Sari direct la conținut

Managerul Spitalului Sfântul Ștefan din București, demis după ce ANPC a descoperit nereguli la bucătărie

HotNews.ro
Spitalul Sfântul Ștefan București, Foto: PMB
Spitalul Sfântul Ștefan București, Foto: PMB

Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, l-a demis miercuri pe managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sfântul Ștefan, Radu Alexandr Chioțan, au anunțat reprezentanții Primăriei Capitalei. Decizia a fost luată după ce inspectorii ANPC au descoperit mai multe nereguli la bucătăria spitalului.

Spitalul tratează bolnavi COVID și este în administrarea Primăriei Capitalei.

”Controlul de specialitate de ieri al inspectorilor ANPC a arătat că există probleme mari de igienă, mentenanță și funcționare la bucătăria spitalului. Consider că neregulile identificate sunt de netolerat și incompatibile cu standardele de îngrijire la care au dreptul bucureștenii. Problemele nu sunt de ieri, de azi, ceea ce arată o lipsă totală de preocupare a managerului pentru binele oamenilor bolnavi în timpul care a trecut din 2018 și până acum, de când ocupă această poziție la Spitalul Sf. Ștefan de pe vremea administrației Firea”, a declarat Horia Tomescu, potrivit unui comunicat transmis de Primăria Capitalei.

Pe lângă demiterea managerului, Tomescu a dispus ca Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale( instituția de pe lângă Primăria Capitalei sub umbrela căreia se află cele 19 spitale din administrare), să verifice respectarea tuturor normelor de igienă alimentară de către spitalele din subordine și să colaboreze cu inspectorii ANPC pentru îndeplinirea standardelor cerute de lege.

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au făcut, marți, controale în trei spitale din București – Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu şi Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ştefan – unde au găsit o serie de nereguli printre care mâncare expirată, mizerie și gândaci. Comisarii au dat amenzi de 32.000 lei şi au decis oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor.

„În urma controalelor întreprinse la blocurile alimentare ale Spitalului de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu şi Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Ştefan, au fost constatate nereguli importante. Acest lucru i-a determinat pe comisarii CPCMB să ia decizia aplicării unor sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 32.000 lei, precum şi aplicarea măsurii complementare de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor, pentru cantinele a două dintre spitale”, a anunțat ANPC.

Cel de-al treilea spital, respectiv cel de chirurgie oro-maxilo-facială, nedispunând de o bucătărie proprie, realizează servirea mesei către pacienţi folosind serviciile firmei de catering Deco Luk Style SRL, la care a fost extins controlul şi unde a fost, de asemenea, oprită temporar a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor.

„Moare şi boala în cantinele verificate de noi astăzi! Păi, moare bacteria şi orice virus în paturile desfundate şi învelite în păturica stră-străbunicii! Dacă scapă din pat în viaţă, moare boala mâncând din cantine ‘cateringul’ din service sau cum s-or numi sursele de mâncare cu destinaţia, culmea, bolnavi! Vizionare plăcută celor care ar trebui să aibă ca prioritate sănătatea şi viaţa consumatorilor”, a transmis Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Printre abaterile constatate de comisarii ANPC la cele trei spitale controlate au fost: lipsa autorizaţiei de funcţionare sanitar-veterinare pentru bucătăria Spitalului de Pneumoftiziologie Sf Ştefan, existenţa în spaţiile de depozitare a unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită, în timp ce unul dintre blocurile alimentare – format din cameră de preparare, magazie, cameră frigorifică – prezenta pereţii cu tencuială căzută, tavanul cu infiltraţii şi pavimetul deteriorate, cu plăci de gresie lipsă, frigidere cu rugină, rafturi şi mobilier depreciate, cu un grad avansat de uzură.

De asemenea, în locurile menţionate erau utilizate veselă depreciată, cu uzură avansată, ustensile cu rugină, frigidere neigienizate cu prezenţa unor insecte moarte, hote din inox neigienizate cu acumulări de grăsime şi arsuri, era folosit un sistem de ventilaţie neigienizat, în timp ce coloanele de apă şi calorifere din zona bucătăriei prezentau vopsea exfoliată, ceea ce determină formarea de rugină etc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro