Sari direct la conținut

Manie, Panica si Faliment

HotNews.ro

Renumitele firme de speculatii bursiere au fost inchise dupa ce au pierdut miliarde. Creditorii ipotecari specializati ajung la faliment. Piata bursiera cade. Unele dintre cele mai vechi banci de pe Wall Street sunt amenintate de colaps financiar. Bancile centrale pompeza pe pietele monetare peste lichiditati de peste 200 miliarde de Euro, mai mult si decat dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Ce se intampla si ce semnificatie are toata aceasta situatie pentru Romania?

Pentru a intelege unde suntem astazi, trebuie sa aruncam o privire in trecut. Totul a inceput in timpul unei alte crize financiare; colapsul iluziei internetului din 2001.

In acele momente, pentru a alina durerea cauzata de spargerea celei mai mari „bule” speculative, Federal Reserve a redus rapid dobanda de referinta la dolar si, ca efect, a eliberat cantitati imense de lichiditate, astfel incat a creat „o aterizare usoara” a economiei americane.

La nivel general, aceasta cantitate de lichiditati (ceea ce inseamna rate mici ale dobanzilor, bani “ieftini”) era imensa si a continuat sa ramana asa pe o perioada indelungata, ceea ce a clatinat serios perceptia investitorilor asupra riscurilor. Debitul statului brazilian sau roman a fost evaluat la aproape acelasi nivel precum a statului german.

Aceasta cantitate de bani, care se imprastie singura pe piata mondiala, a denaturat comparativ preturile pe clasele de active si a redus atentia populatiei asupra riscurilor. In Romania, aceste rezultate pot fi vazute in miliardele de euro care au fost investite speculativ in sectorul imobiliar, depozite bancare, piete de capital si obligatiuni guvernamentale.

In acelasi timp, consumatorii americani, cei mai cheltuitori de pe planeta, au amplificat importurile, timp de mai muti ani, tocmai cand exporturile erau in declin. Aceasta situatie a dus la o exacerbare a deficitului comercial. Americanii au imprumutat mai mult decat puteau economisi. Aceste importuri au fost puternic aprovizionate prin intermediul imprumuturilor ipotecare.

Cand dobanzile au fost reduse, in scopul de a sprijini pietele in timpul crizei internetului, sectorul imobiliarelor a luat avant. Cu bani aproape gratis, standardele lejere ale imprumuturilor si cresterea preturilor imobiliarelor a dus la o imensa piramida a datoriilor.

Toate acestea au fost de departe alimentate de catre un nou instrument numit CDO (Collateralized Debt Obligations) – un instrument derivat care reordoneaza portofoliul datoriilor in transe care se leaga de diferite rate de credit. Aceste intrumente au fost vandute investitorilor dornici de profitul si riscul scazut promis.

Pe scurt, oamenii realizeaza ca exista si un reflux in cursul evenimentelor si valul de lichiditati s-a epuizat si ca, mai rau, o imensa insolvabilitate este iminenta. Panica se declanseaza fiindca investitorii tind sa supraestimeze potentialul deficit si cum toti vor sa iasa primii din joc. Abia recent s-a dovedit contrariul.

Pentru Romania, aceasta situatie nu poate cauza decat probleme. Piata de schimburi in dezvoltare si deficitul contului curent au pozitionat Romania pe un loc inferior, iar acest lucru va fi tratat cu putina intelegere din partea pietelor externe. Leul romanesc va fi considerabil mai instabil, mai cu seama ca cele cateva miliarde intrate in tara noastra in ultimii ani se vor intoarce acasa.

O depreciere a monedei nationale ar putea cauza o crestere a inflatiei si, respectiv, o crestere a dobanzilor, ceea ce va determina o dezvoltare mai lenta a economiei sau chiar un declin economic.

Politica pietii din Romania, acum mai mult ca niciodata, trebuie sa-i puna serios in ordine toate alternativele macroeconomice. Investitorii vor fi din ce in ce mai exigenti in viitor. Greselile vor fi penalizate.

Cetatenii Romaniei ar trebui sa fie mai conservatori in ceea ce privesc finantele proprii . Ei nu ar trebui sa imprumute intr-o moneda fata de care ei sunt expusi si ale caror viitoare progrese nu le inteleg. Compatriotii nostrii ar trebui sa se gandeasca mai mult la moneda nationala si sa o compare cu diferite monede alternative.

De asemenea, nu ar trebui sa se astepte la cresteri masive invalorile imobiliare sau in piata de capital. Ei ar trebui sa economiseasca mai mult.

Articol de Matei Paun

Managing Partner

BAC Investment Bank (Romania)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro