396 lei, în timp ce restul (exceptând construcțiile): 2.363 lei.

*Pentru că în acele domenii nu se plătește impozit pe venit

Ministerul Muncii recomanda recent, la o solicitare transmisă de HotNews.ro, ca angajatorii să folosească salariile minime din sectoarele respective, chiar dacă sunt mai mici pe suma brută.

HotNews.ro a revenit cu o solicitare către Ministerul Muncii, care a evitat răspunsul la două dintre întrebări, iar la ultima am aflat ce se va întâmpla cu pensiile celor din agricultură și industria alimentară.

HotNews.ro: Vor fi diferente la pensie între cele două categorii de salariați? Asta în conditiile în care unii vor cotiza mai puțin decât ceilalți (brutul diferă și să nu uităm că în cazul celor 300 lei netaxați și acea sumă este luată în calcul).

Ministerul Muncii: În situația în care angajatorul este obligat să respecte salariul minim brut pe țară cu obligațiile fiscale generale, nu pot exista diferențe de cuantum al pensiei.

De aici deducem că angajații care au salariu minim în agricultură și industria alimentară vor avea pensii mai mici.

Consultanții fiscali cu care am discutat pe această temă confirmă acest lucru și mai spun și faptul că o firmă care nu îndeplinește criteriile (cifra de afaceri etc.), va trebui să aplice 3.436 lei, dar fără facilități pentru că legislația pe salariul minim nu este condiționată de legislația fiscală.

Dacă brutul e mai mic, e logic să fie punctajul de pensie mai mic, ne-au mai spus ei.

Vezi răspunsul Ministerului Muncii cu privire la salariile din agricultura și industria alimentară – click pentru a deschide

INTERVIURILE HotNews.ro